Jaglane placki z dynią
Weekendowe śniadanie lubię celebrować. Mam na nie więcej czasu niż w ciągu tygodnia dlatego w weekendy pozwalam sobie na smażenie placków. Te jaglane placki z dynią są nie tylko zdrowe – są smaczne a do tego szybkie w przygotowaniu.
Spis treści
Jaglane placki z dynią – składniki na 10 sztuk
- 100 g musu z dyni
- 1 bardzo dojrzały banan – średniej wielkości
- 150 g mleka roślinnego – sprawdzi się sojowe, owsiane, migdałowe. Nie polecam używać ryżowego
- 120 g mąki jaglanej
- 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego – na takim można smażyć
Przygotowanie
Mus z dyni
Nie ma nic trudnego w przygotowaniu musu z dyni. Obraną i pozbawianą gniazda nasiennego dynię (byleby nie makaronową) pokrójcie w kostkę i ugotujcie na parze. Jak zmięknie rozgniećcie ją widelcem.
Tak przygotowany mus możecie zamrozić albo zawekować i używać do placków, sosów, zup, gofrów, ciastek z dynią.
.
Placki jaglane z dynią
- W misce wymieszajcie dokładnie mus z dyni z rozgniecionym widelcem bananem, mlekiem i olejem rzepakowym
- Następnie dosypujcie stopniowo do miski mąkę jaglaną – dokładnie mieszając ją z mokrymi składnikami
- Masa na placki powinna być na tyle gęsta aby nadawała się nakładać łyżką na patelnię
- Patelnie rozgrzejcie na średniej temperaturze – u mnie to 5 w skali 0 do 9
- Na suchą patelnię nakładajcie ciasto forując okrągłe placuszki – ilość oleju zawarta w cieście wystarczy do usmażenia tych placków
- Smażcie je po 2-3 minuty na każdej ze stron
UWAGA – te placki smażą się dosyć szybko. Uważajcie aby ich nie przypalić.
I jeszcze jedna uwaga – wychodzą dosyć suche. Podawajcie je z jogurtem, dżemem (ja podałam z jagodowym dżemem z chia – tu znajdziecie przepis na domowy dżem z nasionami chia).
.

.
Inne przepisy na śniadaniowe placki (pancakes) znajdziecie na blogu pod tym linkiem.
Dajcie znaka na grupie na FB jakie są Wasze ulubione smaki.
.
.
.