Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Dynia z ryżem, pomidorami i wędzoną papryką – na obiad/kolację

Sezon na dynię mamy w pełni – co widać nawet na moim blogu. Dzisiaj mam dla Was kolejną jesienną propozycję. Ta dynia z ryżem zachwyci Was aromatem, niebanalnym smakiem a co najważniejsze – nasyci i rozgrzeje w chłodne, jesienne i zimowe dni. Zapraszam i na zdrowie.

Dynia z ryżem – składniki na 4 porcje

O dziwo w tym daniu najważniejsza nie jest dynia ale wędzona papryka. Ja używam jej w wersji pikantnej ale możecie dosypać łagodnej papryki. To ona podkręca smak tej potrawy – bez niej ryż z dynią byłby mdły i kompletnie bez wyrazu.

  • 200 g ryżu – użyjcie Waszego ulubionego, ja pod ręką miałam ryż biały
  • 1/2 dyni – polecam piżmową
  • 100 g suszonych pomidorów – z oleju
  • 2 średnie cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki wędzonej papryki – użyłam pikantnej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego – do smażenia
  • około 1 szklanki bardzo gorącej wody
  • 2 garści liści szpinaku

.

Dynia z ryżem – przygotowanie

Jeżeli podejdziecie do tematu sprawnie to przygotujecie to danie w około 30 minut.

  1. Dynię obierzcie (chyba, że macie hokkaido – tej obierać nie trzeba), usuńcie z niej pestki i pokrójcie w kostkę – ugotujcie ją na parze. Zajmuje to około 10-15 minut
  2. W tym samym czasie nastawcie ryż do ugotowania – zgodnie z opisem na opakowaniu lub moim poradnikiem jak gotować ryż bez woreczków (link)
  3. Teraz pokrójcie cebulę w drobną kostkę a czosnek w plasterki – usmażcie je na oleju rzepakowym aż się zeszklą
  4. W czasie ich smażenia odsączcie pomidory z nadmiaru oleju i pokrójcie je w paski – dodajcie do cebuli i czosnku
  5. Teraz dosypcie na patelnię wędzoną paprykę i wymieszajcie składniki
  6. Dynia i ryż powinny być już gotowe – sprawdźcie czy dynia jest miękka a ryż al dente. Gdy będą gotowe:
    1. wsypcie ryż do cebuli i pomidorów i dokładnie wymieszajcie, w tym momencie dolewajcie do patelni gorącą wodę tak aby danie nie było za suche
    2. dynię rozgniećcie w misce widelcem – nie musi być dokładnie i dodajcie ją do pozostałych składników – wymieszajcie je wszystkie, ewentualnie dolejcie jeszcze więcej wody.

Szpinak możecie podawać przelany wrzątkiem lub na surowo.

Ot – i danie gotowe.

.

Jeżeli tak jak mi wyszło Wam za dużo porcji to nadwyżki podzielcie i zamroźcie – tylko bez szpinaku. Obiad lub kolacja „na leniucha” poczekają na Was gdy będziecie ich najbardziej potrzebować.

.

Inne przepisy z dynią znajdziecie pod tym linkiem.

.

dynia z ryżem blog