Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Ciasteczka migdałowe z ciecierzycy

Wiem, że posmakował Wam mój poprzedni przepis na roślinny deser. Dzisiaj mam dla Was ciasteczka migdałowe z ciecierzycy. Proste w wykonaniu, smaczne i zdrowe. Koniecznie je wypróbujcie.

To jest kolejny przepis na ciastka ze strączków. Tym razem do pieczenia wykorzystałam masło z prażonych migdałów. Możecie przygotować je samodzielnie (uprażyć migdały a następnie zmiksować je na masło w robocie kuchennym) lub kupić gotowe masło. W tym drugim przypadku zwracajcie uwagę na skład. Powinien od zawierać wyłącznie migdały i ewentualnie sól. Unikajcie maseł orzechowych/migdałowych z dodatkiem oleju, cukru i innych dodatków.

.

Ciasteczka migdałowe z ciecierzycy – składniki na około 12 sztuk

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 5 łyżek masła z prażonych migdałów
  • 8 łyżek syropu z agawy – jeżeli lubicie słodkie desery to wlejcie 10 łyżek. Zamiennie sprawdzi się syrop klonowy
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej – jeżeli w maśle migdałowym nie było soli
  • płatki migdałowe – do posypania

.

Ciasteczka migdałowe z ciecierzycy – przygotowanie

  1. Ciecierzycę namoczcie na około 8 godzin i ugotujcie. Albo użyjcie ciecierzycę ze słoika
  2. Dokładnie opłuczcie ziarenka i odsączcie je
  3. Wszystkie składniki przełóżcie do miski robota kuchennego i zmiksujcie na jednolitą masę
  4. UWAGA – masa wyjdzie gęsta ale klejąca. Ciężko jest z niej formować kulki albo nakładać łyżką na blachę (ja używam silikonowej maty do pieczenia). Nie poddawajcie się jednak – porcje ciasta wielkości 1 czubatej łyżki nakładajcie na blachę i delikatnie formujcie z nich okrągłe ciastka
  5. Ciastka posypcie płatkami migdałowymi. Wklepcie je delikatnie w ciasto – niech się do niego przykleją a ciasteczka dzięki temu lekko spłaszczą

Pieczcie ciastka przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza – bez termoobiegu

Te migdałowe ciasteczka najlepiej smakują tego samego dnia. Są chrupkie na zewnątrz i wilgotne w środku.

Możecie je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku – kolejnego dnia stracą swoją chrupkość ale wciąż będą smaczne.

ciastka migdałowe z ciecierzycy
ciasteczka migdałowe z ciecierzycy

Inne przepisy na ciasteczka znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znać na FB, które Wam najbardziej posmakowały.

.