Olej palmowy znajdziecie nie tylko w Nutelli więc skąd ta nagonka?
Oberwało się parę dni temu Nutelli za olej palmowy ale przecież nie tylko ona go zawiera. Więc skąd teraz ta afera i to ponad 2 lata po tym jak Komisja Europejska wydała zalecenie o monitorowaniu w żywności szkodliwych substancji w tym estrów glicydowych kwasów tłuszczowych oraz ponad 7 miesięcy po tym jak EFSA ogłosiła, że olej palmowy może wywoływać raka?
Spis treści
Olej palmowy
Jest wszechobecny w żywności tak jak syrop glukozowo-fruktozowy w słodyczach czy soja w przetworzonych produktach mięsnych. Producenci żywności upodobali go sobie bo jest tani, w temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję, długi okres przydatności do spożycia a także wysoki punkt dymienia, tak przydatny podczas smażenia np. frytek.
Aby olej palmowy nadawał się do wykorzystania w przemyśle spożywczym poddawany jest rafinacji (m.in. usuwany jest jego pomarańczowy kolor) oraz utwardzaniu. I to właśnie tutaj, podczas podgrzewania oleju do temperatury ponad 200ºC, powstają szkodliwe dla zdrowia estry kwasów tłuszczowych glicydolu (GE) oraz estry kwasów tłuszczowych 3-monochloropropanediolu (3-MCPD) oraz 2-monochloropropanediolu (2-MCPD)
- GE – prawdopodobnie jest genotoksyczny, mutagenny i potencjalnie rakotwórczy
- 3-MCPD – potencjalnie rakotwórczy dla człowieka
Żeby było jasne – substancje te powstają we wszystkich podgrzewanych olejach roślinnych ale w oleju palmowym, kukurydzianym oraz kokosowym jest ich najwięcej (to jest link). Nie występują one natomiast w olejach nierafinownych – tłoczonych na zimno.
.
Olej palmowy – gdzie go znajdziecie?
Chyba prościej będzie odpowiedzieć na pytanie „Gdzie go nie znajdziecie?” No ale przejdźmy do oczywistości. Olej palmowy może być składnikiem:
- czekolady i czekoladowych wyrobów – pralinek, cukierków, batonów
- słodyczy, które nie zawierają czekolady
- lodów
- wypieków
- pieczywa
- chipsów
- dań fast food – można na nim smażyć długo i wielokrotnie
- masła orzechowego
- majonezu
- dań instant – zupek, sosów, kostek rosołowych
- kawy rozpuszczalnej 3 w 1
- słodkich napojów instant – np. kakao
- margaryn – nie wszystkich
W produktach spożywczych występuje pod nazwami: olej palmowy, tłuszcz utwardzony, olej roślinny utwardzony, tłuszcz częściowo utwardzony.
.
Nie od wczoraj KE i EFSA ostrzega przed olejem palmowym
Przecież o oleju palmowym mówi się już od wielu lat – że jest niezdrowy bo zawiera kwasy tłuszczone nasycone oraz tłuszcze trans, które przyczyniają się do rozwoju chorób serca. Potem doszły do tego jeszcze informacje o potencjalnej rakotwórczości oleju.
.1. Już w 2014 roku Komisja Europejska wydała Zalecenie nr (2014/661/UE) o monitorowaniu występowania w żywności 2 i 3-monochloropropano-1,2-diolu (2 i 3-MCPD), estrów kwasów tłuszczowych 2 i 3-MCPD oraz estrów glicydowych kwasów tłuszczowych jako składnikach potencjalnie rakotwórczych dla ludzi i wymagających monitorowania przez Państwa Członkowskie.
.2. W maju 2016 EFSA (European Food Safety Authority) wydaje oświadczenie o Zanieczyszczeniu żywności zawierającej olej roślinny i kładzie nacisk na rakotwórcze GE, 3-MCPD oraz 2-MCPD w oleju palmowy.
.
Więc skąd ta opóźniona afera w mediach i dlaczego oberwało się Nutelli?
Już w maju 2016 część włoskich supermarketów wycofywało produkty zawierające olej palmowy. Ale nie Nutellę. W końcu to jest najbardziej popularny produkt do smarowania pieczywa (nie tylko we Włoszech gdzie produkowany jest od 1946 roku). We Włoszech to jest produkt narodowy – prawie jak pizza czy parmezan.
Nutella w składzie ma (idąc od pozycji występującej w największej ilości): cukier, olej palmowy, orzechy laskowe (13%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), mleko odtłuszczone w proszku (6,6%), serwatka w proszku, emulgator: lecytyny (soja), wanilina. Źródło – Ferrero Polska. Wow!!! – olać olej palmowy, reszta składników i tak nie należy do najzdrowszych.
Nutelli prawdopodobnie oberwało się w mediach rykoszetem po tym jak producent rozpoczął nową kampanię promującą produkt we włoskiej TV. Niektórym osobom się to nie spodobało.
W związku z nagonką firma Ferrero wydała dzisiaj świadczenie o tym, że Nutella jest bezpieczny dla zdrowia i nie zawiera substancji rakotwórczych- tu macie link do polskiej strony. Jak na razie Ferrero nie zamierza zmieniać składu Nutelli. Zobaczymy jak to się odbije na sprzedaży?
.
I NIE – nie bronię Nutelli i nie namawiam do jej jedzenia. Są dużo lepsze i zdrowsze opcje na smarowanie pieczywa. Namawiam za to to czytania etykiet i szukania produktów o zdrowszym składzie. Bo od tego co jecie zależy Wasze zdrowie.
.
Idzie dobra zmiana
Część producentów już wycofała się z używania oleju palmowego w procesie produkcyjnym. Zmieniło technologię, poszukało zamienników. Sama bez problemu kupuję już czekoladę bez oleju palmowego. A obecna afera może jeszcze bardziej przyczynić się to tej zmiany przypominając konsumentom, że to oni mają wpływ na to co jedzą a ich decyzje zakupowe wpływają na producentów.
.
Jeszcze więcej źródeł:
- EFSA – Risks for human health related to the presence of 3- and 2-monochloropropanediol (MCPD), and their fatty acid esters, and glycidyl fatty acid esters in food
- Independent – Nutella 'could cause cancer’. Here’s what you need to know
- The Telegraph – Nutella maker Ferrero fights back over cancer risk fears after palm oil study
.
.
P.S.
Wszystkie publikacje na blogu są moimi osobistymi opiniami i należy je (plus wskazywane przeze mnie źródła) traktować informacyjnie. W odniesieniu do stanu zdrowia oraz posiadanych chorób nie mogą one zastąpić porady pracownika służby zdrowia.
.
.
.
.
jakie kupujesz czekolady?
Najczęściej COCOA – są eko i mają całkiem dobry skład:)