Dyniowa zupa z curry i czerwoną soczewicą
Ta zupa to mój comfort food jesienną i zimową porą. Jest pożywna, sycąca, niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu. Dyniowa zupa z curry i czerwoną soczewicą już na Was czeka.
Spis treści
Jeżeli regularnie czytujecie mojego bloga to już wiecie, że jednogarnkowe dania obiadowe upodobałam sobie najbardziej. Są proste w przygotowaniu, nie angażują dużo czasu oraz nie warto robić ich dla jednej porcji. U mnie w ruch idzie garnek 5 litrowy i pojemniki do mrożenia. Dwie porcje zjadam tego samego dnia, kolejną zostawiam sobie na obiad następnego dnia a pozostałe 2-3 porcje zamrażam lub wekuję – w zależności od dania.
Z tą zupą nie było inaczej – kilka porcji wylądowało w zamrażarce na „czarne dni” kulinarnego lenistwa.
Dyniowa zupa z curry – składniki na 5 litrowy garnek
- 500 g czerwonej soczewicy – waga dla suchego produktu
- 1 puszka mleka kokosowego – minimum 70% miazgi kokosowej
- 500 g dyni
- 1 średniej wielości cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka tajskiej pasty curry – w tym przepisie użyłam zielonej pasty ale sprawdzi się również czerwona oraz massaman
- około 750 ml wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- liście jarmużu – ilość według Waszego uznania, ja lubię dużo i dodaję 3-4 garści
.
Dyniowa zupa – przygotowanie
- Dynię obierzcie, pozbawcie nasion i pokrójcie w kostkę
- W dużym garnku, na oleju rzepakowym podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulkę oraz czosnek
- Jak tylko się zeszklą wrzućcie do nich tajską pastę curry – niech puści aromat
- Następnie wlejcie do niech mleko kokosowe i dokładnie wszystko wymieszajcie tak aby wszystkie składniki się połączymy
- Do garnka wsypcie czerwoną soczewicę, dodajcie kostki dyni i wlejcie 750 ml zimnej wody
- Wszystko powinno gotować się aż dynia zmięknie
- Dopiero wtedy wrzućcie do garnka rozdrobnione liście jarmużu – niech się wszystko gotuje jeszcze przez 1-2 minuty
Zupę podawajcie samodzielnie lub z dodatkiem ryżu.
.
Inne dania z dynią znajdziecie pod tym linkiem. A komentarze możecie zostawiać na FB.
.
.
.