Szparagi z hummusem i sałatką
Szparagi z hummusem i świeżą sałatką kuszą bogactwem smaków i zapachem. Cieszcie się nim dopóki mamy w Polsce sezon na szparagi.
Spis treści
Szparagi z hummusem i sałatką – składniki na około 4 porcje
Do tego przepisu będą Wam potrzebne szparagi – minimum jeden pęczek, może dwa. W zależności od wielkości szparagów oraz tego ile chcecie ich podać na jedną porcję.
Szparagi ugotujcie na parze lub w garnku pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Wystarczą im 2-3 minuty gotowania. Im dłużej będziecie je trzymać we wrzątku tym staną się bardziej twarde i łykowate.
.
Składniki na hummus
- 250 g ciecierzycy – waga dla suchego produktu. Po ugotowaniu około 400 g ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki pasty sezamowej tahina
- 1/3 łyżeczki pieprzy cayenne
- 3 łyżeczki mielonego kuminu
- około 50 ml zimnej wody
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Wszystkie składniki zmielcie na gładką masę. Ja używam do tego robota kuchennego z ostrzem w kształcie litery S. Taki radzi sobie z hummusem w około 2 minuty.
Inne przepisy na hummus znajdziecie pod tym linkiem.
.
Składniki na sałatkę
Do przygotowania tej sałatki użyłam:
- 1 żółtej papryki
- 2 średniej wielości ogórków małosolnych – zamiennie możecie użyć kiszonych lub surowych
- 1 pomidora malinowego
- jednak małej żółtej cebuli dymki
- pół pęczka natki pietruszki
- świeżo mielonego czarnego pieprzy
- 1 łyżki oleju lnianego
Wszystkie warzywa pokrójcie w drobną kostkę a pietruszkę drobno posiekajcie.
.
Szparagi z hummusem – podanie
Jak już wszystkie składniki będą gotowe wystarczy a 1 porcję tego dania:
- Na talerzu położyć i rozsmarować 3 łyżki hummusu
- Położyć na nim około 4 łyżki sałatki
- Podać ugotowane szparagi
Delektujcie się tym kolorowym daniem dopóki mamy sezon na świeże szparagi.
Inne dania ze szparagami znajdziecie na blogu pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB czy macie już swoich faworytów.
.