Dyniowo-kokosowy sos do makaronu
Ten przepis przekona do dyni nawet sceptyków. Dyniowo-kokosowy sos podany z makaronem jest delikatny w smaku ale podkręcony ostrą papryką oraz sojowym sosem nie jest mdły. W takim wydaniu stanowi doskonałą propozycję na obiad lub kolację.
Spis treści
Dyniowo-kokosowy sos do makaronu – składniki na 4 porcje
- 450 g dyni – surowej obranej i pokrojonej w małą kosteczkę lub mrożonej
- 250 ml gęstego mleczka kokosowego
- 3 cm korzenia imbiru
- 1 średnia, biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżeczki mielonej kurkumy
- dwie łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu Sriracha lub pół łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego – do smażenia cebuli, czosnku i imbiru
- łyżka pestek dyni na każdą porcję – do posypania
Plus około 400 g dowolnego makaronu (po 100 g na jedną porcję). Pasować będzie pszenny, żytni, sojowy, ryżowy a także z ciecierzycy czy groszku. Ja wykorzystałam resztkę czarnego makaronu pszennego z sepią.
.
Dyniowo sos – przygotowanie
- Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu a następnie odcedźcie i przelejcie zimną wodą. Tak się nie sklei
- Jeżeli do przygotowania sosu używacie surowej dyni (polecam Hokkaido lub piżmową) to obierzcie ją, pozbawcie gniazda nasiennego i pokrójcie w drobną kosteczkę (1×1 cm)
- Ja mrożoną dynię ugotowałam na parze aż się rozmroziła i zmiękła. Surową też ugotujcie na parze
- Na patelni usmażcie drobno pokrojoną (w kosteczkę) cebulę, czosnek i korzeń imbiru. Użyjcie do tego oleju rzepakowego
- Jak wszystko zmięknie i zacznie brązowieć dodajcie sos sojowy i Sriracha (lub pierz cayenne), mleczko kokosowe i kurkumę
- Dokładnie wszystko wymieszajcie
- Teraz jest pora na przełożenie na patelnię ugotowanej dyni
- Mięciutką dynię można bez problemu rozgnieść łopatką już na patelni. W ten sposób sos będzie gładszy ale z wciąż wyczuwalnymi kawałkami imbiru i cebuli
- Pozwólcie składnikom pogotować się kilka minut na patelni i odparować. W ten sposób sos zgęstnieje
Wymieszajcie makaron z gęstym, dyniowym sosem. Nie zapomnijcie posypać danie pestkami dyni. Przyjemnie będą chrupać podczas jedzenia.
Inne pomysły na makarony znajdziecie pod tym linkiem. Macie swoje ulubione kluski? Dajcie znać na FB.