Dyniowe pancakes z cynamonem
Dynię warto jadać – ze względu na zawarty w niej beta-karoten (prowitaminę A), cynk i niewiele kalorii. Prostym sposobem na włączenie dyni do jadłospisu są dyniowe pancakes. W tym przepisie wykorzystałam dynię hokkaido ale sprawdzi się każda inna.
Spis treści
Sposób na dynię
Niestety – nawet dynia hokkaido jest twarda i trudna w obsłudze nożem. Oto mój sposób na szybkie przygotowanie kawałków dyni:
- dynię przekrójcie na pół, pozbawcie gniazda nasiennego – ja używam do tego dużej łyżki
- następnie pokrójcie ją na podłużne kawałki i dopiero wtedy odkrójcie z nich skórkę – tak jest prościej niż obieraczką
- teraz możecie już kroić kawałki na mniejsze kostki
Połowę dyni hokkaido wykorzystajcie do tych placuszków a z drugiej połówki przygotujcie dyniowe curry.
.
.
Dyniowe pancakes – składniki na 12 sztuk
CIASTO:
- 1/2 dyni hokkaido – miąższ bez skórki i pestek. Jeżeli chcecie użyć innej dyni, a inne są przeważnie większe od hokkaido to użyjcie 2 szklanek kostek dyni o wymiarach 1×1 cm
- 120 g płatków owsianych – górskich lub błyskawicznych
- 250 ml mleka (napoju) roślinnego – sprawdzą się napoje sojowe, owsiane, migdałowe tylko szukajcie tych bez dodatku cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Taki nadaje się do smażenia
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 suszone daktyle – opcjonalnie, jako słodzik do ciasta
DODATKI:
- świeże owoce
- syrop klonowy lub syrop z agawy – jako słodzik, jeżeli nie użyliście do przygotowania ciasta daktyli
- pokruszone orzechy, migdały, nasiona
.
Dyniowe pancakes – przygotowanie
Do przygotowania użyjemy surowej dyni. Tak jest szybciej a poza tym – dynię i tak można jeść na surowo a tu będzie jeszcze smażona. Sprawdźcie, które jeszcze warzywa można jeść na surowo.
- Do blendera kielichowego wlejcie mleko roślinne i wrzućcie do niego kawałki dyni – zmiksujcie wszystko na jednolitą masę
- Następnie wlejcie do blendera olej i miksujcie dalej – 30 sekund wystarczy
- Teraz jest pora na płatki i cynamon – mocny blender poradzi sobie z dosyć gęstym ciastem, które wyjdzie z tych składników
- Przelejcie je do miski – z niej będzie wygodniej nakładać ciasto na rozgrzaną patelnię
- Nie wlewajcie na nią dodatkowego oleju – ten w cieście wystarczy
- Ciasto nakładajcie łyżką formując okrągły kształt placków – obróćcie na drugą stronę po około 2 min smażenia
Podawajcie z owocami, polane syropem klonowym lub sokiem z agawy.
Smacznego i na zdrowie.
.
.
Inne przepisy na placuszki znajdziecie pod tym linkiem.
Jeżeli macie pytania śmiało piszcie wiadomości na moim FB. Odpowiem na nie w miarę dostępności.
.
.