Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Placki owsiano-kukurydziane – na śniadanie | na deser

Miały być naleśniki ale okazało się, że połączenie mąki kukurydzianej z płatkami owsianymi nie sprzyja smażeniu wielkich i cieniutkich naleśników. Owszem – ciasto się usmażyło ale przy próbie przewrócenia czy zdjęcia z patelni od razu się połamało. Zamiast naleśników wyszły świetne placki owsiano-kukurydziane. Idealne na śniadanie a nawet na deser.

Placki owsiano-kukurydziane – składniki na około 14 sztuk placków

  • 400 ml mleka roślinnego – sprawdzi się migdałowe, owsiane, sojowe
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 100 g płatków owsianych – błyskawicznych lub górskich – wybierzcie płatki bez glutenu
  • 170 g mąki kukurydzianej – wybieracie mąkę ekologiczną
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

.

Placki owsiano-kukurydziane – wykonanie

Do zmiksowania ciasta potrzebować będziecie mocnego blendera kielichowego. Takiego, który zmiksuje płatki owsiane na jednolitą masę. Przy łączeniu składników kierujcie się proszę zasadą mokre do mokrego a potem do nich suche. Do smażenia proponuję używać patelni o nieprzywierającym dnie – nie będziecie musieli smarować jej dodatkowo tłuszczem.

Oto mój sposób na placki:

  1. Do blendera wlejcie mleko, wbijcie do niego jajka i dodajcie olej – miksujcie wszystko przez około 30-45 sekund
  2. Następnie wsypcie płatki, mąkę oraz sodę i miksujcie dalej aż do uzyskania jednolitej masy
  3. Ciasto wyjdzie trochę bardziej gęste niż na naleśnikowe
  4. Nakładajcie je chochelką dobrze rozgrzaną patelnię i formujcie placki o średnicy większej niż szklanka. A zresztą – zrobicie jak chcecie i jak Wam wyjdzie. Każdy rozmiar mniejszy od naleśnika będzie ok.
  5. Jak placuszki ostygną podawajcie je z ulubionymi dodatkami – u mnie były to owoce i masło orzechowe

.

Placki owsiano-kukurydziane – dodatki

Przy dekorowaniu tych większych placków świetnie sprawdza się składnik, który przyklei owoce do samego placka – np.

  • masło orzechowe
  • miód
  • twarożek – jeżeli jadacie nabiał
  • wegańskie słodkie pasty np z fasoli
  • dżemy i powidła

A przy doborze owoców ograniczeniem będzie już tylko ich dostępność oraz Wasze preferencje smakowe. Polecam zajadać się ciemnymi owocami – jagodami, jeżynami, czereśniami i wiśniami – tak długo jak są dostępne świeże. A w zimie ich przetworami lub mrożonkami.

Smacznego i na zdrowie.

.

placki owsiano-kukurydziane

.

.

.