Kalafiorowe curry z brokułami – na zdrową kolację
Mam dla Was kolejny pomysł i przepis na błyskawiczną i do tego mega zdrową kolację. To kalafiorowe curry z brokułami przygotujecie w zaledwie 15 minut a jego smak podbije Wasze kubki smakowe już na zawsze – tak jak podbił moje.
Spis treści
Nie zawsze byłam fanką brokuła i kalafiorów. Przeszkadzał mi ich zapach podczas gotowania (powoduje go zawarta w nich siarka) oraz wzdęcia po zjedzeniu jakiegokolwiek dania, w którego składzie były te warzywa. Teraz wiem, że przykry zapach jest mniej wyczuwalny podczas gotowania w mleku kokosowym a im więcej błonnika się zjada codziennie tym problemy jelitowe z czasem są mniej uciążliwe.
Co kryją w sobie brokuły i kalafior?
Brokuły – to odmiana kapusty warzywnej. Zawierają w sobie sulforafan (flawonoid), który zaliczany jest do silnych antyoksydantów o działaniu przeciwnowotworowym (chroni przed rakiem prostaty, piersi, jajników i jelita grubego). Brokuły są ponadto niskokaloryczne – w 100g mają zaledwie 33 kcal a do tego zawierają sporą dawkę witaminy C, kwasu foliowego, beta-karotenu, potasu i wapnia. Najlepiej jest je jeść na surowo lub blanszowane.
Kalafior – przypisuje się mu silne działanie antynowotworowe i prewencyjne w walce z rakiem prostaty (szczególnie w połączeniu z curry i zawartej w tej przyprawie kurkumie). Kalafior ma jeszcze mniej kalorii niż brokuły (23 kcal w 100g) i jest źródłem potasu, sodu, wapnia, żelaza, miedzi, witamin z grupy B, witaminy C oraz K. Kalafior dobrze smakuje na surowo (koniecznie spróbujcie), upieczony lub blanszowany.
Kalafiorowe curry – składniki na 2 porcje
- 1 brokuł
- 1 kalafior
- 1 cebula
- puszka mleka kokosowego (najlepiej powyżej 80% zawartości kokosa)
- 2 szklanki gorącej wody
- 1/2 szklanki nerkowców
- 1 łyżka pasty curry – ja użyłam massaman curry ale dobrze sprawdzi się tu również zielone czy czerwone curry
- 3-5 liści kafir
Jeżeli chcecie możecie ugotować do tego ryż lub kaszę jęczmienną (np 100g suchej) – wówczas powstaną Wam 4 porcje.
Wykonanie
- Brokuł i kalafiora pokrójcie na mniejsze kawałki – różyczki
- Cebulę obierzcie i przekrójcie na 6-8 części
- Nerkowce uprażcie na suchej patelni
- Puszkę mleka kokosowego przelejcie do dzbanka i dolejcie do niego gorącą wodę – niech rozpuści się w niej kokosowa śmietanka
- Połowę zawartości dzbanka z mlekiem przelejcie do woka, wysokiej patelni lub garnka o szerokim dnie , dodajcie łyżkę pasty curry i podgrzejcie do momentu wrzenia. Pasta powinna się rozpuścić
- Do wrzącego mleka wrzućcie kalafiora, brokuły i cebulę oraz liście kafir. Wlejcie drugą część mleka kokosowego.
- Przykryjcie naczynie, zmniejszcie temperaturę – ale nie za bardzo, danie ma lekko bulgotać
- Po około 10 minutach curry będzie gotowe i możecie podawać do stołu.
Nie zapomnijcie posypać dania orzeszkami
Warzywne kolejce są zdecydowanie najlepsze dla nas i dla żołądka 🙂
Potwierdzam:)
Na takie problemy jelitowe polecam też dodać odrobinę kminku do dania 😉 Przy tym na pewno podkręci smak dania 🙂
W paście curry jest już kumin, kolendra i galangal – one świetnie radzą sobie z „problemem”:)
Mam takie małe pytanie – co z drugą połową zawartości dzbanka? Należy ją dolać czy zostawić na inne danie?
No i proszę. Dobrze, że zwróciłaś na to uwagę:) Drugą połowę wlewamy zaraz po dodaniu pozostałych warzyw – czyli w punkcie 6. Już dopisuję:)