Muffiny owsiane z marchewką
Sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie a także jako przekąska w podróży. Tylko z naturalnych składników, bez tłuszczu ale z orzechami. Bez cukru ale słodzone daktylami. Do tego proste w wykonaniu. Takie właśnie są te muffiny owsiane z marchewką.
Spis treści
Muffiny – składniki na 12 sztuk
- 150 g płatków owsianych – górskich, Zwykłe będą zbyt twarde a błyskawiczne zbytnio żelujące
- 60 g suszonych daktyli bez pestek
- 200 g drobno tartej marchewki
- 150 ml mleka (napoju) roślinnego – sojowe lub owsiane będą idealne
- 50 g siekanych orzechów laskowych – zamiennie możecie użyć włoskich, pekan a nawet migdałów
- 50-60 ml wrzątku – do zalania daktyli
Muffiny owsiane z marchewką – przygotowanie
- Daktyle zalejcie wodą – niech się moczą przez około 5 minut, zmiękną trochę
- Marchewkę zetrzyjcie na tarce na drobnych oczkach lub poszatkujcie ją w robocie kuchennym. Używając robota skrócicie czas przygotowania ciasta na te babeczki do kilku minut
- Daktyle razem z wodą, w której się moczyły, zmiksujcie na płyn. Polecam użyć do tego również wspomnianego robota lub blendera ręcznego. Kielichowy może ich nie złapać – to trochę za mała porcja no ale spróbować możecie
- Do zmiksowanych daktyli wlejcie mleko roślinne i wymieszajcie je dokładnie
- Przełóżcie do nich tartą marchewkę, płatki owsiane i siekane orzechy laskowe
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie
Nastawcie piekarnik na 200 stopni (bez termo obiegu) – muffiny będą się piekły przez 25 minut
Przełóżcie ciasto do foremek na babeczki – tym razem papierowe sprawdzą się lepiej.
Babeczki możecie jeść samodzielnie lub podane masłem orzechowym, świeżymi owocami a nawet polane syropem klonowym. Zależy to od tego czy chcecie je jeść w bardziej czy mniej wytrawnej wersji.
Smacznego i na zdrowie.
A inne przepisy na wegańskie i wegetariańskie babeczki w wersji śniadaniowej lub deserowej znajdziecie na blogu pod tagiem muffiny. Tu podaję link.
Zapraszam Was też do grupy na FB, gdzie możecie dzielić się swoimi pytaniami i opiniami o zdrowym jedzeniu.
.
.
.