3 posiłki inspirowane książką Smak Życia Agnieszki Maciąg
Książki kulinarne stanowią dla mnie inspirację do tworzenia nowych posiłków. Nie pamiętam żebym kiedykolwiek wiernie odwzorowała jakiś przepis. Zawsze muszę coś w nim zmienić i podmienić. Podobnie stało się z najnowszą książką Agnieszki Maciąg „Smak Życia”. Zobaczcie co z niej wyczarowałam na śniadanie, obiad i kolację.
Spis treści
Smak Życia to kulinarna podróż
Po 10 latach od pierwszego wydania w moje ręce trafia nowsza, odświeżona wersja książki Smak Życia Agnieszki Maciąg. Jej autorka, podobnie jak ja, odbyła kulinarną podróż w poszukiwaniu potraw lżejszych, zdrowszych i bardziej odżywczych dla ciała.
Agnieszka Maciąg na początku drogi zrezygnowała z jedzenia czerwonego mięsa, następnie ograniczała spożywanie mięsa ptaków i ssaków. Finalnie skierowała się w stronę diety jeszcze bogatszej w rośliny.
Książka jest zbiorem jej wegetariańskich przepisów na pyszne śniadania, ciekawe obiady, lekkie kolacje, zdrowe desery. Znajdziecie tu również pomysły na dania z drobiem oraz rybami. A także odżywcze napoje a nawet maseczki i peelingi do ciała. Bo zdrowe życie to dbanie o całe ciało – od środka i z zewnątrz.
.
Kulinarne eksperymentowanie
Nasze preferencje kulinarne kształtują się i ewoluują w ciągu całego życia. Im więcej różnych produktów smakujemy tym dłuższa i bogatsza jest nasza lista ulubieńców ale i produktów, które zaczynamy unikać. U mnie nie jest inaczej dlatego w interesujących mnie przepisach najczęściej:
- zamieniam masło na oleje roślinne – nigdy nie przepadałam za smakiem masła
- wymieniam mąkę z pszenicy zwykłej na np. orkiszową – pszenica zwykła to dzisiaj jedno z bardziej zmodyfikowanych zbóż. Dalekie od tego, które znały nasze babcie
- usuwam sól – jej nadmiar w diecie jest szkodliwy
- wymieniam niektóre przyprawy – wyłącznie ze względu na ich smak
Dodatkowo część składników wymienionych w przepisach ograniczam ilościowo a innych dodaję więcej – bo akurat te wyjątkowo lubię.
Najważniejsze to nie bać się eksperymentów, wierzyć we własną wyobraźnię oraz smak. Uważnie słuchać swojego ciała. To one są naszymi przewodnikami w kuchni.
Zobaczcie, które przepisy z książki Smak Życia wpadły mi w oko i skradły podniebienie. A to jedynie promil pyszności, które z tej książki można wyciągnąć.
.
Na śniadanie – nocna owsianka z jabłkiem i cynamonem
Wiecie już, że nocne owsianki uwielbiam za prostotę wykonania i oszczędność czasu – szczególnie rano. Przepis Agnieszki Maciąg na „sałatkę piękności czyli nocną owsiankę „zmodyfikowałam jedynie o dwa składniki. Do płatków owsianych z miodem i mlekiem roślinnym dosypałam łyżkę nasion siemienia lnianego i taki miks zostawiłam na noc w lodówce. Rano dodałam do nich:
- 1/2 tartego jabłka
- 1/2 banana
- szczyptę cynamonu
- ulubione orzechy
Pominęłam jogurt naturalny ponieważ nabiał wyjątkowo nie służy moim jelitom.
.
.
Na obiad – pikantna zupa z bobem
Dzisiaj kupienie mrożonego bobu przez cały rok nie stanowi większego problemu. Ja miałam jeszcze 0,5kg „własnoręcznie” zamrożonego. W przepisie na zupę z bobem również przemyciłam nieco modyfikacji:
- zamiast przyprawy curry, kurkumy oraz soli dodałam 1 łyżkę tajskiej pasty curry, która zawiera m.in. te składniki
- masło klarowane zastąpiłam rafinowanym olejem rzepakowym
- a z powodu braków w pobliskim warzywniaku zamiast kalarepy w zupie wylądowała 1/4 główki mniejszej kapusty i zero koperku
I muszę Wam przyznać, że zupa wyszła znakomita. Dobrze, że przygotowałam ją w dużej ilości. Jak już mam stać i kroić warzywa to wolę przygotować 4-litrowy gar zupy z podwójnej ilości składników. Tym sposobem mam obiad na 4 dni – 2 porcje wylądowały w zamrażarce a 2 w słoikach.
Kolejną porcję zjem już z koperkiem.
.
.
Na kolację – sałatka z soczewicą
Tym razem już bez grzebania w przepisie. Sałatka z soczewicą była świetnym pomysłem na kolację i tak też Wam polecam ją spożyć ze względu na sporą ilość czosnku i dymki. Kumin i przyprawy pomogą strawić strączki a cebulowe zapachy w ustach nieco zniweluje dodanie większej ilości natki pietruszki – najlepiej sporej wielkości pęczek. Rano porządnie wyszorujcie zęby oraz język i po temacie.
A w sałatce znajdziecie:
- soczewicę
- świeże pomidory
- czosnek
- sok z cytryny
- natkę pietruszki
- szalotkę
- kumin
- sól i czarny pieprz
- oliwę
- papryczkę chilli
.
.
Jestem ciekawa, które przepisy z książki Smak Życia przypadną Wam do gustu. Dajcie znać w komentarzach.
.
.
Artykuł powstał we współpracy z Wydawnictwem Otwarte