Migdałowa nocna owsianka
Nocne owsianki upodobałam sobie wyjątkowo – za prostotę przygotowania oraz możliwość przeznaczenia, uzyskanych dzięki nim, dodatkowym minut z rana – na spanie lub trening. Ta migdałowa nocna owsianka ma w sobie migdały w aż czterech postaciach. I dzięki temu jest obłędnie smaczna. Sami zobaczcie.
Spis treści
Dlaczego warto jadać migdały?
Migdały słodkie (te są jadalne w surowej postaci) zawierają w sobie cenne dla nas składniki, w 100 g surowych migdałów znajdują się m.in. (wg. Wikipedii):
- 52 g tłuszczów z czego większość to cenne jednonienasycone kwasy tłuszczowe (aż 33 g w 100 g migdałów)
- aż 20 g białka
- 20,5 g węglowodanów
- 0,78 mg wit B2 – ryboflawiny ( 71% zalecanego dziennego zapotrzebowania u kobiet i 60% u mężczyzn)
- 24 mg wit E (160% zalecanego dziennego zapotrzebowania)
- 239 mg wapnia (24% zalecanego dziennego zapotrzebowania)
- 269 mg magnezu (87% zalecanego dziennego zapotrzebowania u kobiet i 67% u mężczyzn)
Migdały pomagają w walce ze stresem, chorobami serca, podwyższonym cholesterolem a nawet łagodzą objawy zgagi u kobiet w ciąży. Dla wegan są dobrym źródłem wapnia i białka. Dla wszystkich, bez względu na dietę, świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Najwięcej cennych wartości odżywczych mają w sobie migdały surowe. W prażonych i pieczonych migdałach kwasy nienasycone ulegają przemianą w nasycone. Dlatego jak najczęściej jedzcie surowe migdały a prażone tylko okazjonalnie – dla podkręcenia smaku.
.
Migdałowa nocna owsianka – składniki na 1 porcję
- 4 czubate łyżki płatków owsianych – górskich
- mleko/napój migdałowy – ilość wystarczająca do zalania płatków owsianych. Możecie je kupić (najlepiej bez cukru) lub samemu zrobić w domu. Tu znajdziecie przepis m.in. na migdałowe mleko
- garść surowych migdałów – nie obierajcie ich ze skórki
- 1 czubata łyżka prażonych płatków migdałowych – uprażcie je na suchej patelni uważając aby zbytnio ich nie spalić
Dodatki – ulubione sezonowe, świeże owoce
.
Migdałowa owsianka – przygotowanie
- Wieczorem wymieszajcie płatki owsiane z częścią całych migdałów (razem ze skórką) i zalejcie mlekiem migdałowym tak aby wystawało około 1 cm ponad powierzchnię płatków. Moczone migdały z rana będą miękkie ale jednocześnie chrupiące
- Żeby płatki nie przeszły zapachami z lodówki zamknijcie je w słoiku lub pojemniku z pokrywką
- Z rana, jeżeli płatki będą zbyt gęste, dolejcie do nich odrobinę migdałowego mleka
- Dosypcie pozostałe całe migdały (te będą porządnie chrupać) i posypcie wszystko prażonymi płatkami migdałowymi
Podawajcie z sezonowymi owocami.
.
Inne przepisy na owsianki (nie tylko nocne) znajdziecie pod tym linkiem.
.