Fit szakszuka z kurkami – rewolucyjny przepis śniadaniowy
Pomysł na to danie podsunęła mi jedna z moich czytelniczek. Szakszuka z kurkami podana na śniadanie brzmiała smacznie. Musiałam wypróbować tą wersję!
Spis treści
Co to jest shakshuka?
Shakshuka to północnoafrykańskie danie z jajek gotowanych w aromatycznym sosie z dodatkiem harissy, które stało się popularnym śniadaniem i lunchem na całym Bliskim Wschodzie. Najsłynniejsza wersja shakshuki jest przyrządzana z czerwoną papryką i pomidorami, ale shakshukę można przyrządzić z niemal każdym warzywem. Spróbuj dodać ziemniaki zimą lub bakłażany wiosną, albo zrób zieloną shakshukę ze szpinakiem, pomidorami lub zieloną papryką. Każda z tych wersji jest obłędnie pyszna, a to, którą wytypujesz za najlepszą, zależy tylko od Twoich upodobań smakowych.
Z czym podawana jest Shakshuka? Prawie zawsze z chrupiącym chlebem, który wchłania połączenie cierpkiego sosu i bogatego żółtka.
Skąd pochodzi shakshuka?
Potrawy z pomidorów duszonych z mięsem były popularne w całym Imperium Osmańskim, ale uważa się, że mięso zostało po raz pierwszy zastąpione jajkami przez tunezyjskich Żydów, którzy później przywieźli shakshukę do Izraela. Obecnie, najczęściej jada się ją właśnie w wersji wegetariańskiej, bez dodatku żadnego mięsa. Wzbogaca się ją natomiast różnymi warzywami czy serami.
Czy shakshuka jest pikantna?
To zależy tylko od Ciebie. Shakshuka może być pikantna lub łagodna, choć ja stawiam zdecydowanie na tę pierwszą wersję. Dodaj pieprz cayenne, płatki czerwonej papryki lub świeżą ostrą paprykę, aby zwiększyć ostrość, lub złagodź ją, zmniejszając ilość harissy i dodając do niej nabiał, np. ser feta, bliskowschodni labneh lub jogurt grecki.
Czy shakshukę można jeść na diecie?
Zdecydowanie tak – shakshuka może być dietetycznym daniem, które idealnie sprawdzi się jako rozgrzewające śniadanie lub obiad. Tradycyjna shakshuka jest bogata w witaminę A, witaminę C, witaminę K, folian i potas. Jeśli zdecydujemy się na dodanie jaj, danie będzie bogate również w białko.
Szakszukę z kurkami możecie przygotować w wersji z jajkiem lub fasolką. Ja od długiego już czasu nie jadam jajek w domu. Okazjonalnie zdarza mi się zjeść jajko w restauracji. Jeżeli w menu śniadaniowym do wyboru mam owsiankę na mleku, twarożek albo tosta z jajkiem to wybiorę jajko.
Fit szakszuka z kurkami – składniki na 2 porcje
- 200 g kurek
- 4-5 średniej wielkości pomidorów lub 1 puszka całych pomidorów
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebulka dymka (żółta)
- około 150 g ugotowanej fasolki lub jajka (ilość wg uznania)
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- pęczek szczypiorku
- natka pietruszki – mały pęczek
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- świeżo mielony czarny pieprz
Fit szaszuka z kurkami – przygotowanie
- W wersji z fasolką miejcie pod ręku jakąkolwiek fasolkę – może być mała biała, Jaś, czerwona, czarna. Ciecierzyca też tu będzie pasować
- Kurki dokładnie oczyśćcie z pozostałości lasu i pokrójcie w mniejsze kawałki. Małe grzybki możecie smażyć w całości
- Pomidory sparzcie i obierzcie a następnie pokrójcie w mniejsze kawałki – szybciej się usmażą na patelni
- Na patelni, na oleju rzepakowym, podsmażcie drobno pokrojoną cebulkę dymkę i czosnek
- Jak tylko cebulka się zeszkli wrzućcie na patelnię kurki
- Po chwili grzyby puszczą wodę – pozwólcie jej odparować
- Dopiero po odparowaniu wrzućcie na patelnię pomidory – one też puszczą wodę. Tak – poczekajcie aż część wody odparuje
- Do pomidorów dodajcie ostrą paprykę, cynamon i dokładnie wszystko wymieszajcie
- W wersji z jajkiem rozgarnijcie pomidory na patelni tak aby jajko wbić ja odkrytą powierzchnię patelni. Przykryjcie na 1-2 minuty patelnię pokrywka – w tym czasie białko się zetnie ale żółtko zostanie płynne
- Fasolkę możecie po prostu dorzucić do pomidorów i kurek i wmieszać dokładnie w całe danie
- Na samym końcu posypcie szakszukę szczypiorkiem i natką pietruszki
Smacznego i na zdrowie!
Inne przepisy na szakszukę znajdziecie pod tym linkiem.