Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Migdałowa nocna owsianka

Nocne owsianki upodobałam sobie wyjątkowo – za prostotę przygotowania oraz możliwość przeznaczenia, uzyskanych dzięki nim, dodatkowym minut z rana – na spanie lub trening. Ta migdałowa nocna owsianka ma w sobie migdały w aż czterech postaciach. I dzięki temu jest obłędnie smaczna. Sami zobaczcie.

Dlaczego warto jadać migdały?

Migdały słodkie (te są jadalne w surowej postaci) zawierają w sobie cenne dla nas składniki, w 100 g surowych migdałów znajdują się m.in. (wg. Wikipedii):

  • 52 g tłuszczów z czego większość to cenne jednonienasycone kwasy tłuszczowe (aż 33 g w 100 g migdałów)
  • 20 g białka
  • 20,5 g węglowodanów
  • 0,78 mg wit B2ryboflawiny ( 71% zalecanego dziennego zapotrzebowania u kobiet i 60% u mężczyzn)
  • 24 mg wit E (160% zalecanego dziennego zapotrzebowania)
  • 239 mg wapnia (24% zalecanego dziennego zapotrzebowania)
  • 269 mg magnezu (87% zalecanego dziennego zapotrzebowania u kobiet i 67% u mężczyzn)

Migdały pomagają w walce ze stresem, chorobami serca, podwyższonym cholesterolem a nawet łagodzą objawy zgagi u kobiet w ciąży. Dla wegan są dobrym źródłem wapnia i białka. Dla wszystkich, bez względu na dietę, świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Najwięcej cennych wartości odżywczych mają w sobie migdały surowe. W prażonych i pieczonych migdałach kwasy nienasycone ulegają przemianą w nasycone. Dlatego jak najczęściej jedzcie surowe migdały a prażone tylko okazjonalnie – dla podkręcenia smaku.
.

Migdałowa nocna owsianka – składniki na 1 porcję

  • 4 czubate łyżki płatków owsianych – górskich
  • mleko/napój migdałowy – ilość wystarczająca do zalania płatków owsianych. Możecie je kupić (najlepiej bez cukru) lub samemu zrobić w domu. Tu znajdziecie przepis m.in. na migdałowe mleko
  • garść surowych migdałów – nie obierajcie ich ze skórki
  • 1 czubata łyżka prażonych płatków migdałowych – uprażcie je na suchej patelni uważając aby zbytnio ich nie spalić

Dodatki – ulubione sezonowe, świeże owoce

.

Migdałowa owsianka – przygotowanie

  1. Wieczorem wymieszajcie płatki owsiane z częścią całych migdałów (razem ze skórką) i zalejcie mlekiem migdałowym tak aby wystawało około 1 cm ponad powierzchnię płatków. Moczone migdały z rana będą miękkie ale jednocześnie chrupiące
  2. Żeby płatki nie przeszły zapachami z lodówki zamknijcie je w słoiku lub pojemniku z pokrywką
  3. Z rana, jeżeli płatki będą zbyt gęste, dolejcie do nich odrobinę migdałowego mleka
  4. Dosypcie pozostałe całe migdały (te będą porządnie chrupać) i posypcie wszystko prażonymi płatkami migdałowymi

Podawajcie z sezonowymi owocami.

.

migdałowa nocna owsianka

Inne przepisy na owsianki (nie tylko nocne) znajdziecie pod tym linkiem.

.