Warszawa – Krucza 23 Cafe & Bakery | na śniadanie | na lunch
Zimową porą częściej jadamy śniadania w domu – nie chce nam się wychodzić z ciepłego mieszkania na deszcz, śnieg i mroźny poranek. Na szczęście początek roku przywitał nas słońcem oraz dodatnią temperaturą i to był pretekst do wybrania się na śniadanie do nowego miejsca. Krucza 23 Cafe & Bakery ulokowała się na bardzo popularnej ostatnio Kruczej (ha) w lokalu obok nieistniejącego już Ramen Baru. Kawiarnia w weekendy oferuje śniadania od godziny 10:00 oraz kawę parzoną metodą alternatywną – ten ostatni element zachęcił M do wczesnego wstania:)
Krucza 23 Cafe & Bakery to przyjemne, przestronne wnętrze, którego cała jedna ściana to okna z widokiem na Kruczą. Tak doświetlona przestrzeń mogła zostać wykończona ciemnym kolorem pozostałych ścian i ciepłem drewnianych stolików.
a ponieważ samą jajecznicą zwykle się nie najadam to od razu zamówiłam do niej sałatkę grecką (16,00) ze sporą ilością pomidorów, ogórków, oliwek (z pestkami – takie są najlepsze) oraz twardej, słonej fety – pycha
dodatkiem M do jajecznicy była sałatka z serem halumi (16,00) – to mix sałat z pomidorkami, rukolą oraz grillowanym serem halumi – również warta zamówienia
a co do kawy – wspominałam już o palarni Java Coffee – od 2001 roku wypala ona w Warszawie ziarna Arabiki zaliczane do kaw speciality – pochodzących z małych plantacji, ręcznie selekcjonowanych, z pieczołowitością wypalanych tak aby uzyskały oczekiwany czysty smak i aromat parzonej z nich kawy.
M zdecydował się na parzenie w aeropressie (10,00) i wybrał kawę Gwatemala Asuvim Santa Clara – o aromacie trawy cytrynowej i jaśminu oraz smaku owoców śliwki, wiśni. Tak – z kaw speciality parzonych metodami alternatywnymi możecie wydobyć owocowe smaki – w końcu kawa to owoc:)
informacje dodatkowe o Krucza 23 Cafe
Nie lubię sałatki greckiej.