Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Orkiszowe placuszki z musem jabłkowym i bananem

Tak – oto kolejny przepis na placki śniadaniowe. Może kiedyś policzę, który to już raz podsuwam Wam pomysł na takie śniadanie. A tymczasem przedstawiam jak zwykle proste w przygotowaniu orkiszowe placuszki z musem jabłkowym dodatkowo słodzone bananem.

Orkiszowe placuszki z musem jabłkowym – składniki na 10-12 sztuk

Ilość placuszków zależeć będzie od tego jak dużo ciasta przeznaczycie na jedną sztukę. Ja zwykle leję 2 łyżki ciasta na jednego placuszka.

  • 100 g mąki orkiszowej – sprawdzi się biała ale najlepiej użyjcie orkiszowej z grubego przemiału. Taka będzie miała więcej cennego błonnika. I od razu odpowiem na najczęściej pojawiające się pytanie. TAK, możecie użyć innej mąki. Byleby nie ryżowej, orzechowej czy z kasztanów. Tylko wtedy nie będą to placuszki orkiszowe. Więc może lepiej nie zadawajcie takiego pytania tylko przeczytajcie tytuł przepisu
  • 200 ml mleka roślinnego – sojowe, owsiane, migdałowe będą ok
  • 4 czubate łyżki musu jabłkowego
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • szczypta cynamonu – opcjonalnie

Dodatki:

  • świeże owoce
  • orzechy, migdały
  • syrop klonowy lub z agawy

Orkiszowe placuszki – przygotowanie

Do przygotowania tych placuszków potrzebować będziecie miski oraz patelni o nieprzywierającej powłoce.

  1. W misce rozgniećcie banana używając do tego widelca
  2. Następnie dodajcie do niego mus jabłkowy, mleko roślinne oraz olej.
  3. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki
  4. Teraz jest pora na stopniowe dodawanie mąki orkiszowej (to też jest czas na dodanie cynamonu) i mieszanie składników tak aby powstało ciasto – nie za gęsta ale i nie tak lejące jak na naleśniki
  5. Tak przygotowane ciasto nakładajcie łyżką na rozgrzaną patelnię formując okrągłe placuszki
  6. Smażcie je na średniej temperaturze (u mnie jest to 6 w skali od 0 do 9) przez około 2-3 minuty na każdej ze stron. Te placuszki smażą się dosyć szybko

Podawajcie je z owocami, dżemem, orzechami.

Te placuszki wychodzą wilgotne w środku z lekko chrupiącą skórką. Dobrze smakują również na zimno.

orkiszowe placuszki z musem jabłkowym

Inne przepisy na placki śniadaniowe znajdziecie na blogu pod tagiem pancakes.

A jeżeli chcecie się podzielić swoimi pomysłami na placuszki to zapraszam do grupy na FB.

.

.

.