Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Szakszuka z kurkami

Pomysł na to danie podsunęła mi jedna z moich czytelniczek. Szakszuka z kurkami podana na śniadanie brzmiała smacznie. Musiałam wypróbować tą wersję zanim na dobre skończą się kurki w tym roku.

Szakszukę z kurkami możecie przygotować w wersji z jajkiem lub fasolką. Ja od długiego już czasu (we wrześniu miną 2 lata) nie jadam jajek w domu. Okazjonalnie zdarza mi się zjeść jajko w restauracji. Jeżeli w menu śniadaniowym do wyboru mam owsiankę na mleku, twarożek albo tosta z jajkiem to wybiorę jajko.

Szakszuka z kurkami – składniki na 2 porcje

  • 200 g kurek
  • 4-5 średniej wielkości pomidorów lub 1 puszka całych pomidorów
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 cebulka dymka (żółta)
  • około 150 g ugotowanej fasolki lub jajka (ilość wg uznania)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • pęczek szczypiorku
  • natka pietruszki – mały pęczek
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • świeżo mielony czarny pieprz

.

Szaszuka z kurkami – przygotowanie

  1. W wersji z fasolką miejcie pod ręku jakąkolwiek fasolkę – może być mała biała, Jaś, czerwona, czarna. Ciecierzyca też tu będzie pasować
  2. Kurki dokładnie oczyśćcie z pozostałości lasu i pokrójcie w mniejsze kawałki. Małe grzybki możecie smażyć w całości
  3. Pomidory sparzcie i obierzcie a następnie pokrójcie w mniejsze kawałki – szybciej się usmażą na patelni
  4. Na patelni, na oleju rzepakowym, podsmażcie drobno pokrojoną cebulkę dymkę i czosnek
  5. Jak tylko cebulka się zeszkli wrzućcie na patelnię kurki
  6. Po chwili grzyby puszczą wodę – pozwólcie jej odparować
  7. Dopiero po odparowaniu wrzućcie na patelnię pomidory – one też puszczą wodę. Tak – poczekajcie aż część wody odparuje
  8. Do pomidorów dodajcie ostrą paprykę, cynamon i dokładnie wszystko wymieszajcie
  9. W wersji z jajkiem rozgarnijcie pomidory na patelni tak aby jajko wbić ja odkrytą powierzchnię patelni. Przykryjcie na 1-2 minuty patelnię pokrywka – w tym czasie białko się zetnie ale żółtko zostanie płynne
  10. Fasolkę możecie po prostu dorzucić do pomidorów i kurek i wmieszać dokładnie w całe danie
  11. Na samym końcu posypcie szakszukę szczypiorkiem i natką pietruszki

Smacznego i na zdrowie.

szakszuka z kurkami

.

Inne przepisy na szakszukę znajdziecie pod tym linkiem.

.