Piernikowe placuszki na śniadanie – bezglutenowe, wegańskie
Późna jesień a po niej zima zachęcają do korzystania w kuchni z rozgrzewających i bardzo aromatycznych przypraw. Przyprawa piernikowa jest moim remedium na niepogodę a pomarańcze choć trochę niwelują tęsknotę za słońcem. Postanowiłam wykorzystać je w przepisie na piernikowe placuszki, które są świetną propozycją na śniadanie o tej porze roku.
Spis treści
Słowo na początek
Przygotowanie tych piernikowych placuszków nie zajmie Wam więcej niż 30 minut – razem ze smażeniem.
Będziecie do tego potrzebować:
- blendera kielichowego – do zmiksowania ciasta. Im ma mocniejszy silnik tym krócej Wam to zajmie. Masa ma wyjść gładka – bez widocznych dużych kawałków daktyli oraz ziarenek siemienia lnianego
- tarki z dużymi oczkami – do starcia jabłek
- patelni z nieprzywierającą powierzchnią – do smażenia placuszków
- miski na ciasto
- oraz łyżki do mieszania i nakładania placuszków
.
Piernikowe placuszki – składniki na około 12 sztuk
- 150 g mąki – ja użyłam 1/2 mąki kukurydzianej eko i 1/2 mąki jaglanej
- 300 ml mleka roślinnego – bez dodatku cukru
- 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 1 duże lub 2 mniejsze jabłka
- 1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach
- 4 suszone daktyle – robią tu za słodzik
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej – bez dodatku cukru oraz mąki
Do dekoracji i podkręcenia smaku:
- pomarańcza pokrojona w plasterki
- miód – moim ulubionym jest gryczany. A Waszym?
.
Piernikowe placuszki – przygotowanie
- Na początku zetrzyjcie sobie jabłka – na dużych oczkach. I przełóżcie je do miski
- W blenderze zmiksujcie mleko, olej, siemię i daktyle – na jednolitą masę
- Teraz wsypcie do niej mąkę i przyprawę piernikową – chwilę miksujcie aż składniki się połączą
- Przelejcie je do miski z tartym jabłkiem i dokładnie wymieszajcie wszystko łyżką
- Rozgrzejcie suchą patelnię na średniej temperaturze kuchenki. Nie wlewajcie na nią już żdanego tłuszczu. Jak będzie gotowa nakładajcie na nią ciasto formując łyżką okrągłe placuszki
- Smażcie je po około 2 minuty na każdej ze stron uważając, żeby się nie przypaliły.
I gotowe.
.
UWAGI na zakończenie
- Jeżeli nie macie mąki kukurydzianej i jaglanej możecie zastąpić je mąką pszenną, orkiszową, z ciecierzycy.
- Placuszki mogą być też przygotowane z jajkiem – w tym przypadku zastąpcie nim łyżkę siemienia lnianego .
.
Inne przepisy na śniadaniowe placuszki znajdziecie pod tym linkiem.
Smacznego i na zdrowie.
.
.
.
Pyszny pomysł na śniadnie 🙂