Dwa przepisy na zimowe ciastka z płatkami owsianymi
Te błyskawiczne, zimowe ciastka z płatkami owsianymi to opcja fit dla lubiących słodkie przekąski. Dzisiaj przedstawiam Wam je w dwóch wersjach wegańskich – wytrawnej, mocno kakaowej oraz drugiej – słodzonej suszonymi owocami. Jestem ciekawa, która z nich bardziej Wam posmakuje.
Spis treści
Mnie absolutnie zachwyciła wersja wytrawna, w której wyczuwalne są orientalne przyprawy z mieszanki piernikowej.
To co jeszcze bardzo cieszy w tych przepisach to ich absolutnie błyskawiczne przygotowanie. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować w robocie kuchennym a potem upiec. W sumie zajmie Wam to maksymalnie 30 minut.
.
Składniki na zimowe ciastka – wersja wytrawna (około 25 sztuk)
- 2 szklanki płatków owsianych – górskich lub błyskawicznych
- 1 szklanka orzeszków ziemnych
- 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika – bez cukru i pszennej mąki
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
- Zmiksujcie jednocześnie wszystkie składniki w robocie kuchennym z ostrzem w kształcie litery S. Masa nie musi być jednolicie gładka – dobrze jak zostaną w niej nie do końca zmielone orzechy i płatki owsiane
- Masa wyjdzie dość klejąca i jej nakładanie na blachę może sprawić kłopot. Polecam używać do tego dwóch łyżek – jedną nabieracie masę a drugą ściągacie z niej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie przejmujcie się nieregularnym kształtem – te ciastka takie mają wyjść
- Czas pieczenia to 10 minut w temperaturze 200°C (z termoobiegiem 180°C)
- Ciastka na zewnątrz wyjdą chrupiące a w środku miękkie i wilgotne
Idealnym połączeniem dla nich jest gorzka herbata matcha albo mocna kawa.
.
.
Składniki na zimowe ciastka – wersja słodka (około 20 sztuk)
- 3 szklanki płatków owsianych – górskich albo błyskawicznych
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
- 1/2 szklanki suszonych daktyli
- 1/2 szklanki suszonych śliwek
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1,5 łyżki przyprawy piernikowej – bez cukru i pszennej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego – rafinowanego
Wykonanie
- Wszystkie składniki (oprócz jednej szklanki płatków owsianych) zmiksować tak jak przy ciastkach wytrawnych. Możecie je wszystkie na raz wrzucić do robota kuchennego i zmielić. Tu płatki, orzechy, daktyle i śliwki nie muszą być miazgą, lepiej jak ich kawałki będą później wyczuwalne w ciastkach
- Masa wyjdzie bardziej płynna niż przy wersji wytrawnej, do takiej masy dodajcie ostatnią szklankę płatków i wymieszajcie wszystko łyżką
- Nakładajcie ciastka łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – formujcie placuszki
- Czas pieczenia to 15 minut w 200°C bez termoobiegu – 10 minut w 180°C z termoobiegiem.
Ciastka będą lekko wilgotne ale jak wyżej – suche na wierzchu a w środku mięciutkie.
Takie ciastko sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy czy herbaty a nawet energetyczne drugie śniadanie.
.