Jaglane kulki orzechowe z limonką
Domowe, smaczne i zdrowe jaglane kulki orzechowe z limonką. Do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Takie desery to ja lubię.
Spis treści
Do przygotowania tych kulek przyda Was się robot z ostrzem w kształcie litery S. Taki bez problemu poradzi sobie ze zmiksowaniem wszystkich składników na gładką masę
Jaglane kulki orzechowe z limonką – składniki na około 18-20 sztuk
- 250 g kaszy jaglanej – waga dla suchego produktu
- 15-17 suszonych daktyli – ilość zależy od wielkości
- 3 czubate łyżki masła orzechowego – tu sprawdzi się słodki, orzechowy krem z orzechów laskowych
- około 50 ml gorącej wody – do zalania daktyli
- sok wyciśnięty z 2 limonek – dla kontrastu do słodkich daktyli oraz masła orzechowego
- 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 100 g prażonego sezamu – do obtoczenia kulek
- około 100 g prażonych, siekanych migdałów – również do obtoczenia kulek
.
Jaglane kulki orzechowe z limonką – przygotowanie
- Kaszę ugotujcie bez woreczków. Zalejcie 250 g kaszy wodą w ilości 500 ml. Gotujcie na średniej temperaturze, pod przykryciem, do czasu aż kasza wchłonie wodę. Zostawcie kaszę do ostygnięcia pod pokrywką – w ten sposób wchłonie resztę wody
- Daktyle zalejcie wrzącą wodą na około 10 minut – w tym czasie zmiękną
- Migdały i jasny sezam uprażcie osobno na suchej patelni – poczekajcie aż ostygną. Następnie migdały posiekajcie na drobne kawałki.
- Ostudzoną kaszę zmiksujcie w robocie kuchennym razem z:
- daktylami i wodą
- sokiem wyciśniętym z dwóch limonek
- gorzkim kakao
- masłem orzechowym
Powinno wyjść z nich gęsta masa, z której bez problemu uda się uformować kulki. U mnie wyszło 18 kulek – czubata łyżka masy na 1 kulkę. Jeżeli zrobicie mniejsze kuleczki wyjdzie ich więcej.
Kulki obtoczcie w prażonym sezamie oraz migdałach. Po około 4-5 godzinach w lodówce staną się bardziej zwarte. W zamkniętym pojemniku przetrwają w lodówce kilka dni. O ile nie zjecie ich wcześniej.
Dajcie znać na Facebook jak zrobicie te kulki. Jestem ciekawa Waszej opinii.
.
.
Artykuł zawiera link sponsorowany oraz lokowanie produktu.
.