Kolorowe i chrupiące piklowane warzywa
Na te kolorowe i chrupiące piklowane warzywa miałam ochotę już od początku lata. Dopiero teraz znalazłam na nie czas. Nie zwlekajcie tak długo z ich przygotowaniem. Wykorzystajcie dobrodziejstwa lata i zamarynujcie warzywa jak najszybciej.
Spis treści
Kolorowe i chrupiące piklowane warzywa – składniki
Poniżej podaję składniki, które zmieściły się w 5 słoikach o pojemności 0,7 l.
Warzywa
- 1/2 dużego kalafiora
- 2 średnie cukinie
- 5 większych marchewek
- 6-7 większych pieczarek
- 4 duże papryczki pepperoni – doda warzywom pikanterii. Zamiennie możecie pokroić słodką paprykę
Przyprawy i zalewa
- po 3 ziarenka ziela angielskiego na każdy słoik
- 1-2 liście laurowe na każdy słoik
- 400 ml octu jabłkowego 6%
- 1200 ml wody
- 10 płaskich łyżek cukru – polecam użyć trzcinowego ze względu na smak
.
Chrupiące piklowane warzywa – przygotowanie
Przygotowanie rozpocznijcie od wyparzenia słoików oraz dokładnego umycia warzyw. Ja obrałam marchewki i pieczarki ale nie musicie tego robić. Cukinii nie obierajcie.
- Warzywa pokrójcie w mniejsze kawałki
- Do każdego słoika powkładajcie przyprawy oraz warzywa – po równo i ciasno
- W większym garnku zagotujcie wodę z octem oraz cukrem – do czasu aż cukier się rozpuści a zalewa zacznie wrzeć
- Zalejcie słoiki zalewą tak aby przykryła warzywa
- Jeżeli używacie zakręcanych słoików to po zakręceniu obróćcie je spodem do góry. Niech tak ostygną. Jeżeli zakrętka złapie to tak przygotowane warzywa wytrzymają kilka miesięcy.
U mnie wytrzymują maksymalnie 2 do 3 tygodni. Tak szybko je zjadam.
Inne przepisy na przetwory znajdziecie pod tym linkiem.