Brownie z cukinią
Dzisiaj mam dla Was kolejny słodki przepis. Tym razem na błyskawiczne i obłędnie smaczne, roślinne brownie z cukinią. Polecam tę wersję nie tylko na święta.
Spis treści
Brownie z cukinią – składniki na małą foremkę
Do pieczenia brownie używam ceramicznej foremki o wielkości 23 x 14 cm, którą smaruję oleję rzepakowym. W przypadku tego brownie obsypałam ją również niewielką ilością gorzkiego kakao.
Oto składniki na brownie z cukinią:
- 300 g cukinii (waga ze skórką i po obcięciu końcówek)
- 100 g masła orzechowego – użyłam masła z orzeszków ziemnych
- 70 ml wody – do zalania daktyli
- 100 g (około 12-13 sztuk) suszonych daktyli
- 150 g mąki orkiszowej. Zamiennie można użyć pszennej jasnej lub graham
- 40 g gorzkiego kakao plus około 2 łyżek gorzkiego kakao – do obsypania foremki
- 4 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego – do posmarowania foremki
.
Brownie z cukinią – przygotowanie
Do przygotowania ciasta na to brownie przyda Wam się robot kuchenny z ostrzem w kształcie litery S. W takim przygotujecie ciasto najszybciej. Jeżeli nie posiadacie robota to użyjcie ręcznego blendera. Blender kielichowy nie poradzi sobie z tym gęstym ciastem.
Kroki w przygotowaniu brownie:
- Daktyle zalejcie wrzącą wodą i odstawcie na 5 do 10 minut. Niech zmiękną
- Cukinie dokładnie umyjcie, odkrójcie jej końcówki i pokrójcie ją w kawałki. Nie obierajcie cukinii ze skórki
- Do robota kuchennego wrzućcie:
- daktyle razem z wodą, w której się moczyły
- kawałki cukinii
- masło orzechowe
- Zmiksujcie wszystko na gładką masę. Nie musi być idealnie gładka
- Do masy dodajcie mąkę oraz gorzkie kakao. Wmieszajcie je w masę tak aby powstało jednolite ciasto
- Foremkę wyłóżcie papierem do pieczenia. Ja swoją posmarowałam olejem rzepakowym i obsypałam kakao
- Przełóżcie ciasto do foremki
Czas pieczenia to 40 minut w temperaturze 180 stopni. Bez termoobiegu.
Z krojeniem brownie poczekajcie aż zupełnie ostygnie.
.
Inne przepisy na roślinne brownie znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB czy macie już swoje ulubione brownie.
.