Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

WEGE PORADNIK vol.1 – Jak przestać się bać i rzucić mięso?

Chcielibyście ale nie wiecie jak rzucić mięso – bo nasłuchaliście się całej masy żywieniowych mitów i obleciał Was strach. Jeżeli wciąż macie dylemat ponieważ boicie się o swoje zdrowie to ten poradnik jest dla Was. Wyjaśniam w nim jakimi produktami zastąpić mięso aby dostarczać sobie białek, tłuszczów oraz minerałów – w tym wapnia i żelaza.

Podstawą jest motywacja

A każdy z Was ma swoją:

  • Jedni rzucają jedzenie mięsa bo naoglądali się filmów o przemysłowej hodowli kurczaków albo świnek
  • Albo widzieli pierwszy sezon Hannibala z Madsem Mikkelsenem. Po kolejnych porzucenie mięsa jest jeszcze łatwiejsze
  • Inni nie chcą wkładać do ust mięsa faszerowanego chemią czyt. przyświecają im przesłanki zdrowotne
  • Ograniczają jedzenie mięsa osoby z wysokim cholesterolem bojąc się zawartego w mięsie tłuszczu
  • Są i tacy, którzy przechodząc na wegetarianizm/weganizm chcą zadbać o ekologię

Jeżeli jesteście wystarczająco mocno zmotywowani do tego aby wykluczyć ze swojego jadłospisu mięso to podjęcie decyzji o zmianie żywienia nie będzie trudne. Ale co dalej? Jak się do tego zabrać?

.

Jak rzucić mięso i czym je zastąpić?

BIAŁKO

Zapewne w tym miejscu możecie mieć najwięcej pytań i wątpliwości. Istnieje bowiem wciąż popularna opinia o tym, że tylko z mięsa zwierząt pozyskać można wartościowe dla człowieka białko.

Nic bardziej mylnego. Pisałam o tym w tym oto artykule:

białka są w niemalże każdym pokarmie, który spożywamy. Nie ma ich jedynie w czystym alkoholu, czystym tłuszczu oraz cukrze.

Jeżeli jeszcze nie czytaliście o micie białka to polecam.

A tymczasem wegetarianie z powodzeniem zastąpią białko mięsa nabiałem oraz całą masą roślin, jak to robią weganie. Czyli m.in:

  • strączkami
  • ziarnami zbóż
  • roślinami zielonymi

.

TŁUSZCZE

Mięso to nie tylko białko, to również tłuszcze. W przypadku tłuszczów opinia społeczna już od wielu lat jest bombardowana informacjami, jakie to tłuszcze są niezdrowe. Co nie jest prawdą w rozumieniu ogólnym. Tłuszcze są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania – ale potrzebujemy odpowiedniej ilości tłuszczów określanych dzisiaj jako zdrowe.

Przechodząc na dietę wegetariańską czy wegańską tłuszcze znajdziecie w wielu pokarmach roślinnych. Z ich uzupełnianiem w diecie nie powinniście mieć zatem problemów

  • do porannej owsianki dorzućcie orzechy, pestki dyni, nasiona sezamu
  • do obiadu podajecie sałatkę polaną olejem lnianym lub rzepakowym – koniecznie nierafinowanym
  • z kolację postąpcie podobnie

Tłuszczowe mity obalałam w tym artykule – link.

.

WITAMINY I MINERAŁY

Wiadomo, że witaminy znajdziecie w owocach i warzywach więc porzucając mięso w tym temacie nie powinno się nic zmienić w Waszej diecie – nic na gorsze. Wegetarianie i weganie z założenia jadają bowiem więcej warzyw i owoców przez co zjadają więcej witamin.

Wątpliwości pojawiają się przy minerałach – szczególnie przy wapniu i żelazie. Ale tu też nie macie się o co martwić zakładając, że Wasza dieta będzie urozmaicona.

Wapń znajdziecie w:

  • strączkach
  • sezamie i maku
  • roślinach zielonych
  • owocach

A żelazo w:

  • gruboziarnistym pieczywie
  • ziarnach zbóż
  • zielonych liściach roślin
  • suszonych morelach
  • strączkach

.

Najważniejszy w diecie jest umiar i urozmaicenie a diety wegetariańska i wegańska dostarczą Wam wszystkie niezbędne składniki

.

Skąd czerpać inspiracje?

Jeszcze na etapie zastanawiania się jak rzucić mięso oraz na początku swojej roślinnej drogi czytajcie blogi, książki, poradniki o diecie roślinnej, oglądajcie programy kulinarne na YT czy w tv. Dla mnie wciąż niewyczerpalnym źródłem kulinarnych inspiracji jest blog Jadłonomia Marty Dymek oraz jej książki. O jej programie w tv się nie wypowiadam ponieważ od ponad 9 lat tv nie posiadam.

Po kulinarne natchnienie chodźcie też do restauracji, knajp i barów. Na szczęście w Polsce otwiera się coraz więcej wegetariańskich oraz wegańskich lokali, a i te z mięsną kuchnią mają przeważnie kilka pozycji roślinnych. I niekoniecznie są to pierogi z kapustą i grzybami. Moją listę ulubionych wege knajp w Warszawie znajdziecie tutaj.

.

Róbcie badania

Nie jest to punkt polecany jedynie wegetarianom i weganom bo nawet osoby na diecie mięsnej mogą cierpieć na niedobory istotnych składników odżywczych takich jak żelazo czy wapń. Wszystko zależy od tego jak bardzo urozmaicona jest Wasza dieta oraz jak Wasz organizm przyswaja poszczególne składniki.

Badać się polecam – przynajmniej raz do roku. Ja oprócz badań podstawowych oznaczam sobie jeszcze poziomy:

  • witaminy B12 – ponieważ produktów odzwierzęcych już praktycznie nie jadam
  • żelaza – z tego samego powodu

Tu podaję link do mojej listy badań.

.

O tym jak rzucić mięso zastanawiałam się ponad 3 lata temu

Z perspektywy czasu wiem, że ta decyzja poprawiła znacząco moje zdrowie i samopoczucie. Dzisiaj bez mięsa oraz nabiału jest mi lepiej.