Kakaowe gofry słodzone daktylami | wegańskie, bezglutenowe
Kakaowe gofry to kolejny, już czwarty, przepis na gofry na moim blogu. Ewidentnie mam na nie teraz fazę. Uwielbiam to w jaki sposób ciasto zapieka się w gofrownicy, przez co jest bardzo chrupkie na zewnątrz i jednocześnie wilgotne w środku. Koniecznie spróbujcie tej wersji, a jeżeli macie ochotę na odrobinę pikanterii to dodajcie jeszcze szczyptę chilli. Polecam.
Spis treści
Kakaowe gofry przygotowałam z mąki bezglutenowej wymieszanej w równych proporcjach z mąki kukurydzianej (bio), jaglanej oraz z ciecierzycy. Ale zamiast takiego miksu możecie użyć jaglanej z kukurydzianą (pół na pół) albo orkiszowej – oczywiście w niej będzie już gluten.
Zamiast cukru, którego w swojej kuchni nie używam, do gofrów dodałam jabłko oraz suszone daktyle. Jeżeli taka dawka fruktozy wciąż będzie dla Was za mała możecie gofry zjeść z miodem oraz przesłodką persymoną. Dla zabawy możecie powycinać w niej dowolne kształty – ja używam do tego foremek do pierniczków.
.
Kakaowe gofry – składniki na około 18-20 sztuk
- 150g mąki bezglutenowej– ja użyłam 50g jaglanej, 50g kukurydzianej, 50g z ciecierzycy
- 1 jabłko
- 200ml mleka roślinnego
- 50ml oleju rzepakowego – rafinowanego
- 1,5 łyżki siemienia lnianego – w ziarenkach
- 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 8-10 suszonych daktyli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia – bezglutenowego
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne – opcjonalnie
.
Kakaowe gofry – wykonanie
Do przygotowania ciasta na kakaowe gofry polecam wykorzystanie blendera kielichowego.
- Możecie namoczyć daktyle w gorącej wodzie na około 15 minut – będą się łatwiej miksować. Ja oczywiście tego nie zrobiłam (z lenistwa) ale i mój blender potrafi sobie poradzić z takimi trudnościami
- W blenderze zmiksujcie mleko, jabłko (pozbawione nasiona ale nie skórki), siemię lniane, olej oraz daktyle
- Następnie do powstałej masy wsypcie mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia (plus opcjonalnie chilli) i miksujcie wszystko do uzyskania jednolitej masy – trwa to kilka minut
- Przelejcie ciasto do miski i odstawcie je na 10-15 minut – niech odpocznie. Z doświadczenia już wiem, że takie lepiej się zachowuje w gofrownicy czy smaży w formie placuszków
- Gofrownicę wysmarujcie niewielką ilością oleju rzepakowego – ja używam do tego pędzelka
- Smażcie gofry nakładając niewielką ilość ciasta na jedną porcję
- Niestety to ciasto jest bardziej wymagające i potrzebuję spędzić więcej czasu w gofrownicy – około 6-8 minut na każdą małą porcję i nawet 10-12 jeżeli chcecie zrobić pełne gofry.
.
Jak wspomniałam na początku – kakaowe gofry możecie podać z miodem, persymoną ale też z dżemem, powidłami, słodkimi syropami. Na sucho też są rewelacyjne.
.
A jaki maszblener? Planuję kupić lepszy taki który poradzi sobie z daktylami bez moczenia lub uda da radę przy produkcji domowego masła orzechowego:)
Napisz mi proszę maila to podam model blendera i robota kuchennego w którym miksuję masło orzechowe:)