Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Sztokholm – Saluhall czyli hale targowe dla foodies

 

Sztokholm absolutnie zachwycił nas swoją ofertą kulinarną. Mnogość restauracji i barów oferujących dania kuchni z całego świata powala tu na kolana. Do tego wszechobecna kawa i klimatyczne kawiarnie (przewodnik po kawiarniach już Wam udostępniłam). Jednak to co nas ucieszyło najbardziej w trakcie krótkiego wakacyjnego pobytu w Sztokholmie to hale targowe, w których można dobrze zjeść i do tego trochę taniej niż w regularnych restauracjach. Poniżej wrzucam wam listę odkrytych Saluhall.

Hale targowe w Sztokholmie

DZIELNICA NORRMALM

Enklawą hal targowych jest dzielnica Norrmalm – znaleźliśmy  tu aż trzy hale i to wszystkie przy jednej ulicy Kungsgatan.

hale targowe

Kungshallen 

Trzy poziomy barów z daniami z całego świata. Poziom -1 to fast foody. Parter i +1 to bary i restauracje z owocami morza, sushi czy nasz ulubiony ze zdrową żywnością – Kalori, w którym każde danie ma 500 kalorii.
 
Adres:
Kungsgatan 44, Sztokholm, Norrmalm
 
godziny otwarcia:
pon – pt – 09:00 – 23:00
sob – 11:00 – 23:00
nd – 12:00 – 23:00
 
 
hale targowe
Quinoa, warzywa, salsa z ciecierzycą, sos mango –
89,00 SEK w porze lunchu
 
 
 
hale targowe
Hotorgshallen
Hala vis a vis poprzedniej, wystarczy przejść przez plac Hotorget. Tu znajdziecie sporo sklepów/stoisk z owocami morza, warzywami, daniami gotowymi ale i fast food barów np. z kebabem. Nas urzekło stoisko ze świeżymi rybami i owocami morza przy którym można przysiąść na stołkach barowych i zażyczyć sobie podania świeżutkich ostryg czy łososia. Co też uczyniliśmy.
 
 
 
 
 
 
 
Adres:
przy placu Hotorget, Sztokholm, Norrmalm
 
godziny otwarcia:
pon – czw – 10:00 – 18:00
pt – 10:00 – 18:30, sob – 10:00 – 16:00
 
 
hale targowe
Cudownie kremowy, świeży łosoś, ostrygi i wino w barze Melanders
na poziomie -1, zapłaciliśmy za to 500,00 SEK
 
 
 
hale targowe
K25
Kolejna hala przy ul. Kungsgatan (nr 25) – wejście znajduje się pod jednym z wysokich wiaduktów przechodzących nad ulicą. W środku istny kulinarny raj. Malutkie fast food bary z kuchniami z różnych stron świata – świetny azjatycki Yoi z pysznym panang curry i sałatką tom yum, Combo z bibimbabem czy Grekturken z falafelem i hummusem. Nawet wina się tu napijecie.
 
 
 
 
 
 
Adres:
Kungsgatan 25, Sztokholm, Norrmalm
 
godziny otwarcia:
pon – czw – 07:30 – 22:00
pt – 07:30 – 21:00
sob – 11:00 – 21:00
 
 
hale targowe
Tom yum salsad od YOI (84,00 SEK) i wino od Combo (55,00 SEK)
 

DZIELNICA OSTERMALM

W sąsiedniej dzielnicy Ostermalm znajduje się przepiękna, odrestaurowana hala Ostermalms Saluhall
 
hale targowe
Majestatyczna Hala Ostermalms robi duże wrażenie. Jej elewacja ale i wnętrze zachowały stylistykę z 1888 roku. W środku znajdziecie stoiska z warzywami, serami, owocami morza, rybami, mięsem wszelakim. Przy niektórych stoiskach wystawiono stoliki – kelnerzy roznoszą do nich zamówione dania. Niestety w trakcie lunchu znalezienie wolnego miejsca graniczy tu z cudem.
 
 
 
 
 
 
Adres: Ostermalmstorg, Sztokholm, Ostermalm
 
godziny otwarcia:
pon – czw – 09:30 – 18:00
pt – 09:30 – 19:00
sob – 09:30 – 16:00
 
hale targowe
Odrestaurowane wnętrze Ostermalms Saluhall – każde stoisko zachowało
swój dawny klimat
 

DZIELNICA SODERMALM

Naszą ostatnią odwiedzoną halą była ta w dzielnicy Sodermalm (na południu Sztokholmu)
 
 
hale targowe
Soderhallarna
To skupisko sklepów, lokali usługowych i restauracji. Przebiegliśmy przez nią szybko mijając lokale znane już z innych hal np Melanders, o którym wspomniałam wyżej.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adres: Medborgarplatsen, Sztokholm, Sodermalm
 
godziny otwarcia:
pon – śr – 10:00 – 18:00
czw – pt – 10:00 – 19:00
sob – 10:00 – 16:00
 
 
 
Mam nadzieję, że przyda Wam się ta lista podczas wizyty w Sztokholmie. Zwracajcie tylko uwagę na godziny otwarcia poszczególnych miejsc – niedziela jest dniem wolnym od pracy i hale targowe tego dnia są zamknięte
 
 

Wcześniej pisałam już o Markethalle w Berlinie czy De Foodhallen w Amsterdamie.

 
 
 
 

1 Discussion on “Sztokholm – Saluhall czyli hale targowe dla foodies”