Placek z rabarbarem i kruszonką – odświeżony przepis babci
Ciasto z rabarbarem i kruszonką jest jednym z symboli naszego dzieciństwa. Jego zapach jest unikalny, dlatego warto zadbać, by roznosił się i w naszych mieszkaniach. Przenieś się w sentymentalny okres dziecięcych lat i powspominaj chwile, gdy pomagałaś babci przygotować ten wyjątkowy deser. Drożdżówka z rabarbarem nie jest trudna do przygotowania. Wykonaj tradycyjne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką i podaj je w odświeżonej stylizacji podczas wizyty gości. Wszyscy będą zachwyceni… i rozmarzeni.
Spis treści
Jak wykonać drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką?
Jeśli należysz do osób, które unikają wykonywania ciast drożdżowych możesz spróbować zrobić je dla własnej satysfakcji i unikalnego zapachu, roznoszącego się po całym domu lub zrezygnować na rzecz ciasta kruchego. Równie aromatyczny kruchy placek z rabarbarem i pianką z białek. W tym miejscu skupiamy się jednak na cieście drożdżowym z rabarbarem. Ten przepis wymaga sporo czasu, ale dla niezrównanego zapachu warto. Zacznij przygotowywanie ciasta, które wymaga dbałości o wiele elementów. W efekcie pięknie rośne, a po upieczeniu jest sprężyste, łatwe do pokrojenia i prezentuje się wyjątkowo. Przygotuj miseczkę, w której 40 g świeżych drożdży rozpuścisz w łyżeczce cukru i łyżce letniego mleka. Mleko powinno być dość ciepłe, jednak uważaj, by nie zaparzyć drożdży. Po wyrośnięciu (czas około 10 minut) wyrośnięte drożdże dodaj do mąki , którą w ilości około 500 g należy przesiać do miski. Dodać do niej wyrośnięte drożdże, szklankę ciepłego mleka. Zagnieć ciasto, dodając szczyptę soli, trzy żółtka i 100 roztopionego masła. Po wymieszaniu elementów warto odstawić ciasto drożdżowe na dwadzieścia minut, by po wyrośnięciu jeszcze raz je wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia przez około pół godziny. Nałożyć na nie rabarbar, pokrojony w ilości około pięciu gałązek. Na wierzch utrzyj ciasto, które sprawdzi się w roli kruszonki, którą przygotujesz z 95 g zimnego masła, 150 g mąki pszennej, 75 g drobnego cukru i 50 g mielonych migdałów. Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (z termoobiegiem) i pieczemy przez 55 minut.
Co jest ważne, by ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką wyszło idealnie?
Wykonanie ciasta drożdżowego wymaga czasu i nie da się pójść tutaj na skróty. Nasze babcie przykładały ogromną wagę do czasu wyrastania drożdży, dlatego były mistrzyniami wszelkiego rodzaju drożdżowych wypieków. Przygotuj więcej czasu na wykonanie tego przepisu, a poznasz zalety drożdżowego placka, który możesz przygotować w wersji z wieloma owocami. Pożywne i zdrowe ciasto drożdżowe sprawdzi się w każdym domu. Pamiętaj o idealnej temperaturze dla drożdży. Mleko, w którym je rozpuścisz musi być letnie, niezbyt zimne i nie za ciepłe. Po wyrośnięciu rozczynu ciasto powinno rosnąć dwukrotnie. Nie skracaj czasu, by pozwolić drożdżom osiągnąć właściwy efekt. Przepis na ciasto z rabarbarem nie jest skomplikowane Poza ciastem drożdżowym do przygotowania oraz kruszonką nie ma w nim żadnej trudności. Jeśli opanujesz je raz, będziesz do niego wracała bardzo często, przekazując swoim pociechom ten unikalny zapach swojego dzieciństwa.
Jak efektownie podać placek z rabarbarem?
Możesz odświeżyć przepis babci na drożdżowy placek z rabarbarem, podając ciasto w efektowny sposób. Po pierwsze. Wykonaj ciasto na tortownicy. Po drugie dodaj do dekoracji truskawki lub borówki. Po trzecie przygotuj nowoczesne talerzyki i efektowne widelczyki. Kolorowa zastawa będzie pięknie komponowała się z ciastem drożdżowym, opruszonym cukrem pudrem. Wyjątkowy placek z rabarbarem doskonale wygląda i smakuje w duecie z kulka lodów waniliowych, które mogą zostać podane obok kawałka placka.. Koniecznie wykonaj modną dekorację dipem. Drożdżowe ciasto z rabarbarem świetnie smakuje w towarzystwie czekolady. Możesz zrobić do niego polewę, którą fantazyjnie udekorujesz placek lub podać ja w kostkach, obok kawałka ciasta. Prosty przepis w Twoim wykonaniu może stać się indywidualnie wykreowanym pomysłem na deser, który zachwyci domowników i gości.