Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Dyniowe pancakes z cynamonem

Dynię warto jadać – ze względu na zawarty w niej beta-karoten (prowitaminę A), cynk i niewiele kalorii. Prostym sposobem na włączenie dyni do jadłospisu są dyniowe pancakes. W tym przepisie wykorzystałam dynię hokkaido ale sprawdzi się każda inna.

Sposób na dynię

Niestety – nawet dynia hokkaido jest twarda i trudna w obsłudze nożem. Oto mój sposób na szybkie przygotowanie kawałków dyni:

  • dynię przekrójcie na pół, pozbawcie gniazda nasiennego – ja używam do tego dużej łyżki
  • następnie pokrójcie ją na podłużne kawałki i dopiero wtedy odkrójcie z nich skórkę – tak jest prościej niż obieraczką
  • teraz możecie już kroić kawałki na mniejsze kostki

Połowę dyni hokkaido wykorzystajcie do tych placuszków a z drugiej połówki przygotujcie dyniowe curry.

.

Dyniowe pancakes preps

.

Dyniowe pancakes – składniki na 12 sztuk

CIASTO:

  • 1/2 dyni hokkaido – miąższ bez skórki i pestek. Jeżeli chcecie użyć innej dyni, a inne są przeważnie większe od hokkaido to użyjcie 2 szklanek kostek dyni o wymiarach 1×1 cm
  • 120 g płatków owsianych – górskich lub błyskawicznych
  • 250 ml mleka (napoju) roślinnego – sprawdzą się napoje sojowe, owsiane, migdałowe tylko szukajcie tych bez dodatku cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Taki nadaje się do smażenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 suszone daktyle – opcjonalnie, jako słodzik do ciasta

DODATKI:

  • świeże owoce
  • syrop klonowy lub syrop z agawy – jako słodzik, jeżeli nie użyliście do przygotowania ciasta daktyli
  • pokruszone orzechy, migdały, nasiona

.

Dyniowe pancakes – przygotowanie

Do przygotowania użyjemy surowej dyni. Tak jest szybciej a poza tym – dynię i tak można jeść na surowo a tu będzie jeszcze smażona. Sprawdźcie, które jeszcze warzywa można jeść na surowo.

  1. Do blendera kielichowego wlejcie mleko roślinne i wrzućcie do niego kawałki dyni – zmiksujcie wszystko na jednolitą masę
  2. Następnie wlejcie do blendera olej i miksujcie dalej – 30 sekund wystarczy
  3. Teraz jest pora na płatki i cynamon – mocny blender poradzi sobie z dosyć gęstym ciastem, które wyjdzie z tych składników
  4. Przelejcie je do miski – z niej będzie wygodniej nakładać ciasto na rozgrzaną patelnię
  5. Nie wlewajcie na nią dodatkowego oleju – ten w cieście wystarczy
  6. Ciasto nakładajcie łyżką formując okrągły kształt placków – obróćcie na drugą stronę po około 2 min smażenia

Podawajcie z owocami, polane syropem klonowym lub sokiem z agawy.

Smacznego i na zdrowie.

.

Dyniowe pancakes gora

.

Inne przepisy na placuszki znajdziecie pod tym linkiem.

Jeżeli macie pytania śmiało piszcie wiadomości na moim FB. Odpowiem na nie w miarę dostępności.
.
.