Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Drożdże piwne – źródło cennych makro- i mikroskładników

Drożdże piwne to jednokomórkowe organizmy, powszechnie wykorzystywane do produkcji piwa i innych alkoholi, a także stosowane podczas wyrobu pieczywa. To grzyby, które coraz częściej można znaleźć w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, a także w suplementach diety. To organizmy uznawane za skarbnicę cennych składników odżywczych, które cieszą się rosnącym zainteresowaniem wśród konsumentów.

Czym są drożdże piwne?

Drożdże piwne, znane również jako drożdże piwowarskie, drożdże piekarnicze lub szlachetne, to jednokomórkowe organizmy eukariotyczne, należące do królestwa grzybów. To przedstawiciele gatunku Saccharomyces cerevisiae, określanego mianem cukrowych grzybów, które charakteryzują się bogactwem enzymów rozkładających cukry. To grzyby uznawane za pożyteczne organizmy, które powszechnie są wykorzystywane w przemyśle spożywczym, m.in. do wypieków i produkcji alkoholi, a także używane w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Rosnącym zainteresowaniem wśród społeczeństwa wyróżniają się także drożdże w tabletkach – grzyby z gatunku Saccharomyces cerevisiae coraz częściej można znaleźć w postaci suplementów diety.

Drożdże piwowarskie – wartości odżywcze

Drożdże szlachetne to niepozorne organizmy, które stanowią jednak źródło wielu cennych składników odżywczych. W grzybach z gatunku Saccharomyces cerevisiae można znaleźć wiele białka i węglowodanów, a także błonnik pokarmowy, witaminy i składniki mineralne. Drożdże piwne zawierają bowiem związki takie jak:

  • tiamina (witamina B1),
  • ryboflawina (witamina B2),
  • niacyna (witamina B3),
  • witamina B6,
  • biotyna (witamina B7),
  • kwas foliowy (witamina B9),
  • beta-glukany,
  • cynk,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • magnez,
  • selen,
  • wapń.

Drożdże piwne – właściwości

Ze względu na bogactwo wartościowych makro- i mikroskładników, drożdże piwne mogą wykazywać pozytywny wpływ na organizm człowieka. Tym samym grzyby z gatunku Saccharomyces cerevisiae mogą ułatwiać odpowiednią podaż cennych związków i wspomagać uzupełnienie istniejących w ustroju niedoborów.

Drożdże piwne mogą wzmacniać układ odpornościowy i działać antyoksydacyjnie, redukując reaktywne formy tlenu, neutralizując wolne rodniki i opóźniając procesy starzenia. Drożdże piwowarskie mogą również przyczyniać się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a także mogą wspomagać prawidłową produkcję krwi. Dodatkowo mogą wspierać utrzymanie optymalnego metabolizmu energetycznego, a także mogą pozytywnie wpływać na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Jakby tego było mało, drożdże piwne mogą wspierać pracę układu nerwowego i wspomagać utrzymanie prawidłowych funkcji poznawczych, a także mogą korzystnie wpływać na wzrok i kości.

Drożdże w tabletkach – suplementacja drożdży piwnych

Drożdże piwowarskie stanowią skarbnicę cennych składników odżywczych, co sprawia, że grzyby z gatunku Saccharomyces cerevisiae budzą spore zainteresowanie wśród konsumentów. Rosnącą popularnością wśród osób, którym zależy na zdrowym i pięknym wyglądzie, a także na uzupełnieniu codziennej diety w wartościowe związki, wyróżniają się drożdże w tabletkach, które stanowią skoncentrowane źródło pożądanych substancji.

Na sklepowych półkach można znaleźć wiele preparatów zawierających drożdże piwowarskie. Poszukując wartościowego suplementu diety warto sięgnąć jednak po OstroVit Drożdże Piwne – wysokiej jakości preparat dostępny w formie łatwych do połknięcia tabletek, który wyróżnia się wysoką zawartością pożądanego związku – jedna porcja suplementu diety dostarcza do ludzkiego organizmu aż 1200 mg drożdży piwnych.

Artykuł zewnętrzny.