Pomysł na efektowne, bezmięsne danie z rusztu!
Grillowanie może być bardziej kolorowe i zdrowsze od tradycyjnego. Porzućcie karkówki, kiełbasy oraz drobiowe piersi. Dzisiaj mam dla Was pomysł na bezmięsne danie z rusztu! Oto przepis na marynowane tofu z grilla.
Spis treści
ZDROWSZE GRILLOWANIE
Wprowadzając kilka prostych zmian w procesie grillowania można uczynić dania z rusztu zdrowszymi. Na jakości jedzeniu nie warto oszczędzać. Jedzenie jest paliwem dla Waszego organizmu i od jego jakości zależy Wasze zdrowie.
Rozpałki, węgiel, brykiet
W sklepach dostępne są przeróżne produkty do rozpalania (płynne, w kostkach) i grillowania (węgiel, brykiet, drewno). Mają one różny skład i warto pamiętać, że w trakcie spalania, wraz z unoszącym się dymem, składniki użytych produktów będą osadzać się na jedzeniu.
Warto wybierać ekologiczne rozpałki jak również wersje eko węgla drzewnego lub brykietu, na którym grill będzie się długo palił. Im mniej chemicznych dodatków tym lepiej.
Temperatura grillowania
Do grillowania warto przygotować się dobrze, tak jak do każdego innego sposobu przyrządzania potraw. Szczególnie ważna jest odpowiednio dobrana temperatura oraz długość obróbki termicznej potraw z rusztu.
Wysoka temperatura grillowania pozwala na szybsze przygotowanie potraw. Zachowują one soczystość w środku a jednocześnie stają się chrupkie na zewnątrz. Podobnie jak azjatyckie potrawy szybko i energicznie smażone (stir fry).
Zbyt długie grillowanie doprowadza do:
- nadmiernego wysuszenia produktów przez co stają się niesmaczne
- narażenia grillowanych produktów na szkodliwe opary z kapiącego z nich tłuszczu (dotyczy głównie długo grillowanego mięsa)
- nadmiernego przypalania się jedzenia. Przypalone nie jest zdrowe
Higiena grillowania
Nie ma nic gorszego od grillowania na nieumytym ruszcie pokrytym starym tłuszczem. Z kilku powodów jest to niezdrowe:
- w pozostałościach po wcześniej przygotowywanych potrawach mogą skrywać się bakterie
- smażenie, pieczenie, grillowanie na używanym wcześniej tłuszczu to spożywanie szkodliwych dla zdrowia tłuszczów trans
- brudny ruszt zmienia smak świeżo grillowanych potraw
Najlepiej jest czyścić ruszt niezwłocznie po grillowaniu. Na ciepło łatwiej jest usunąć z niego jeszcze nie zaschnięty tłuszcz i resztki jedzenia. Warto użyć do tego specjalnych szczotek, znajdziecie takie tutaj. Albo możecie pójść krok dalej i zaopatrzyć się w samoczyszczący się grill gazowy lub elektryczny marki Weber, który po grillowaniu należy rozgrzać do maksimum i poczekać, aż resztki jedzenia wypalą się. Po wypaleniu resztek jedzenia należy wyczyścić ruszt szczotką.
Więcej warzyw
Warto uzupełnić menu z rusztu kolorowymi warzywami. Nie potrzebują one długiego grillowania. Wystarczy im kilka minut w odpowiednio wysokiej temperaturze – w ten sposób zachowają chrupkość i nie wyschną.
Grillować można również owoce – ananas z rusztu posmarowany czosnkiem i posypany chili smakuje obłędnie. Przepis na niego przygotuję przy okazji kolejnego grillowania.
.
POMYSŁ NA BEZMIĘSNE DANIE Z RUSZTU!
Grillowane cukinie, bakłażan, papryka czy cebula nie są już żadną nowością. Warzywne szaszłyki są popularnym towarzystwem dla mięsa a rusztu. Polecam grillować czosnek – w całości i w łupinach. Staje się miękki i idealnie sprawdza się jako smarowidło do grillowanej bagietki.
A czy próbowaliście już pizzy z grilla albo ciasta z rusztu? Do przygotowania takich smakołyków służą specjalne akcesoria do grillowania – np. kamienie do pizzy, ceramiczne formy do ciasta, żeliwne garnki.
Dzisiaj mam dla Was coś prostego, co przygotujecie w zaledwie kilka minut.
.
TOFU Z GRILLA – POMYSŁ NA BEZMIĘSNE DANIE Z RUSZTU
Składniki główne na 2-3 porcje:
- 2 kostki twardego białego tofu – takie nie rozpadnie się na ruszcie
- dowolna sałata – ilość wedle waszego uznania
- pomidorki koktajlowe – ilość dowolna
- olej rzepakowy rafinowany – niewielka ilość do posmarowania rusztu
Sos do sałaty:
- sok z 1 cytryny
- 1 lub 2 ząbki czosnku– drobno pokrojone
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Marynata do tofu:
- 4 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki gęstego azjatyckiego sosu słodko-kwaśnego z chili
Przygotowanie tofu z rusztu:
Grillowanie tej potrawy rozpocznijcie od nagrzania swojego rusztu. Im będzie lepiej rozgrzany tym krócej będziecie smażyć tofu. Nie ma znaczenie rodzaj grilla – sprawdzi się tutaj grill węglowy, gazowy i elektryczny.
- W kolejnym kroku przygotujcie marynatę do tofu. Wszystkie jej składniki wymieszajcie w głębszym talerzu
- Tofu pokrójcie wzdłuż w plastry o grubości około 1,5 – 2 cm
- Następnie namoczcie tofu w marynacie – niech w niej poleży kilka minut. Przewracajcie je tak aby równomiernie nasiąkło gęstym płynem
- W międzyczasie możecie przygotować sałatę. Umytą i odsączoną z wody polejcie sosem i dokładnie wymieszajcie
- Nagrzany ruszt delikatnie posmarujcie olejem rzepakowym. Tofu i inne roślinne produkty potrzebują tłuszczy na ruszcie żeby do niego nie przywarły
UWAGA – czas pieczenia tofu to około 1 minuty na każdej ze stron. Jeżeli ruszt nie jest mocno rozgrzany to zajmie to więcej czasu. Uważajcie bo to marynowane tofu szybko się przypala.
Upieczone słodko-ostre tofu podawajcie na liściach sałaty z czosnkowym sosem. Nie zapomnijcie o pomidorkach koktajlowych.
.
Partnerem tego wpisu jest marka Weber – producent urządzeń oraz akcesoriów do grillowania. Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o zdrowym grillowaniu zapiszcie się na Newsletter na stronie weber.com.
.