Warszawa – Youmiko | najlepsze wege sushi w stolicy
Nie przesadzam z tym zachwytem. Sama nie wierzyłam, że wegańskie sushi może być smaczne a tu proszę – zapomnieć o nim teraz nie mogę. Skorzystałam z okazji i do Youmiko Vegan Sushi wybrałam się z M pierwszego dnia Azja Restaurant Week(end) – festiwal właśnie dzisiaj się kończy.
Już od wejścia widać było świetną organizację tego niewielkiego lokalu (co niestety jeszcze nie jest częstym widokiem w restauracjach biorących udział w Restaurant Week’u). Nasz stolik już na nas czekał, błyskawicznie podano nam wybrane napoje a po kilku minutach pierwsze pozycje z menu. Lista była długa – aż 7 pozycji więc i tempo narzucono od razu duże.
Nigiri z marynowanym burakiem przygotowanym metodą sous vide, shiso i orzechem włoskim – świetny, wyraźny w smaku start, po którym podano delikatne Temari z boczniakiem i łodygą wasabi. Już po tym początku wiedzieliśmy, że będzie bardzo dobrze – idealny ryż, bogactwo umami, świetne produkty.
Kolejnymi kąskami były Gunkan Maki z okrą, sriracha i migdałem oraz Torcik z bakłażana, awokado, shiso i wakame. Rozpływające się w ustach, delikatne, wyważone – to kreślenia, które dobrze oddają odczucia podczas konsumpcji. I może jeszcze dech zapierający zachwyt.
To było dopiero preludium, po którym na stole wylądowały Uramaki z dynią, tykwą, ogórkiem i dymką (po 4 kawałki) oraz Futomaki z cukinii, shiitake, awokado, ogórka, sałaty i migdałów (po 5 kawałków). Uczta trwała w najlepsze.
Deserem na zakończenie było Inari – słodkie prasowane tofu wypełnione kiwi i orzechami włoskimi. Aż szkoda było wychodzić ale nasz czas tutaj dobiegł końca a pełne żołądki chyba nic więcej już by nie pomieściły
Z menu świetnie komponowały się drinki. Na start szprycer (15,00 zł duży) – wino śliwkowe / shiso (pachnotka zwyczajna) / limonka / woda gazowana a mniejszy do delektowania się pomiędzy podawanymi porcjami sushi – wódka / łodygi wasabi / trawa cytrynowa / sok z cytryny (11,00 zł)
Od samego pisania zgłodniałam i już się doczekać nie mogę kolejnej wizyty w Youmiko Vegan Sushi.
Za festiwalowe menu zapłaciłam 39,00 zł za osobę, napoje były dodatkowo płatne już na miejscu.
informacje dodatkowe o Youmiko Vegan Sushi
dojazd i parkowanie – to już standard, że okolice Hożej nie należą do łatwych w parkowaniu ale nie poddawajcie się, kilka kółek i znajdziecie miejsce
płatność – gotówka, karty VISA, Mastercard
rezerwacja miejsc – zalecana
godziny otwarcia – pon 12:00-22:00, wtorek – nieczynne, śr-nd 12:00-22:00
Youmiko Vegan Sushi (Facebook) – ul. Hoża 62, Warszawa Śródmieście, tel: +48 22 404 67 36
mapa dojazdu: