Różowe placuszki truskawkowe
Placuszki truskawkowe to moja kolejna wariacja na temat weekendowych śniadań. Tym razem chciałam sprawdzić, czy uda się zrobić pancakes z truskawek i uzyskać różowe ciasto. Owszem, ciasto po zmiksowaniu było piękne – jasno różowe. W trakcie smażenia zaczęło ciemnieć . Może od miodu gryczanego. Tak czy inaczej – zrób sobie śniadanie pachnące truskawkami.
Spis treści
Placuszki truskawkowe – składniki na około 20 sztuk
- 300 g rozmrożonych truskawek
- 150 ml mleka roślinnego – bez cukru
- 150 g mąki bezglutenowej – użyłam jaglanej. Placki wyjdą też na mące kukurydzianej (zmienią kolor) oraz każdej mące pszennej (wtedy nie będą oczywiście bezglutenowe)
- 2 łyżki siemienia lnianego – w ziarenkach + wrzątek do zalania ziaren. W tym wegańskim przepisie siemię zastępuje jajka
- 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego (taki nadaje się do smażenia)
- 1 łyżka miodu – mój ulubiony to rzepakowy ale możesz użyć dowolnego miodu. Plus miód do polania placków
Dodatki:
- wspomniany miód
- orzechy
- migdały
- dżem
- masło orzechowe
- ulubione owoce
.
Placuszki truskawkowe – przygotowanie
Będzie Ci potrzebny mocny blender kielichowy, taki skutecznie rozdrobni ziarenka siemienia lnianego oraz patelnia o nieprzywierającej powłoce.
- Przygotowanie placuszków rozpocznij od rozmrożenia truskawek. Proponuję wieczorem wysypać je do miseczki – do rana będą gotowe
- Rano zalej siemię lniane niewielką ilością wrzątku – po kilku minutach wytrąci się żel
- W blenderze kielichowym zmiksuj na jednolity płyn – mleko, miód, siemię lniane oraz olej
- Następnie przełóż do niego rozmrożone truskawki i miksuj aż staną się płynem
- Teraz dodaj do blendera mąkę – po kilku minutach miksowania składniki powinny stworzyć niezbyt gęste ale i nie za rzadkie ciasto. Powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe
- Nakładaj je łyżką na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię – jeżeli zobaczysz, że ciasto za szybko się smaży zmniejsz temperaturę
- Smaż po kilka minut na każdej ze stron
Podawaj z miodem, dżemem, masłem orzechowym lub sałatką owocową.
.
Moja propozycja na sałatkę owocową to:
- pokrojone w słupki jabłko
- posiekane migdały
- wszystko polane miodem
.
Smacznego i na zdrowie.
.
.
A inne przepisy na placuszki (pancakes) śniadaniowe znajdziesz pod tym linkiem.
.
.
.
Mniam, wyglądają smakowicie 🙂
Zrobiłam takie, tylko jeżynowe i również wyszły przepysznie 🙂
Następne robię z jeżynami:)