Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Curry z soczewicą plus dynia lub bataty do wyboru

Curry z soczewicą to kolejny pomysł na aromatyczny obiad lub kolację z warzywami w roli głównej. Możecie przygotować je z dynią lub batatem i podać z kaszą lub ciemnym ryżem. Opcji jest kilka – wybierzcie swoją ulubioną.

Tajska pasta curry – którą wybrać?

5 lat temu miałam okazję przygotować ją sama – od podstaw, ze świeżych składników. Było to w szkole gotowania w Chiang Mai na północy Tajlandii. Wiem, jak bardzo jest to czasochłonne i niebezpieczne. Tak – niebezpieczne, jeżeli podczas ubijania pasty w moździerzu pryśnie Wam pikantna pasta prosto do oka.

Na szczęście gotową pastę curry można teraz kupić niemalże w każdym większym supermarkecie – w saszetkach lub większych opakowaniach. Warto pamiętać, że ostrość pasty zależy od zawartości papryczki chilli – przeczytacie o niej na opakowaniu, w składzie produktu. Ogólnie można też trzymać się zasady jak poniżej:

  • zielona pasta – jest najbardziej ostra
  • czerwona pasta – już trochę mniej
  • żółta pasta – bywa lżejsza w smaku

Ale możecie trafić również na pasty massaman czy panang curry – bardziej aromatyczne bo przygotowywane z większej ilości składników. O ich ostrości też będzie decydować udział papryczki chilli.

Jeżeli dopiero zaczynacie swoją przygodę z pastami curry to polecam zaopatrzyć się w kilka różnych past w saszetkach i eksperymentować z nimi. Mi z reguły jedna saszetka wystarcza na 8 porcji dania. Dzielę ją ma pół i resztę przechowuję w słoiczku na przyszłe gotowanie. Tak przechowywana wytrzymuje nw lodówce nawet miesiąc.

.

 

Curry z soczewicą – składniki na 4 porcje

  • 200 g (waga dla suchych ziaren) zielonej lub czarnej soczewicy– te po ugotowaniu się nie rozpadają
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 puszka mleka kokosowego – warto wybierać mleko z zawartością minimum 70% kokosa
  • 1 łyżka pasty curry – dowolnej, w zależności od upodobań
  • 3-4 liście limonki kafir – mrożone lub suszone (szukajcie ich w sklepach z azjatycką żywnością lub na półkach w supermarketach z żywnością orientalną). Nie przejmujcie się jeżeli ich nie macie, danie nie wyjdzie identyczne ale bez nich też będzie smaczne
  • 1/2 dyni piżmowej lub 2 duże bataty
  • 1 świeża papryka – kolor nie ma znaczenia
  • 1 cukinia – opcjonalnie
  • 450-500 g pieczarek
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • liście szpinaku
  • 200 g (waga suchego) kaszy gryczanej lub brązowego ryżu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • pęczek szczypiorku

.

Curry z soczewicą – wykonanie

  1. Soczewicę oraz kaszę lub ryż ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu
  2. Dynię lub bataty obierzcie i pokrójcie w kostkę o wielkości około 1,5-2 cm
  3. Umyte pieczarki pokrójcie w plasterki a paprykę w kostkę
  4. Na oleju podsmażcie czosnek i jak się lekko zarumieni dodajcie do niego pastę curry
  5. Jak tylko pasta zacznie pachnieć wlejcie do niej mleko kokosowe ogrzane niewielką ilością wrzącej wody
  6. Mieszajcie mleko aż pasta się w nim rozpuści
  7. Wtedy wrzućcie pokrojoną dynię lub bataty i dorzucie liście kafir
  8. Przykryjcie garnek i poczekajcie aż warzywa zmiękną – potrwa to około 25-30 minut
  9. Dolejcie około 1 szklanki wrzątku
  10. Teraz jest pora aby do garnka wrzucić pozostałe warzywa: soczewicę, pieczarki, paprykę i cukinie, jeżeli zdecydowaliście się również na nią
  11. Po około 10 minutach duszenia wszystkiego po przykrywką (ma bulgotać) curry będzie gotowe

Podawajcie je na liściach szpinaku w towarzystwie kaszy lub ciemnego ryżu, posypane szczypiorkiem.

.

PS

Jeżeli zostaną Wam nadmiarowe porcje to śmiało możecie je zamrozić i przechowywać w zamrażarce do 30 dni. Sama często korzystam z tej opcji i w ten sposób mam gotowy obiad „na czarną godzinę”. Wystarczy tylko pamiętać aby wyjąć go z zamrażarki wieczorem.

Tu znajdziecie inne przepisy na wykorzystanie pasty curry.

.

Smacznego i na zdrowie.

.

curry z soczewicą blog