Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Fit przekąski, czyli co jeść między posiłkami?

Aby zdrowo się odżywiać, człowiek powinien zjadać trzy główne posiłki – śniadanie, obiad oraz kolację, w tym jeden na ciepło. Pozostałe posiłki w ciągu dnia mogą występować w formie zdrowych przekąsek. Odpowiedni dobór przekąsek jest bardzo ważny. Popularne batoniki i inne słodycze na sklepowych półkach są wysokokaloryczne oraz bogate w cukry proste i tłuszcze nasycone. Po zjedzeniu takich przekąsek uczucie nasycenia trwa bardzo krótko. Co więc jeść, aby było dietetycznie i smacznie? Mamy dla Państwa coś wyjątkowego!

Zgodnie z rekomendacjami dietetyków oraz piramidą żywienia, powinniśmy spożywać pięć posiłków dziennie, w tym trzy główne. Ich równomierne rozłożenie zapobiega występowaniu uporczywego głodu oraz spadkom stężenia glukozy. W przypadku niskiego stężenia glukozy wiele osób ma problemy z koncentracją i czuje się ospale.

Jakie przekąski między posiłkami na diecie?

Jako przekąski najlepiej sprawdzą się produkty o niewielkiej wartości kalorycznej. Na liście produktów, które możemy jeść bez ograniczeń znajdziemy m.in. truskawki, arbuzy, seler naciowy, ogórki, kiszonki, jogurty naturalne, jabłka, musli, grejpfruty oraz brokuły i kalafiory. Dobrym dodatkiem do owoców są orzechy. Połączenie błonnika pokarmowego pochodzącego z owoców oraz tłuszczu z orzechów zapewnia długotrwałe uczucie sytości.

Doskonałą przekąską w pracy mogą być owoce w postaci sałatki. Są przede wszystkim źródłem błonnika pokarmowego, który wydłuża uczucie sytości, zapobiega zaparciom i stanom zapalnym układu pokarmowego oraz poprawia metabolizm. W większości przypadków owoce są produktami niskokalorycznymi, a jednocześnie źródłem witamin i składników mineralnych (wyjątkiem są m.in. banany i awokado).

Co jeść między posiłki na diecie?

Przekąski między posiłkami na diecie powinny bazować na wartościowych produktach bogatych w białka, dobrej jakości tłuszcze, węglowodany, błonnik, witaminy i składniki mineralne. Należy zrezygnować z chipsów, krakersów, paluszków, fast foodów, dań typu instant, drożdżówek, ciastek, pączków, słodkich napojów gazowanych lub batoników.

Zdrowe przekąski mogą być w formie kanapek, które sporządzimy z pesto, serem i ogórkiem, z pastą z awokado i pomidorami, z pastą z bobu z jajkiem na twardo, z twarożkiem z tofu, sałatą i rzodkiewką, z masłem orzechowym i domową konfiturą, z pastą jajeczną, szczypiorkiem i chudą wędliną albo z serem mozzarella, rukolą i suszonymi pomidorami.

Zdrowa przekąska może być również wieczornym posiłkiem. Idealnie sprawdzą się wtedy owoce morza, ryby, chude mięso czy jajka. Aby sporządzić chrupiącą sałatkę z tuńczyka, pół puszki tuńczyka wymieszaj z jedną łyżeczką curry, posiekaną czerwoną cebulą i selerem. Na wieczorne spotkanie towarzyskie sprawdzają się przystawki w stylu włoskim jak bruschetta, nadziewane warzywa czy szynka parmeńska z melonem.

Co dietetycznego na przekąskę?

Nawet osoby nie mające zbyt dużego doświadczenia w kuchni nie powinny mieć problemu z przygotowaniem omletu z pomidorkami i rukolą. Potrzebujemy do tego trzy jaja kurze, garść pomidorków koktajlowych, łyżkę parmezanu, garść rukoli, dwie łyżeczki oliwy oraz sól i pieprz do smaku.

Na wstępie wymieszaj jajka trzepaczką i dopraw solą i pieprzem. Wylej masę jajeczną na patelnię posmarowaną łyżeczką oliwy i smaż z dwóch stron aż się zetnie. Gotowy omlet złóż na pół i ułóż na talerzu. Obok ułóż rukolę i pomidorki. Całość polej łyżeczką oliwy i posyp startym parmezanem

Inną propozycją na zdrowe przekąski są chipsy z warzyw i owoców. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne. Wystarczy pokroić jabłko, batata czy buraka w cienkie plasterki i wysuszyć w piekarniku. Można dodać listki jarmużu, które po obróbce termicznej nabierają chrupkości i świetnie sprawdzą się jako dietetyczna przekąska. Ciekawą opcją będą również samodzielnie przyprawione pestki oraz orzechy.

Co do chrupania na diecie?

Jednym z najzdrowszych składników są orzechy włoskie, które stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Wyróżniają się wysoką zawartością fosforu, skutecznie wspomagając pracę mózgu. Zdrowe przekąski są narzędziem profilaktycznym w walce z chorobami układu krążenia. Na przekąskę do filmu świetnie nadają się pestki i orzechy czy lekkie kanapki z chudą wędliną i warzywami.

Proponujemy domowy hummus z ciecierzycy i pasty tahini ze świeżymi warzywami. W tej roli świetnie sprawdzą się marchewka, papryka oraz świeży ogórek pokrojony w słupki. Jest to pyszna przekąska do pracy i na wieczorny seans filmowy. Aby dostarczyć do organizmu błonnik, który dba o układ trawienny i przyspiesza odchudzanie, wypróbuj batony musli bez cukru. Możesz przygotować je samodzielnie z dodatkiem ulubionych suszonych owoców.

Domowe batony energetyczne to doskonała alternatywa dla sklepowych, które często zawierają nadmiar cukru i sztucznych dodatków. Wystarczy zmiksować daktyle, płatki owsiane, nasiona i ulubione suszone owoce, a następnie formować z masy batoniki. Po schłodzeniu w lodówce staną się pyszną przekąską, która dostarczy energii na cały dzień.

Domowe chipsy można zrobić z warzyw, takich jak ziemniak, batat, burak, marchew i korzeń pietruszki. Do przyrządzenia przekąski wystarczy piekarnik. Warzywa przyprósz ulubionymi przyprawami i skrop oliwą.

Popcorn wcale nie jest taki zły, jak może się wydawać. Jednak zamiast sklepowego produktu z olejem palmowym do przygotowania w mikrofalówce, użyj świeżych ziaren kukurydzy i przyrządź je na patelni. Tego rodzaju przekąskę możesz również zrobić z ciecierzycy, która jest źródłem białka (8 g białka/100g), potasu oraz kwasu foliowego.