Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Różowe placuszki truskawkowe

Placuszki truskawkowe to moja kolejna wariacja na temat weekendowych śniadań. Tym razem chciałam sprawdzić, czy uda się zrobić pancakes z truskawek i uzyskać różowe ciasto. Owszem, ciasto po zmiksowaniu było piękne – jasno różowe. W trakcie smażenia zaczęło ciemnieć . Może od miodu gryczanego. Tak czy inaczej – zrób sobie śniadanie pachnące truskawkami.

Placuszki truskawkowe – składniki na około 20 sztuk

  • 300 g rozmrożonych truskawek
  • 150 ml mleka roślinnego – bez cukru
  • 150 g mąki bezglutenowej – użyłam jaglanej. Placki wyjdą też na mące kukurydzianej (zmienią kolor) oraz każdej mące pszennej (wtedy nie będą oczywiście bezglutenowe)
  • 2 łyżki siemienia lnianego – w ziarenkach + wrzątek do zalania ziaren. W tym wegańskim przepisie siemię zastępuje jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego (taki nadaje się do smażenia)
  • 1 łyżka miodu – mój ulubiony to rzepakowy ale możesz użyć dowolnego miodu. Plus miód do polania placków

Dodatki:

  • wspomniany miód
  • orzechy
  • migdały
  • dżem
  • masło orzechowe
  • ulubione owoce

.

Placuszki truskawkowe – przygotowanie

Będzie Ci potrzebny mocny blender kielichowy, taki skutecznie rozdrobni ziarenka siemienia lnianego oraz patelnia o nieprzywierającej powłoce.

  1. Przygotowanie placuszków rozpocznij od rozmrożenia truskawek. Proponuję wieczorem wysypać je do miseczki – do rana będą gotowe
  2. Rano zalej siemię lniane niewielką ilością wrzątku – po kilku minutach wytrąci się żel
  3. W blenderze kielichowym zmiksuj na jednolity płyn – mleko, miód, siemię lniane oraz olej
  4. Następnie przełóż do niego rozmrożone truskawki i miksuj aż staną się płynem
  5. Teraz dodaj do blendera mąkę – po kilku minutach miksowania składniki powinny stworzyć niezbyt gęste ale i nie za rzadkie ciasto. Powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe
  6. Nakładaj je łyżką na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię – jeżeli zobaczysz, że ciasto za szybko się smaży zmniejsz temperaturę
  7. Smaż po kilka minut na każdej ze stron

Podawaj z miodem, dżemem, masłem orzechowym lub sałatką owocową.

.

Moja propozycja na sałatkę owocową to:

  • pokrojone w słupki jabłko
  • posiekane migdały
  • wszystko polane miodem

.

Smacznego i na zdrowie.

.

placki truskawkowe bok

.

A inne przepisy na placuszki (pancakes) śniadaniowe znajdziesz pod tym linkiem.

 

3 Discussions on
“Różowe placuszki truskawkowe”

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany