Gdzie zabrać gościa z zagranicy na biznes kolację? Którą stronę gastronomicznej Warszawy zaprezentować mu podczas krótkiego, kilkudniowego a czasami kilkugodzinnego pobytu? Z takimi dylematami mierzę się dosyć często. Z gośćmi z Państwa Środka jest prosto – gustują w kuchni chińskiej więc wybór zawężam do restauracji oferujących takie dania. Z Europejczykami jest dużo ciekawiej – są bardziej otwarci na kulinarne eksperymenty i propozycje dotyczące kuchni z różnych stron świata, choć najczęściej chcą próbować dań polskich. Ostatnio goście z Europy Zachodniej zabrani zostali do Concept 13 – mieli okazję zobaczyć tą nowoczesną stronę kulinarnej Warszawy.
Restauracja Concept 13 mieści się na ostatnim piętrze Domu Handlowego VITKAC w Warszawie. Wielka przestrzeń urządzona została minimalistycznie, surowo – dominują szarości i czernie ścian, drewno i metal mebli. Z tarasu, na którym ustawiono kilka stolików oraz wysokie stołki dla palaczy rozpościera się wspaniały widok na ul. Bracką.
Krótkie menu oferuje produkty sezonowe i dania kuchni międzynarodowej niejednoznacznie pogrupowane na przystawki, sałatki oraz dania główne. O wielkość potrwa warto zapytać obsługę. Tego wieczoru nasza czteroosobowa grupa była zadziwiająco zgodna co do wyboru dań – nawet dublowaliśmy się przy niektórych.
Na uwagę zasługiwała wyraźnie kwaśna w smaku sałatka z karczochów (31,00) z orzechami laskowymi oraz czereśniami. Ta niewielka porcja zaostrzała apetyt na kolejne pozycje.
Delikatne ceviche z czarnego łososia (33,00) sowicie przykryto młodym koprem, który podkreślał smak doskonałej ryby
tatar wołowy (32,00) podany z kwaśnym, japońskim sosem ponzu, szczypiorkiem oraz śmietaną również jest godny polecenia (takie zapewnienia usłyszałam podczas kolacji). Jeżeli jecie mięso – spróbujcie.
Większość z nas na danie główne wybrała filet z turbota (76,00) – ze słonecznikiem, cytryną i agrestem. Rybę lekko muśnięto temperaturą a towarzyszące jej dodatki w żadem sposób nie tłumiły jej naturalnego, bardzo delikatnego smaku. Jeżeli gustujecie w sushimi – spodoba Wam się ta propozycja:)
Concept 13 to miejsce warte pokazania i kosztowania – ja zaliczam je do listy „na wyjątkowe okazje”.
dojazd i parkowanie – możecie próbować znaleźć miejsce na Al. Jerozolimskich, na Brackiej, Mysiej lub Nowogrodzkiej albo nie męczyć się i zaparkować na parkingu płatnym w Domu Handlowym VITKAC
płatność – gotówka, karty VISA, Mastercard
rezerwacja miejsc – możliwa i wskazana szczególnie w weekendy
godziny otwarcia
pon – sob – 08:00 – 22:00
nd – 11:00 – 18:00
Concept 13 – ul. Bracka 9, Dom Handlowy VITKAC, Warszawa Śródmieście
Ostro zakręcona na punkcie zdrowego żywienia, diety roślinnej oraz podróży kulinarnych. Na moim blogu kulinarnym publikuję przepisy oraz poradniki o tym co jeść, aby zachować zdrowie i nie spędzać przy tym w kuchni całych dni.
Uwielbiam tatar <3