Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Polskie superfoods

Obco brzmiące pojęcie „superfoods” to po prostu zdrowa żywność. Do tej grupy należą produkty nieprzetworzone pochodzące z natury, które nie powinny zawierać sztucznych dodatków mogących mieć negatywny wpływ na przyswajanie witamin i minerałów przez organizm. Na obszernej liście superfoods znajdujemy liczne polskie produkty. Włączając je do codziennej diety, powinniśmy wiedzieć, że każda ingerencja w ich skład może spowodować utratę cennych składników.

Najlepsze polskie superfoods tworzą obszerną listę, którą powinien znać każdy komu zależy na zdrowym odżywianiu. Dostarczają wielu cennych witamin, są bogate w antyoksydanty, wspomagają naturalną odporność organizmu. W sieci znajdujemy mnóstwo przepisów, dzięki którym możemy wprowadzić superfoods do zdrowej diety.

Zdrowe rodzime superfoods

Najbardziej rozpoznawalny polski superfood to siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego, które są bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik pomaga w diecie redukcyjnej, gdyż zwiększa uczucie wypełnienia żołądka i daje dłuższe odczucie sytości. Siemię wyróżnia się wysoką zawartością kwasów omega 3, w szczególności kwasu α-linolenowego, który wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe oraz zmniejsza ryzyko chorób sercowych.

Do superfoods zaliczyć można także popularne w polskiej diecie czosnek, jaja i szpinak. Coraz większą popularność zdobywa jarmuż, warzywo cenione za niezwykłe właściwości zdrowotne. Dzięki takim składnikom, jak witaminy A, C, K oraz żelazo i wapń jarmuż stanowi doskonałe wsparcie dla układu odpornościowego.

Superfoods sezonowe

Zdrowym owocem polskich ogrodów jest aronia, z której wykonuje się soki, dżemy, galaretki i marmolady. Zawiera dużo witaminy C (13,7 mg/100 g owocu) oraz innych związków przeciwutleniających. Należące do tej grupy antocyjany wykazują pozytywny wpływ na układ krążenia. Związki zawarte w aronii zapobiegają występowaniu cukrzycy typu II, ułatwiają kontrolę poziomu glukozy we krwi i zmniejszają ryzyko powikłań związanych z chorobą.

Coraz bardzie docenianym polskim superfoods są owoce czarnej porzeczki. Szacuje się, że około 90 proc. polskich zbiorów tych owoców jest wykorzystywanych do dalszego przetwórstwa na terenie Polski. Szczególnie korzystny dla naszego zdrowia jest olej z pestek czarnej porzeczki, który zawiera znacznie więcej substancji odżywczych niż same owoce. Tłoczenie na zimno, brak rafinacji oraz filtracji zapewnia zachowanie wszystkich wartości odżywczych.

Superfoods w codziennej diecie

Olej ma działa przeciwzapalnie, reguluje ilość produkowanego przez skórę sebum, chroni przed różnego rodzaju chorobami serca, wspiera pracę układu krwionośnego i pomaga uregulować problemy z krzepliwością krwi, wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami, ma działanie przeciwreumatyczne, wspiera w walce z różnego typu alergiami, chroni przed bakteriami oraz wirusami.

Może mieć pozytywny wpływ na serce, stawy, wzrok, skórę czy włosy. Jego regularne spożywanie może przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Działanie przeciwzapalne może okazać się pomocne dla osób cierpiących na schorzenia takie, jak atopowe zapalenie skóry, łuszczyca lub reumatoidalne zapalenie stawów.

Zdrowe rodzime superfoods

Syrop z cebuli, czosnku i miodu pomoże zwalczyć przeziębienie, kaszel i katar, ma właściwości moczopędne oraz antygrzybiczne. Wystarczy w miseczce wymieszać posiekane dwie cebule, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki miodu i odstawić na pięć godzin, by puścił sok. Następnie przecedzamy przez gazę do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce maksymalnie dziesięć dni.

Z kolei buraki to doskonale źródło kwasu foliowego, żelaza i błonnika. Pozwalają obniżyć ciśnienie krwi i mają właściwości antynowotworowe. Dla zdrowia można pić sok ze świeżo wyciśniętego buraka lub zakwas buraczany. Kilogram grubo pokrojonych buraków wkładamy do dużego słoja, dodajemy główkę czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego oraz liście laurowe, zalewamy przegotowaną wodą z solą (łyżka soli na 1 litr wody) i zostawiamy na 5-7 dni w ciepłym miejscu.

Borówka jest niezwykle ceniona jako antyoksydant – opóźnia procesy starzenia skóry i wspomaga ochronę przed stanami nowotworowymi. Jest bogatym źródłem witamin C, A, K, E, B1, B2, B3, błonnika, potasu, flawonoidów, pektyn, wapnia, cynku, miedzi, manganu oraz kwasów organicznych. Owoce można jeść na surowo lub przygotować sok.

Polskie superfoods przepisy

Ok. 2 kg borówki umyj i odsącz na papierowym ręczniku, po czym dokładnie zmiksuj do uzyskania gęstej konsystencji. Powstałą masę przełóż do wyparzonych słoików i zasyp 300 g cukru. Nakryj słoiki gazą i pozostaw na ok. 24 godziny, ale co jakiś czas mieszaj zawartość. Następnie przecedź masę przez gazę. Uzyskany sok przelej do butelek i pasteryzuj w piekarniku ok. 20-25 minut.

Niedocenionym warzywem zaliczanym do super żywności jest kapusta kiszona. Aby ukisić kapustę domowym sposobem, potrzebna jest główka kapusty, sól kamienna oraz marchew, kminek i liść laurowy. Kapustę dokładnie szatkujemy, a następnie mieszamy z solą w proporcji około 15-20 g soli na 1 kg kapusty. Poszatkowaną kapustę układamy warstwami w czystym naczyniu, mocno ubijając każdą warstwę. Naczynie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na kilka tygodni.

Kiszona kapusta to niskokaloryczna bomba witamin C, E, K, P oraz z grupy B. Jest źródłem wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Ma zbawienny wpływ na jelita, wspiera ich zdrową mikroflorę oraz wspomaga trawienie. Chroni wątrobę, śledzionę i woreczek żółciowy. Polecana jest przy anemii. Regularne spożywanie poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.