Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Tapioka – przepisy na desery i potrawy

Tapioka wytwarzana jest z manioku, egzotycznej rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej. Powstaje w procesie mielenia bulwy manioku i najczęściej ma postać mąki lub kuleczek przypominających kaszę. Tapioka jest stosowana do zagęszczania musów, sosów, kisieli czy puddingów, może zastąpić makaron lub tradycyjną kaszę, świetnie sprawdza się jako główny składnik deserów. Może być też używana jako zamiennik mąki. Co można zrobić z tapioki, aby wykorzystać wszystkie jej właściwości odżywcze i zdrowotne?

Tapioka co to

Tapiokę otrzymuje się z bocznych korzeni manioku jadalnego. Skrobia z tapioki stanowi dla mieszkańców Afryki oraz Ameryki Południowej bardzo ważny składnik diety. Tapioka jest hipoalergiczna. W jej składzie znajdują się lekkostrawne białko i węglowodany oraz wiele cennych witamin i minerałów, dzięki którym roślina wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. W tapioce są m.in. witaminy B1, B2, B6, C, PP, cynk, fosfor, magnez, potas, wapń czy żelazo.

Tapioka właściwości

Ze względu na niewielką zawartość kalorii tapioka jest ciekawą propozycją dla osób planujących odchudzanie. Sto gramów surowej tapioki to ponad 350 kalorii, ale po ugotowaniu, gdy w wyniku pochłaniania wody zwiększy swą objętość, wartość ta spada do niespełna 160 kalorii.

Tapioka jest pozbawiona glutenu, dlatego bez obaw mogą ją jeść osoby na niego uczulone oraz chorujący na celiakię. Ze względu na zawartość skrobi opornej tapioka wpływa na regulację poziomu cukru we krwi. Z tego powodu jest polecana osobom z cukrzycą typu 2. Za sprawą skrobi opornej tapioka pomaga osobom z problemami trawiennymi i schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak wrzody żołądka, wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz choroba Leśniowskiego-Crohna.

Jak zrobić tapiokę

Mąka z tapioki nie wymaga dodatkowej obróbki. W kuchni używamy jej do zagęszczenia sosów czy zup. Obróbki termicznej potrzebuje za to tapioka w granulkach. Aby zrobić kulki z tapioki, powinniśmy najpierw granulki zalać wodą i moczyć przez kilka godzin, a nawet na całą noc (na pół szklanki tapioki dwie szklanki wody).

Jak gotować tapiokę? Tapiokę gotujemy w wodzie lub mleku. W tym celu dwie szklanki płynu doprowadźcie do wrzenia, po czym dodajcie tapiokę. Zmniejszcie moc panika do minimum i na małym ogniu gotujcie około 20 minut, często mieszając. Tapioka jest gotowa do spożycia, gdy zgęstnieje, a kuleczki staną się przezroczyste.

Tapioka przepisy

Tapioka posiada neutralny smak, dzięki czemu może być doskonałym składnikiem deserów. Kulki tapioki po ugotowaniu w mleku lub wodzie tworzą żelową masę, która świetnie sprawdza się jako kisiel, budyń, galaretka lub pudding z tapioki. Aby przygotować deser z tapioki, wystarczy ugotować kulki z dodatkiem kardamonu lub cynamonu. Gdy będą stygnąć, przygotowujemy ulubione owoce. Tak przyrządzony deser odstawiamy na kilka godzin do stężenia.

Tapioka to także składnik potraw mącznych, które podawane są jako deser, czyli naleśniki, musy, suflety czy racuchy. Aby sporządzić naleśniki z tapioki, potrzebujesz trzy jajka, szklankę mąki z tapioki, szklankę mleka, cztery łyżki masła, łyżeczkę miodu, olej do smażenia i szczyptę soli. Na wstępie lekko ubijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. Placki są cienkie i nadają się do roladek czy krokietów.

Tapioka deser

Wśród setek przepisów na desery z tapioki wybraliśmy chyba najprostszy. Do przyrządzenia zdrowego deseru z tapioki potrzebne są cukier trzcinowy, mleko kokosowe, sól oraz ekstrakt z wanilii. Kulki tapioki należy zalać mlekiem, odstawić na co najmniej dwie godziny do lodówki, a następnie wymieszać z cukrem trzcinowym, szczyptą soli i ekstraktem z wanilii. Kulki tapioki można też ugotować w mleku.

Z tapioki sporządzisz budyń, który jest obecnie szczególnie popularny w USA i Wielkiej Brytanii. Bezglutenowe perełki tapioki łączy się z mlekiem kokosowym (ok. 70 g perełek tapioki na puszkę 200 ml mleka kokosowego), dzięki czemu budyń ma wyjątkowo kremową konsystencję.

Do przygotowania potrzebujesz jednej puszki kremowego mleka kokosowego. W garnku wymieszaj wodę kokosową (bez stałej masy z dna puszki) z mlekiem i podgrzej. Zawartość doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając aż kuleczki staną się przezroczyste. Jeśli budyń jest zbyt gęsty, dodaj więcej masy kokosowej z puszki. Na koniec dopraw budyń cukrem i odrobiną wanilii. Przełóż do małych misek i pozostaw do ostygnięcia.

Tapioka do bubble tea

Tapioka służy również do wytwarzania bubble tea, czyli bąbelkowej herbaty występującej w wielu wariantach smakowych i z różnymi dodatkami. Napój herbaciany bubble tea można zaparzyć m.in. na bazie herbaty czarnej, zielonej czy owocowej. Poza herbatą w skład tego napoju wchodzą kulki z tapioki, które naturalnie mają biały kolor, a po ugotowaniu stają się przezroczyste.

Spotyka się również czarne kuleczki tapioki z dodatkiem brązowego cukru. W przeciwieństwie do kuleczek o białym lub przezroczystym zabarwieniu mają delikatnie karmelowy posmak. Aby sporządzić bubble tea, ugotuj czarne perełki i przestudź. Potem wsyp je do szklanki z mlekiem i schłodzoną herbatą. Do bubble tea dodaj odrobinę wiśniowego syropu lub innego syropu owocowego, po czym wszystko dobrze wymieszaj.

Tapioka gdzie kupić

Tapioka dostępna jest w hipermarketach praktycznie wszystkich sieci oraz stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Opakowanie kulek 500 g kosztuje ok. 10 zł. Mąka z tapioki jest zwykle nieco tańsza.