Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

LATO | Mrozimy zielone koktajle i robimy lody na patyku

Zmiksowaliście za dużo i nie macie już gdzie wlać kolejnego łyka? Mam dla Was pomysł – zamroźcie sobie zielony koktajl  – szczególnie latem kiedy upały dają się porządnie we znaki. Lody na patyku wykonane z zielonych koktajli będą zdrową przekąską a być może niektórym z Was posłużą nawet za śniadanie. W końcu od kilku już lat lato w Polsce bywa zaskakująco gorące.

Prosty sposób na zdrowe lody na patyku

Przygotowanie lodów na patyku jest proste i przyjemne. Potrzebujecie do tego:

  • mocny blender kielichowy – w nim zmiksujecie składniki na gładką, jednolitą masę – bez żadnych grudek i kawałków liści
  • foremki do lodów z patyczkami. Koniecznie wybierajcie takie z podstawką. Inne przewrócą się Wam w zamrażalce a wierzcie mi – tego nie chcecie (np. takie)
  • oczywiście zamrażalka – po około 8 godzinach lody będą już gotowe. Przechowujcie w niech swoje mrożone zielone koktajle nie dłużej niż 7 dni
  • garnek z gorącą wodą – to do niego włożycie foremkę przed zjedzeniem loda (dosłownie na 2-3 sekundy) aby łatwiej go wysunąć

To sposób na lody na patyku już znacie – teraz pora na przetestowanie kilku pomysłów, które znajdziecie poniżej. W tym miejscu Was proszę – nie bójcie się eksperymentować. Miksujcie swoje ulubione składniki i twórzcie nowe połączenia.

Lody z zielonych koktajli będą zdecydowanie lepszą opcją na chwilę ochłody niż napakowane cukrem przemysłowo wytwarzane lody.

.

Jak dobrać proporcje?

Tu wszystko będzie zależeć od wielkości posiadanych przez Was foremek do lodów. Ja mam malutkie i mieści się w nie około 350-400 ml płynu. Właśnie na taką ilość podaję poniższe proporcje a to co mi zostało wypiłam na świeżo – polecam.

.

Truskawka + masło orzechowe

  • 10-15 truskawek – ilość zależy od wielkości owoców
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego – sprawdzi się sojowe, migdałowe, owsiane
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • jeden banan
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego (link do domowego przepisu)

.

lody na patyku truskawkowe

.

Brzoskwinia + mleko kokosowe

  • 1 brzoskwinia – zmiksujcie ją razem ze skórką
  • 1 szklanka mleka kokosowego – im będzie bardziej tłuste tym lody będą smaczniejsze
  • 1/2 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku

Lody wychodzą zielone po dodaniu jęczmienia. Jeżeli chcecie go pominąć dorzućcie np.. 1 łyżkę płatków owsianych a kolor będzie jasno pomarańczowy.

.

lody na patyku brzoskwinia

.

Arbuz + mięta

  • arbuz – tu musicie ocenić ilość „na oko”, jak wyjdzie Wam za mało płynu to dorzućcie jeszcze kawałek arbuza
  • 1 mały ogórek – zmiksujcie go ze skórka
  • 3-4 listki świeżej mięty

.

lody na patyku arbuzowe

.

Pod tym linkiem znajdziecie jeszcze 3 inne pomysły na domowe lody.

Smacznego i na zdrowie.

.

.

.