Kasza jaglana z dynią – nowy comfort food na każdą porę dnia
Jaglana kasza z dynią masłową to świetna baza do tworzenia kolejnych, smacznych kompozycji, które sprawdzą się o każdej porze dnia. Na śniadanie możecie dodać do nich słodkich owoców i miodu. W porę obiadową i na kolację lepiej wpasują się nuty wytrawne. Zobaczcie jak proste i smaczne może być to danie.
Spis treści
Kasza jaglana i dynia
Neutralna w smaku kasza jaglana świetnie sprawdza się w daniach na słodko i wytrawnie. Ale warto ją jeść nie tylko ze względu na walory smakowe. Te malutkie ziarenka są źródłem dobrze przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz mają silne działanie odkwaszające organizm.
Do przygotowania tego dania użyłam dyni masłowej, która bardzo szybko się gotuje (około 15 minut). Wystarczy ją obrać, wydrążyć z niej nasiona i pokroić w drobną kostkę. A dynia to bardzo dobre źródło beta-karotenu (prowitaminy A), która jest silnym antyoksydantem. Beta-karoten jest pomocny w profilaktyce nowotworowej, leczeniu miażdżycy, cukrzycy oraz problemów ze wzrokiem. Do tego dynia ma niewiele kalorii (20-26kcal w 100g) i rośnie w Polsce. Jest więc tanim i łatwo dostępnym warzywem, z którego dobrodziejstw należy korzystać.
.
.
Kasza z dynią – składniki na 4 porcje
- 200g kaszy jaglanej
- 1/2 dyni masłowej
- 500 ml wody – kasza i dynia wchłoną jej dużo a nie chcemy, żeby danie wyszło suche
Przyprawy:
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 3-4 ziarna kardamonu – w całości
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Do uprażenia i posypania:
- ziarna słonecznika, dyni
- orzechy nerkowca
- orzechy pekan
- inne ulubione orzechy
W wersji na słodko – miód i ulubione owoce
W kolejnej wersji wytrawnej – świeży ogórek, czarnuszka, olej z pestek dyni
.
Kasza z dynią – przygotowanie bazy
- Dynię obierzcie, pozbawcie pestek i pokrójcie na drobną kostkę – 1 – 1,5 cm będzie ok
- Przepłuczcie kaszę na drobnym sicie i wrzućcie do garnka
- Wlejcie do niego 500ml wody i dodajcie wszystkie przyprawy nie rozdrabniając ich
- Wrzućcie dynię do kaszy z wodą i zagotujcie – zajmie to około 10 minut.
- W tym czasie uprażcie orzechy i pestki – tylko bez dodatkowego tłuszczu. Zajmie Wam to chwilę na dobrze rozgrzanej patelni
- W czasie gotowania sprawdzajcie i mieszajcie kaszę i dynię, żeby się nie przypaliły. Po około 10 minutach kasza wchłonie całą wodę – wtedy odstawcie garnek i najlepiej zawińcie go w ręcznik lub koc. Kasza powinna się dodatkowo zaparzyć i w ciągu kolejnych 10 minut zmięknąć. Dynia też.
Po tym czasie danie jest już gotowe. Wystarczy wyjąć z niego przyprawy i po podaniu w miskach lub na talerzach posypać kaszę z dynią uprażonymi orzechami i pestkami.
.
.
Kasza z dynią – wersja na słodko
Traktując powyższy przepis jako danie bazowe możecie na nim tworzyć nowe kompozycje smaków.
W wersji bardziej śniadaniowej (choć baza też na nią pasuje) wystarczy dodać ulubione owoce i miód a wyjdzie z tego aromatyczna poranna jaglanka. Ja posypałam kaszę granatem i polałam łyżeczką miodu gryczanego. A Wy możecie dodać kawałki pomarańczy, mandarynki, jabłka, gruszki czy słodkie jak miód suszone daktyle.
.
.
Kasza z dynią – kolejna wytrawna propozycja
Albo do dania bazowego wrzucicie kawałki świeżego ogórka (koniecznie ze skórką), posypiecie wszystko czarnuszką a na koniec polejecie łyżeczką oleju z pestek dyni. Całe danie nabierze lekkości i orzechowej nuty.
.
.
Eksperymentujcie, bawcie się dodatkami. Próbujcie nowych smaków i traktujcie jedzenie jako środek do odżywiania Waszego ciała a nie tylko jako sposób na napchanie brzucha.
Na zdrowie.
.
.
.
.