Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Empanadas – pyszne argentyńskie pierożki

Kuchnia Ameryki Południowej słynie z wyjątkowych przysmaków i niespotykanych połączeń. W kulinarnej podróży po kontynencie można trafić na rarytasy o egzotycznie brzmiących nazwach. Jednym z nich są empanadas, pyszna przekąska, która stała się wizytówką kuchni argentyńskiej, hiszpańskiej, a nawet azjatyckiej. Jak się to robi i z czym się to je?

Co to jest empanadas? To pochodzące z Półwyspu Iberyjskiego pieczone pierożki szczególnie popularne w Ameryce Południowej. Słynne danie kuchni świata jest serwowane w niezliczonej liczbie wersji. Pierogi w miniaturowej wersji są pyszną przekąską na imprezę, ale też jako danie obiadowe.

Empanadas co to

Osoby, które preferują kuchnię polską i nieco lekceważąco traktują obce smaki pytają z przekąsem – empanadas co to jest? Okazuje się, że argentyńskimi pierożkami zachwyca się pół świata. Jest to więc ciekawa alternatywa dla polskich pierogów. Pierogi empanadas mają farsz z mięsa lub warzyw i piecze się je na blasze bądź smaży. Bardzo często powstają z ciasta podobnego do francuskiego lub z ciasta kruchego.

Pierwsza pisana wzmianka o empanadas pojawiła się w książce kucharskiej „Libre del Coch” autorstwa Roberta de Noli z 1520 roku. W każdym kraju i regionie empanadas przygotowuje się inaczej. Argentyńskie empanadas nadziewa się wołowiną lub kurczakiem. W Chile stosuje się dużo białej cebuli. W Indonezji kucharze przygotowują pikantny farsz z ryby, a na Filipinach stosuje się ziemniaki i wieprzowinę lub kurczaka. Jeśli w menu restauracji spotkacie empanadillas, to spodziewajcie się jeszcze mniejszych pierożków.

Empanadas przepis oryginalny

Zapiekane w piecu pierogi to chyba najpopularniejsza przekąska w Argentynie. Mimo że empanadas znajdziemy w wielu latynoskich krajach, to jednak argentyńskie są najlepsze. Empanadas w wersji oryginalnej mogą być nadziewane różnymi farszami, m.in. z mięsem, serem i pomidorami, kukurydzą czy szynką i serem. W praktyce każdy argentyński region ma swoje empanadas. W zależności od receptury empanadas mogą być pieczone w piecu lub smażone na głębokim oleju.

Za najbardziej klasyczne uchodzi mięsne empanadas criollas (kreolskie). Aby sporządzić ciasto na oryginalne pierożki argentyńskie, potrzebujemy 500 g mąki pszennej, 200 ml oleju, 10 ml oliwy z oliwek, ok. 50 ml wody, sól i pieprz. Do farszu należy przygotować 500 g mięsa wołowego, dwie duże cebule, 2-3 ząbki czosnku, pół papryki, szczyptę papryki w proszku, sól, pieprz, oliwki oraz ugotowane na twardo jajko.

Empanadas przepis

Jak zrobić empanadas? Mięso kroimy na drobne kawałki i gotujemy w garnku. Gdy się ugotuje, dodajemy do garnka pokrojone drobno cebule, paprykę, czosnek, sól, pieprz i paprykę w proszku. Gotujemy całość ok. 30 minut. Następnie odstawiamy farsz do wystygnięcia.

Składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy aż masa nie będzie się kleić do rąk. Formujemy z niej niewielkie kulki, wałkujemy i wypełniamy wystudzonym farszem. Nakładając nadzienie na ciasto, do każdego pierożka dodajemy po jednej oliwce i po kawałku jajka na twardo. Kleimy tak samo, jak pierogi i pieczemy w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 st. C.

W hiszpańskich restauracjach spotkać można bogatsze empanadas. Aby przyrządzić takie pierożki w domu, potrzebujesz rolowane ciasto kruche, jedno jajo, 250 g mielonej wołowiny, 100 g fasoli czerwonej konserwowej, 7 g papryki słodkiej, laskę cynamonu, batat tarty, dwa ząbki czosnku, 150 przecieru pomidorowego, cebulę czerwoną oraz 2 g kurkumy mielonej, 8 g curry, 7 g imbiru i 7 g goździków.

Drobno posiekany czosnek i cebulę podsmaż. Na patelnię dodaj imbir, kurkumę, curry, goździki, paprykę i laskę cynamonu, a następnie wymieszaj. Dodaj mięso mielone, pokrojone w małą kostkę bataty oraz fasolę. Podsmaż i dodaj przecier. Dopraw solą, cukrem i pieprzem, a następnie duś około 15 minut.

Z kruchego ciasta przy pomocy szklanki wykrój krążki i napełnij je wystudzonym farszem.
Następnie sklej je tak, jak klasyczne pierogi. Pierożki ułóż na blasze z pergaminem, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Empanadas z kurczakiem

Tradycyjne empanadas z kurczakiem przygotowuje się z ciasta chlebowego. Obecnie możemy skorzystać z ciasta francuskiego, które znajdziemy w każdym sklepie. Empanadas z kurczakiem to przepis, który nie powinien sprawić nam większych problemów, nawet jeśli nie mamy doświadczenia w kuchni.

Najważniejsze jest odpowiednie wykonanie farszu. Piersi z kurczaka, a także pozostałe warzywa powinny być odpowiednio zamarynowane oraz upieczone razem w specjalnym rękawie. Następnie wystarczy wyciąć okręgi z ciasta i uformować z nich równej wielkości pierożki. Możemy je upiec lub usmażyć na głębokim oleju.

Jaki sos do empanadas

Empanada z kurczakiem to danie, które może być serwowane na wiele sposobów. Odnosząc się do tradycji kuchni Ameryki Południowej, możemy podawać pierożki z dodatkiem ostrego sosu pomidorowego. Jeśli nie przepadamy z pikantnymi dodatkami, możemy zdecydować się na sos czosnkowy lub guacamole. Pasta z awokado jest również dobrym uzupełnieniem tego dania.

Ciekawym sposobem na serwowanie empanadas z kurczakiem jest skropienie ich sokiem z cytryny i podanie obok pierożków warzywnej salsy. W ten sposób podnosimy walory wizualne empanadas, które stają się bardziej kolorowe. Chleb czy ziemniaki nie są konieczne. Pierożki są syte i nie potrzebują żadnych dodatków.