LATO | Mrozimy zielone koktajle i robimy lody na patyku
Zmiksowaliście za dużo i nie macie już gdzie wlać kolejnego łyka? Mam dla Was pomysł – zamroźcie sobie zielony koktajl – szczególnie latem kiedy upały dają się porządnie we znaki. Lody na patyku wykonane z zielonych koktajli będą zdrową przekąską a być może niektórym z Was posłużą nawet za śniadanie. W końcu od kilku już lat lato w Polsce bywa zaskakująco gorące.
Spis treści
Prosty sposób na zdrowe lody na patyku
Przygotowanie lodów na patyku jest proste i przyjemne. Potrzebujecie do tego:
- mocny blender kielichowy – w nim zmiksujecie składniki na gładką, jednolitą masę – bez żadnych grudek i kawałków liści
- foremki do lodów z patyczkami. Koniecznie wybierajcie takie z podstawką. Inne przewrócą się Wam w zamrażalce a wierzcie mi – tego nie chcecie (np. takie)
- oczywiście zamrażalka – po około 8 godzinach lody będą już gotowe. Przechowujcie w niech swoje mrożone zielone koktajle nie dłużej niż 7 dni
- garnek z gorącą wodą – to do niego włożycie foremkę przed zjedzeniem loda (dosłownie na 2-3 sekundy) aby łatwiej go wysunąć
To sposób na lody na patyku już znacie – teraz pora na przetestowanie kilku pomysłów, które znajdziecie poniżej. W tym miejscu Was proszę – nie bójcie się eksperymentować. Miksujcie swoje ulubione składniki i twórzcie nowe połączenia.
Lody z zielonych koktajli będą zdecydowanie lepszą opcją na chwilę ochłody niż napakowane cukrem przemysłowo wytwarzane lody.
.
Jak dobrać proporcje?
Tu wszystko będzie zależeć od wielkości posiadanych przez Was foremek do lodów. Ja mam malutkie i mieści się w nie około 350-400 ml płynu. Właśnie na taką ilość podaję poniższe proporcje a to co mi zostało wypiłam na świeżo – polecam.
.
Truskawka + masło orzechowe
- 10-15 truskawek – ilość zależy od wielkości owoców
- 1/2 szklanki mleka roślinnego – sprawdzi się sojowe, migdałowe, owsiane
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- jeden banan
- 1 czubata łyżka masła orzechowego (link do domowego przepisu)
.
.
Brzoskwinia + mleko kokosowe
- 1 brzoskwinia – zmiksujcie ją razem ze skórką
- 1 szklanka mleka kokosowego – im będzie bardziej tłuste tym lody będą smaczniejsze
- 1/2 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku
Lody wychodzą zielone po dodaniu jęczmienia. Jeżeli chcecie go pominąć dorzućcie np.. 1 łyżkę płatków owsianych a kolor będzie jasno pomarańczowy.
.
.
Arbuz + mięta
- arbuz – tu musicie ocenić ilość „na oko”, jak wyjdzie Wam za mało płynu to dorzućcie jeszcze kawałek arbuza
- 1 mały ogórek – zmiksujcie go ze skórka
- 3-4 listki świeżej mięty
.
.
Pod tym linkiem znajdziecie jeszcze 3 inne pomysły na domowe lody.
Smacznego i na zdrowie.
.
.
.