Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Warszawa – Baltazar by Mondovino | elegancka kolacja – ZAMKNIĘTE

Zwiedzania ul. Kruczej w Warszawie ciąg dalszy. W miniony weekend pogoda nie nastrajała do długich spacerów, bardziej do przesiadywania przy jedzeniu, kawie i kieliszku wina oraz szybkiego przemieszczania się pomiędzy kolejnymi lokalami. Po śniadaniu w Krucza 23 Cafe & Bakery przyszedł czas na późny lunch, w zasadzie już kolację, w Baltazar by Mondovino. I choć lokal jest stosunkowo nowy, działa od listopada 2014 roku, to w jego kuchni szefują bracia Michał i Kuba Budnik, znani nam jeszcze z restauracji Hoża by Mondovino (dzisiaj Hoża Argentine Steakhouse).

 


 
Baltazar by Mondovino to lokal elegancki, choć bez białych obrusów na stołach (ha). Urządzony w kolorystyce ciemnej (dominuje bordo, szarość, czerń), którą wieczorem dopełnia przytłumione światło lamp. Z sali goście mają okazję obserwować kuchnię i wydawane z niej dania. Na antresoli znajduje się private room.
 
Baltazar by Mondovino
Menu to dania kuchni europejskiej (choć widać tu bardzo duży wpływ kuchni francuskiej) wymienione na podzielonej na kilka stref stronie – startery (śledź, łosoś, ślimaki, carpaccio z wołowiny, boczek, ravioli, risotto), przegryzki (oliwki, wątróbka, wędliny, sery), zupy (grzybowa, flaczki, consomme rybne), sałatki, dania główne w części clou programu (łosoś, sandacz, wołowina, gęś, jeleń, tagliatelle z owocami morza), dania dla wegetarian (makaron z warzywami, pęczakowe risotto, naleśniki z boczniakami) oraz dania dnia czyli codziennie co innego np. mule w czwartek. W karcie króluje mięso więc mięsożercy powinni być zadowoleni z tak szerokiego wyboru. Dla wegetarian przygotowano kilka dań a i tak wśród nich zaszyte są jeszcze pułapki – o czym będzie dalej.
Na start zamówiliśmy trio z łososia (35,00) – czyli łosoś w trzech wydaniach – marynowany w soli (gravlax) podany z rzepą, w soku z limonki (ceviche) na glonach oraz gotowany (sous vide) podany na chutney z mango i marakui. Kompozycję uzupełniały chipsy z jarmużu oraz sól. Całość była ciekawą wariacją na temat łososia i zdecydowanie wartą spróbowania.
Baltazar by Mondovino
Moim wyborem było risotto z dynią, rukolą i szałwią (29,00) – olbrzyma porcja (zbyt duża jak na miejsce w menu wśród starterów) – delikatna, słodkawa, spokojnie mogła być daniem głównym a tu jeszcze czekała na mnie zupa i danie główne. Do risotto za namową obsługi wybrałam białe Soleca Chardonney z Chile (16,00 zł za kieliszek) i choć za Nowym Światem nie przepadam to pasowało ono swoim owocowym i lekko cytrusowym smakiem do tego słodkawego dania. Bardziej niż kwaśne i cytrusowe Vignables du Sud Savignon Blanc przy którym się upierałam (16,00 zł za kieliszek), i które w tym wypadku pełniło dla mnie rolę aperitif.

 

Baltazar by Mondovino
M pokusił się na zupę grzybową (16,00) na suszonych borowikach, z kurczakiem, warzywami i śmietaną – aromatyczną i bardzo tłustą.
Baltazar by Mondovino
ja, uzależniona od zup rybnych, wybrałam consomme (34,00) z filetem z barweny, mulami, warzywami i grillowaną dymką. Ryba i mule zachowały swój smak pomimo lekko słonawego bulionu. Danie polecam fanatykom zup z owocami morza.
Baltazar by Mondovino
mój kolejny wybór to sandacz (59,00) na ragaut warzywnym oraz sosie beurre blanc (sosie maślanym). Dwa zacnej wielkości filety z sandacza były przepyszne – soczyste, idealnie doprawione. Niestety ragaut okazało się drobno posiekanymi warzywami z szynką. Szkoda, że tego dodatku czyli mięsa nie umieszczono w menu w opisie dania. Pogrzebałam w rybie a resztę dokończył M.

 

Baltazar by Mondovino
który jeszcze od czasu do czasu mięso jada i na danie główne wybrał sezonowaną francuską polędwicę wołową z krów rasy Charolaise (79,00) podaną na ziemniaczanym puree oraz sosie demi-glace. Mięso podano zgodnie z życzeniem czyli krwiste i zgodnie z oczekiwaniami warte było zamówienia
Baltazar by Mondovino
a na zakończenie uczty, na lepsze trawienie grappa Gewurztraminer (32,00 za kieliszek) – delikatna w zapachu i smaku choć w procentach mająca 41.

 

Baltazar by Mondovino
Baltazar by Mondovino to miejsce na lunch (codziennie inny i w przystępnej cenie 27,00 zł), spotkanie biznesowe lub elegancką kolację – bardziej od święta aniżeli na co dzień – ze względu na raczej wysokie ceny podawanych dań.
 
 

informacje dodatkowe -Baltazar by Mondovino

ZAMKNIĘTY OD GRUDNIA 2015
dojazd i parkowanie – Krucza w weekendy jest bardziej przyjazna dla parkujących, w tygodniu jest to strefa płatnego parkowania ale i tak o wolne miejsca jest tu bardzo trudno
płatność – gotówka, karty VISA, Mastercard, American Express
rezerwacja miejsc – zalecana
godziny otwarcia:
pon – sob – 12:00 – 23:00
nd – 12:00 – 21:00
Baltazar by Mondovino – ul. Krucza 24/26, Warszawa – Śródmieście
tel: +48 516 817 855
mapa dojazdu:

 

 
1 Discussion on “Warszawa – Baltazar by Mondovino | elegancka kolacja – ZAMKNIĘTE”