Drugie śniadanie w pracy w wersji wytrawnej | poradnik cz.2
Drugie śniadanie w pracy możecie zjeść na słodko z ulubionymi owocami ale dzisiaj zaproponuję Wam wersję wytrawną. Szczególnie, że mamy lato i dostęp do świeżych, pachnących pomidorów i ogórków. Zobaczcie co możecie zabrać ze sobą do pracy aby zwalczyć poranny głód.
Spis treści
Porady
- Drugie śniadanie ma za zadanie wypełnić przerwę pomiędzy pierwszym posiłkiem a obiadem. Jedząc regularnie co około 3-3,5 godziny unikniecie napadów głodu i nadmiernego objadania się.
- Drugie śniadanie może być posiłkiem niewielkim – przekąską. W moim przypadku często wielkością dorównuje pierwszemu śniadaniu czyli jest niewielkie
- Przygotowanie tych śniadań nie zajmie Wam więcej niż 10 minut
- Większość składników możecie dodawać na świeżo (płatki owsiane, warzywa, przyprawy) ale śmiało korzystajcie z tego co zostało Wam np. z dnia poprzedniego z kolacji. W moim przypadku jest to ryż, brokuły i strączki
- Zajadajcie się świeżymi warzywami – szczególnie teraz. Pachnące pomidory, świeże ogórki niech staną się smacznym i zdrowym dodatkiem do każdego posiłku. Ja w lecie nie jestem w stanie powstrzymać się również do jedzenia ogórków małosolnych. Co widać:)
- Do wytrawnych śniadań dodawajcie oleje nierafinowane – lniany, z pestek dyni, sezamowy
- Jeżeli wielkość przedstawionych poniżej posiłków Wam nie odpowiada (jest za duża lub za mała) to dopasujcie ją do swoich potrzeb energetycznych. Potraktujcie proszę te przepisy jako inspiracje do tworzenia własnych śniadań.
.
Śniadanie w pracy – poniedziałek
- 3 łyżki płatków owsianych – zalane niewielką ilością wrzątku
- 1 pomidor – pokrojony ze skórką
- 1 łyżka pestek dyni
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
Nie musicie czekać aż płatki ostygną. Od razu dodajcie do nich pokrojonego pomidora
.
.
Śniadanie w pracy – wtorek
- 2 łyżki gotowanego białego ryżu
- 1 pomidor
- brokuły (surowe lub gotowane) – ilość według uznania
- 2 łyżki gotowanej ciecierzycy (bo warto jeść strączki)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- szczypta czarnego pieprzu
.
.
Śniadanie w pracy – środa
- 2 kromki chleba – oczywiście najlepszy będzie żytni na zakwasie ale ja w sytuacji kryzysowej ratuję się chrupkim
- masło orzechowe (link do przepisu na domowe masło z fistaszków)
- świeże ogórki
.
.
Śniadanie w pracy – czwartek
- ciecierzyca – 3 duże łyżki
- 1 ogórek małosolny
- natka pietruszki i kilka liści mięty
- 1/2 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki
- 1 łyżeczka oleju lnianego
A do tego kromka razowego pieczywa na zakwasie.
.
.
Śniadanie w pracy – piątek
Wracam do słoiczka
- 3 łyżki płatków owsianych – zalane niewielką ilością wrzątku
- 3 łyżki czerwonej fasolki
- 2 ogórki małosolne
- 1 łyżeczka oleju lnianego
.
.
.
.
.
muszę spróbować kiedyś wytrawnej wersji, bo póki co, dominuje u mnie wersja śniadań na słodko 🙂
Gdzie można dostać takie słoiki?;)
Nie wiem. Te kupowałam „milion lat temu” Już nie pamiętam gdzie