Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Dyniowo-kokosowy sos do makaronu

Ten przepis przekona do dyni nawet sceptyków. Dyniowo-kokosowy sos podany z makaronem jest delikatny w smaku ale podkręcony ostrą papryką oraz sojowym sosem nie jest mdły. W takim wydaniu stanowi doskonałą propozycję na obiad lub kolację.

Dyniowo-kokosowy sos do makaronu – składniki na 4 porcje

  • 450 g dyni – surowej obranej i pokrojonej w małą kosteczkę lub mrożonej
  • 250 ml gęstego mleczka kokosowego
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 średnia, biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki mielonej kurkumy
  • dwie łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu Sriracha lub pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego – do smażenia cebuli, czosnku i imbiru
  • łyżka pestek dyni na każdą porcję – do posypania

Plus około 400 g dowolnego makaronu (po 100 g na jedną porcję). Pasować będzie pszenny, żytni, sojowy, ryżowy a także z ciecierzycy czy groszku. Ja wykorzystałam resztkę czarnego makaronu pszennego z sepią.

.

Dyniowo sos – przygotowanie

  1. Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu a następnie odcedźcie i przelejcie zimną wodą. Tak się nie sklei
  2. Jeżeli do przygotowania sosu używacie surowej dyni (polecam Hokkaido lub piżmową) to obierzcie ją, pozbawcie gniazda nasiennego i pokrójcie w drobną kosteczkę (1×1 cm)
  3. Ja mrożoną dynię ugotowałam na parze aż się rozmroziła i zmiękła. Surową też ugotujcie na parze
  4. Na patelni usmażcie drobno pokrojoną (w kosteczkę) cebulę, czosnek i korzeń imbiru. Użyjcie do tego oleju rzepakowego
  5. Jak wszystko zmięknie i zacznie brązowieć dodajcie sos sojowy i Sriracha (lub pierz cayenne), mleczko kokosowe i kurkumę
  6. Dokładnie wszystko wymieszajcie
  7. Teraz jest pora na przełożenie na patelnię ugotowanej dyni
  8. Mięciutką dynię można bez problemu rozgnieść łopatką już na patelni. W ten sposób sos będzie gładszy ale z wciąż wyczuwalnymi kawałkami imbiru i cebuli
  9. Pozwólcie składnikom pogotować się kilka minut na patelni i odparować. W ten sposób sos zgęstnieje

Wymieszajcie makaron z gęstym, dyniowym sosem. Nie zapomnijcie posypać danie pestkami dyni. Przyjemnie będą chrupać podczas jedzenia.

Dyniowo-kokosowy sos do makaronu

Inne pomysły na makarony znajdziecie pod tym linkiem. Macie swoje ulubione kluski? Dajcie znać na FB.