Błyskawiczny sposób na młodą kapustę + info o witaminie K
Jest lato – jest młoda kapusta na kolację. Już zapomniałam jak często ją kiedyś robiłam. Najwidoczniej zbyt często bo poszła w odstawkę na kilka lat. Czas odgrzebać stare pomysły na warzywne dania. Oto wraca młoda kapusta duszona krótko i podana z cytryną oraz koperkiem. A skoro będzie mowa o kapuście to przy okazji dowiecie się czegoś o witaminie K.
Spis treści
Jak jeść kapustę to koniecznie z tłuszczami
Czy wiecie, że kapusta to dobre źródło witaminy C – ma jej tyle samo co cytryna. Tylko jak chcecie dobrać się nie tej witaminy to tylko na surowo i szybko – witamina C wyjątkowo nie lubi wyższych temperatur i dostępu tlenu.
W duszonej kapuście zostaną za to:
- cenne minerały – wapń, magnez, potas, arsen i sarka. To przez tą ostatnią ten nieznośny zapach ulatniający się podczas gotowania i duszenia kapusty. Ale dzięki niej silne włosy i paznokcie
- witaminy – z grupy B, kwas foliowy, witamina E i cenna witamina K. Pamiętajcie że E i K rozpuszczają się w tłuszczach więc, żeby Wasz organizm je przyswoił należy kapustę spożywać w towarzystwie tłuszczów
.
Jak to jest w tą witaminą K?
- K1 – (filochinon) występuje w roślinach. Najwięcej mają jej rośliny ciemno zielone ale występuje też w truskawkach, pomidorach, soi.
- K2 – (menachinon) znajdziecie w drobnoustrojach zamieszkujących m.in. nasze jelita czy też tych odpowiadających za fermentację (kiszenie) roślin. Znajdziecie ją w miso, kiszonej kapuście. Za syntezę wit. K2 w jelitach biorą się bakterie Eschericha coli. Zaspokaja ona nawet do 70% zapotrzebowania na tę witaminę.
W bardzo dużym skrócie – witamina K odpowiada za:
- prawidłowe krzepnięcie krwi – ogranicza krwotoki, reguluje krwawienie miesiączkowe
- transport wapnia z krwi do kości
- zapobiega osadzaniu się wapnia w ściankach naczyń krwionośnych
Witamina K odgrywa rolę w profilaktyce m.in. chorób sercowo-naczyniowych, próchnicy zębów. osteoporozy.
UWAGA
Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny ograniczyć spożycie witaminy K nie tylko w postaci suplementów ale również dużego spożycia roślin zielonych – w tym kapusty.
Niemowlęta karmione piersią muszą być suplementowane witaminą K – mleko matki ma jej za mało a niemowlak nie ma jeszcze rozwiniętej flory bakteryjnej jelit. Tu podaję Wam link do Norm Żywienia dla populacji Polski – opracowanie z 2017 roku.
.
Młoda kapusta na kolację – składniki na 3-4 porcje
- 1 mała lub średnia główka białej kapusty – dowolnego rodzaju
- 1 pęczek koperku
- 1 cytryna
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka oleju lnianego
- świeżo mielony, czarny pieprz
- sok z 1 cytryny
- woda do podlania
Opcjonalnie – dla zmiany smaku – 1 słoiczek koncentratu pomidorowego pomidorowego (150-180 ml).
.
Młoda kapusta na kolację – przygotowanie
Do przygotowania tego błyskawicznego dania potrzebne będą 2 garnki. W jednym sparzycie poszatkowaną kapustę a w drugim ją udusicie.
- Rozpocznijcie przygotowania od poszatkowania kapusty – nie musi być równo ani bardzo drobno. To nie jest konkurs kulinarny
- W jednym garnku zagotujcie wodę – jak zacznie wrzeć wrzucajcie do niej partiami poszatkowaną kapustę. Niech chwilę tam popływa – może 2 minuty. To jej pomoże szybciej zmięknąć
- Po kąpieli we wrzątku przekładajcie kapustę do drugiego garnka – tu będzie się dusić na oleju rzepakowym i we własnych sokach
- Możecie zmielić do niej trochę czarnego pieprzu – ja lubię dodać go dużo. Dzięki niemu kapusta nabierze pikanterii
- Całe to duszenie może zająć 15-20 a nawet 30 minut – w zależności od wieku kapusty. Im młodsza tym mniej czasu potrzebuje na dojście (i nie – tu wcale nie ma żadnych podtekstów)
- Od czasu do czasu pomieszajcie ją – pilnujcie żeby się nie przypaliła
- A na koniec wyciśnijcie do niej sok z cytryny i polejcie olejem lnianym
Ot i tyle. Młodą kapustę podawajcie z kromką pieczywa, kaszą, makaronem – co tam akurat macie pod ręką.
.
A oto wersja z koncentratem pomidorowym:
.
Więcej przepisów na kolację znajdziecie tutaj.
.
PS
Wszystkie publikacje na blogu są moimi osobistymi opiniami i należy je (plus wskazywane przeze mnie źródła) traktować informacyjnie. Nie mogą one zastąpić porady pracownika służby zdrowia oraz wykwalifikowanego dietetyka.
.
.
.