Piernikowe naleśniki | bezglutenowe, wegańskie
Umilam sobie weekendy pięknie pachnącymi i pysznymi śniadaniami. Wierzę, że te piernikowe naleśniki nie jedną osobę jeszcze zachwycą. Szczególnie, że wychodzą cienkie i miękkie a przecież nie zawierają glutenu. Sami zobaczcie.
Spis treści
Porady na początek
Już standardowo polecam Wam wykorzystanie mocnego blendera kielichowego do przygotowania ciasta. Ta metoda jest według mnie najszybsza.
A przy okazji tego przepisu kolejny raz przypomnę, jak ważne jest czytanie etykiet ze składem produktów. Producenci żywności potrafią nas wpuścić na niezłą minę np:
- dodając do mleka (napoju) roślinnego tłuszcz np. olej rzepakowy. Takie mleko w smaku jest obrzydliwe
- mieszając przyprawy z mąką jako wypełniaczem – dla podniesienia wagi
- dodając „tony” cukru do przypraw – np przyprawy piernikowej czy kakao
W tym przepisie mąka pszenna oraz cukier ukryte w składnikach nie będą Wam potrzebne.
.
Piernikowe naleśniki – składniki na 6-7 sztuk
Taka ilość wyszła mi przy smażeniu naleśników na patelni o średnicy 24 cm.
- 450 ml mleka (napoju) roślinnego – bez dodatku cukru oraz tłuszczu
- 150 g bezglutenowej mąki – wymieszałam ekologiczną mąkę kukurydzianą z jaglaną w równych proporcjach
- 1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach
- 2 łyżki gorzkiego kakao – bez dodatku cukru oraz mąki (czytajcie skład)
- 1 czubata łyżeczka przyprawy piernikowej (nie „wzbogacanej mąką pszenną ani cukrem)
- wrząca woda – ilość potrzebna do zalania siemienia
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
.
Piernikowe naleśniki – wykonanie
- W niewielkim naczyniu zalejcie siemię lniane wrzątkiem – po około 7-10 minutach wytrąci się żel
- W blenderze kielichowym zmiksujcie na gładką ciecz: mleko, olej, siemię lniane
- Następnie dodajcie do niej mąkę, kakao oraz przyprawę piernikową i miksujcie do czasu aż składniki dokładnie się połączą
- Masa na ciasto powinna być rzadka – z takiej wyjdą cienkie naleśniki
- Dobrze rozgrzejcie patelnię i wlejcie na nią pierwszą porcję ciasta – najlepiej użyć do tego chochelki. Obracajcie patelnią tak długo aż ciasto równomiernie się po niej rozleje
- Smażcie naleśnika aż pojawią się bąble powietrza pod ciastem – to jest czas aby obrócić naleśnika na drugą stronę
- Żeby naleśniki były miękkie po usmażeniu trzymajcie je pod przykryciem np. dużym talerzem. Od tworzącej się pod nim pary naleśniki utrzymają wilgoć i nie będą się kruszyć ani łamać podczas zwijania.
Polecam podać do nich powidła śliwkowe oraz owoce. Ja rozmroziłam mieszankę truskawek, malin i czarnej porzeczki a naleśniki posmarowałam powidłami. Pyyycha.
.
Smacznego i na zdrowie
.
.
Pod tym linkiem znajdziecie przepis na kukurydziane ciasto naleśnikowe.
A tutaj więcej przepisów na śniadaniowe placuszki.
.
.
Świetny pomysł na śniadanko !
_______________
system przywoławczy cena – http://www.lrspoland.pl/