Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Olej palmowy znajdziecie nie tylko w Nutelli więc skąd ta nagonka?

Oberwało się parę dni temu Nutelli za olej palmowy ale przecież nie tylko ona go zawiera. Więc skąd teraz ta afera i to ponad 2 lata po tym jak Komisja Europejska wydała zalecenie o monitorowaniu w żywności szkodliwych substancji w tym estrów glicydowych kwasów tłuszczowych oraz ponad 7 miesięcy po tym jak EFSA ogłosiła, że olej palmowy może wywoływać raka? 

Olej palmowy

Jest wszechobecny w żywności tak jak syrop glukozowo-fruktozowy w słodyczach czy soja w przetworzonych produktach mięsnych. Producenci żywności upodobali go sobie bo jest tani, w temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję, długi okres przydatności do spożycia a także wysoki punkt dymienia, tak przydatny podczas smażenia np. frytek.

Aby olej palmowy nadawał się do wykorzystania w przemyśle spożywczym poddawany jest rafinacji (m.in. usuwany jest jego pomarańczowy kolor) oraz utwardzaniu. I to właśnie tutaj, podczas podgrzewania oleju do temperatury ponad 200ºC, powstają szkodliwe dla zdrowia estry kwasów tłuszczowych glicydolu (GE) oraz estry kwasów tłuszczowych 3-monochloropropanediolu (3-MCPD) oraz 2-monochloropropanediolu (2-MCPD)

  • GE – prawdopodobnie jest genotoksyczny, mutagenny i potencjalnie rakotwórczy
  • 3-MCPD – potencjalnie rakotwórczy dla człowieka

Żeby było jasne – substancje te powstają we wszystkich podgrzewanych olejach roślinnych ale w oleju palmowym, kukurydzianym oraz kokosowym jest ich najwięcej (to jest link). Nie występują one natomiast w olejach nierafinownych – tłoczonych na zimno.

.

Olej palmowy – gdzie go znajdziecie?

Chyba prościej będzie odpowiedzieć na pytanie „Gdzie go nie znajdziecie?” No ale przejdźmy do oczywistości. Olej palmowy może być składnikiem:

  • czekolady i czekoladowych wyrobów – pralinek, cukierków, batonów
  • słodyczy, które nie zawierają czekolady
  • lodów
  • wypieków
  • pieczywa
  • chipsów
  • dań fast food – można na nim smażyć długo i wielokrotnie
  • masła orzechowego
  • majonezu
  • dań instant – zupek, sosów, kostek rosołowych
  • kawy rozpuszczalnej 3 w 1
  • słodkich napojów instant – np. kakao
  • margaryn – nie wszystkich

W produktach spożywczych występuje pod nazwami: olej palmowy, tłuszcz utwardzony, olej roślinny utwardzony, tłuszcz częściowo utwardzony.

.

Nie od wczoraj KE i EFSA ostrzega przed olejem palmowym

Przecież o oleju palmowym mówi się już od wielu lat – że jest niezdrowy bo zawiera kwasy tłuszczone nasycone oraz tłuszcze trans, które przyczyniają się do rozwoju chorób serca. Potem doszły do tego jeszcze informacje o potencjalnej rakotwórczości oleju.

.1. Już w 2014 roku Komisja Europejska wydała Zalecenie nr (2014/661/UE) o monitorowaniu występowania w żywności 2 i 3-monochloropropano-1,2-diolu (2 i 3-MCPD), estrów kwasów tłuszczowych 2 i 3-MCPD oraz estrów glicydowych kwasów tłuszczowych jako składnikach potencjalnie rakotwórczych dla ludzi i wymagających monitorowania przez Państwa Członkowskie.

.2. W maju 2016 EFSA (European Food Safety Authority) wydaje oświadczenie o Zanieczyszczeniu żywności zawierającej olej roślinny i kładzie nacisk na rakotwórcze GE, 3-MCPD oraz 2-MCPD w oleju palmowy.

.

Więc skąd ta opóźniona afera w mediach i dlaczego oberwało się Nutelli?

Już w maju 2016 część włoskich supermarketów wycofywało produkty zawierające olej palmowy. Ale nie Nutellę. W końcu to jest najbardziej popularny produkt do smarowania pieczywa (nie tylko we Włoszech gdzie produkowany jest od 1946 roku). We Włoszech to jest produkt narodowy – prawie jak pizza czy parmezan.

Nutella w składzie ma (idąc od pozycji występującej w największej ilości): cukier, olej palmowy, orzechy laskowe (13%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), mleko odtłuszczone w proszku (6,6%), serwatka w proszku, emulgator: lecytyny (soja), wanilina. Źródło – Ferrero Polska. Wow!!! – olać olej palmowy, reszta składników i tak nie należy do najzdrowszych.

Nutelli prawdopodobnie oberwało się w mediach rykoszetem po tym jak producent rozpoczął nową kampanię promującą produkt we włoskiej TV. Niektórym osobom się to nie spodobało.

W związku z nagonką firma Ferrero wydała dzisiaj świadczenie o tym, że Nutella jest bezpieczny dla zdrowia i nie zawiera substancji rakotwórczych- tu macie link do polskiej strony. Jak na razie Ferrero nie zamierza zmieniać składu Nutelli. Zobaczymy jak to się odbije na sprzedaży?

.

I NIE – nie bronię Nutelli i nie namawiam do jej jedzenia. Są dużo lepsze i zdrowsze opcje na smarowanie pieczywa. Namawiam za to to czytania etykiet i szukania produktów o zdrowszym składzie. Bo od tego co jecie zależy Wasze zdrowie.

.

Idzie dobra zmiana

Część producentów już wycofała się z używania oleju palmowego w procesie produkcyjnym. Zmieniło technologię, poszukało zamienników. Sama bez problemu kupuję już czekoladę bez oleju palmowego. A obecna afera może jeszcze bardziej przyczynić się to tej zmiany przypominając konsumentom, że to oni mają wpływ na to co jedzą a ich decyzje zakupowe wpływają na producentów.

.

Jeszcze więcej źródeł:

  1. EFSA – Risks for human health related to the presence of 3- and 2-monochloropropanediol (MCPD), and their fatty acid esters, and glycidyl fatty acid esters in food
  2. Independent Nutella 'could cause cancer’. Here’s what you need to know
  3. The Telegraph Nutella maker Ferrero fights back over cancer risk fears after palm oil study

.

.

P.S.

Wszystkie publikacje na blogu są moimi osobistymi opiniami i należy je (plus wskazywane przeze mnie źródła) traktować informacyjnie. W odniesieniu do stanu zdrowia oraz posiadanych chorób nie mogą one zastąpić porady pracownika służby zdrowia.
.
.
.
.



2 Komentarzy w dyskusji
“Olej palmowy znajdziecie nie tylko w Nutelli więc skąd ta nagonka?”