Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kolorowe i chrupiące piklowane warzywa

Na te kolorowe i chrupiące piklowane warzywa miałam ochotę już od początku lata. Dopiero teraz znalazłam na nie czas. Nie zwlekajcie tak długo z ich przygotowaniem. Wykorzystajcie dobrodziejstwa lata i zamarynujcie warzywa jak najszybciej.

Kolorowe i chrupiące piklowane warzywa – składniki

Poniżej podaję składniki, które zmieściły się w 5 słoikach o pojemności 0,7 l.

Warzywa

  • 1/2 dużego kalafiora
  • 2 średnie cukinie
  • 5 większych marchewek
  • 6-7 większych pieczarek
  • 4 duże papryczki pepperoni – doda warzywom pikanterii. Zamiennie możecie pokroić słodką paprykę

Przyprawy i zalewa

  • po 3 ziarenka ziela angielskiego na każdy słoik
  • 1-2 liście laurowe na każdy słoik
  • 400 ml octu jabłkowego 6%
  • 1200 ml wody
  • 10 płaskich łyżek cukru – polecam użyć trzcinowego ze względu na smak
kolorowe i chrupiące piklowane warzywa

.

Chrupiące piklowane warzywa – przygotowanie

Przygotowanie rozpocznijcie od wyparzenia słoików oraz dokładnego umycia warzyw. Ja obrałam marchewki i pieczarki ale nie musicie tego robić. Cukinii nie obierajcie.

  1. Warzywa pokrójcie w mniejsze kawałki
  2. Do każdego słoika powkładajcie przyprawy oraz warzywa – po równo i ciasno
  3. W większym garnku zagotujcie wodę z octem oraz cukrem – do czasu aż cukier się rozpuści a zalewa zacznie wrzeć
  4. Zalejcie słoiki zalewą tak aby przykryła warzywa
  5. Jeżeli używacie zakręcanych słoików to po zakręceniu obróćcie je spodem do góry. Niech tak ostygną. Jeżeli zakrętka złapie to tak przygotowane warzywa wytrzymają kilka miesięcy.

U mnie wytrzymują maksymalnie 2 do 3 tygodni. Tak szybko je zjadam.

kolorowe i chrupiące warzywa

Inne przepisy na przetwory znajdziecie pod tym linkiem.