Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kasza jaglana z dynią – nowy comfort food na każdą porę dnia

Jaglana kasza z dynią masłową to świetna baza do tworzenia kolejnych, smacznych kompozycji, które sprawdzą się o każdej porze dnia. Na śniadanie możecie dodać do nich słodkich owoców i miodu. W porę obiadową i na kolację lepiej wpasują się nuty wytrawne. Zobaczcie jak proste i smaczne może być to danie.

Kasza jaglana i dynia

Neutralna w smaku kasza jaglana świetnie sprawdza się w daniach na słodko i wytrawnie. Ale warto ją jeść nie tylko ze względu na walory smakowe. Te malutkie ziarenka są źródłem dobrze przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz mają silne działanie odkwaszające organizm.

Do przygotowania tego dania użyłam dyni masłowej, która bardzo szybko się gotuje (około 15 minut). Wystarczy ją obrać, wydrążyć z niej nasiona i pokroić w drobną kostkę. A dynia to bardzo dobre źródło beta-karotenu (prowitaminy A), która jest silnym antyoksydantem. Beta-karoten jest pomocny w profilaktyce nowotworowej, leczeniu miażdżycy, cukrzycy oraz problemów ze wzrokiem. Do tego dynia ma niewiele kalorii (20-26kcal w 100g) i rośnie w Polsce. Jest więc tanim i łatwo dostępnym warzywem, z którego dobrodziejstw należy korzystać.

.

kasza z dynią

dynia masłowa

.

Kasza z dynią – składniki na 4 porcje

  • 200g kaszy jaglanej
  • 1/2 dyni masłowej
  • 500 ml wody – kasza i dynia wchłoną jej dużo a nie chcemy, żeby danie wyszło suche

Przyprawy:

  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 3-4 ziarna kardamonu – w całości
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Do uprażenia i posypania:

  • ziarna słonecznika, dyni
  • orzechy nerkowca
  • orzechy pekan
  • inne ulubione orzechy

W wersji na słodko – miód i ulubione owoce

W kolejnej wersji wytrawnej – świeży ogórek, czarnuszka, olej z pestek dyni

.

Kasza z dynią – przygotowanie bazy

  1. Dynię obierzcie, pozbawcie pestek i pokrójcie na drobną kostkę – 1 – 1,5 cm będzie ok
  2. Przepłuczcie kaszę na drobnym sicie i wrzućcie do garnka
  3. Wlejcie do niego 500ml wody i dodajcie wszystkie przyprawy nie rozdrabniając ich
  4. Wrzućcie dynię do kaszy z wodą i zagotujcie – zajmie to około 10 minut.
  5. W tym czasie uprażcie orzechy i pestki – tylko bez dodatkowego tłuszczu. Zajmie Wam to chwilę na dobrze rozgrzanej patelni
  6. W czasie gotowania sprawdzajcie i mieszajcie kaszę i dynię, żeby się nie przypaliły. Po około 10 minutach kasza wchłonie całą wodę – wtedy odstawcie garnek i najlepiej zawińcie go w ręcznik lub koc. Kasza powinna się dodatkowo zaparzyć i w ciągu kolejnych 10 minut zmięknąć. Dynia też.

Po tym czasie danie jest już gotowe. Wystarczy wyjąć z niego przyprawy i po podaniu w miskach lub na talerzach posypać kaszę z dynią uprażonymi orzechami i pestkami.

.

kasza z dynią

.

Kasza z dynią – wersja na słodko

Traktując powyższy przepis jako danie bazowe możecie na nim tworzyć nowe kompozycje smaków.

W wersji bardziej śniadaniowej (choć baza też na nią pasuje) wystarczy dodać ulubione owoce i miód a wyjdzie z tego aromatyczna poranna jaglanka. Ja posypałam kaszę granatem i polałam łyżeczką miodu gryczanego. A Wy możecie dodać kawałki pomarańczy, mandarynki, jabłka, gruszki czy słodkie jak miód suszone daktyle.

.

dynia z kaszą

.

Kasza z dynią – kolejna wytrawna propozycja

Albo do dania bazowego wrzucicie kawałki świeżego ogórka (koniecznie ze skórką), posypiecie wszystko czarnuszką a na koniec polejecie łyżeczką oleju z pestek dyni. Całe danie nabierze lekkości i orzechowej nuty.

.

kasza z dynią

.

Eksperymentujcie, bawcie się dodatkami. Próbujcie nowych smaków i traktujcie jedzenie jako środek do odżywiania Waszego ciała a nie tylko jako sposób na napchanie brzucha.

Na zdrowie.
.
.
.
.