Wrocław – Baszta | wege thai food
To jest miłość od pierwszego wejrzenia i pierwszego kęsa – szczera i bezgraniczna. Wrocławska Baszta – tajska i zarazem wegańska restauracja zachwyciła mnie totalnie – wnętrzem, kuchnią oraz obsługą. Lokal mieści się w średniowiecznej Baszcie Niedźwiadka, która była częścią fortyfikacji Wrocławia. Ten zabytkowy budynek zagospodarowano na potrzeby gastronomii oraz mini galerii na ostatnim piętrze. Traficie tutaj idąc ul. Kraińskiego od Galerii Dominikańskiej – rozglądajcie się w lewo a zobaczycie czerwone ściany pozostałości starego muru i samą basztę. Dojść tu można również od Hali Targowej.
Widok na Basztę od ul. Kraińskiego,
ale wejście do lokalu znajduje się po drugiej stronie muru – na szczęście jest w nim przejście
Zaraz przy wejściu do Baszty – na parterze znajduje się kuchnia. Zamówienia składa się przy barze na pierwszym piętrze
Jeżeli pogoda dopisuje usiąść można na zewnątrz w niewielkim ogródku, w cieniu starych rozłożystych drzew i wiekowego muru.
Aktualnie w menu Baszty królują dania kuchni tajskiej w wersji wege i choć szefowa kuchni nie jest Tajką a Polką to jej autorskie wariacje na temat tajskiej kuchni wywołały u mnie pełen podziw:) W krótkiej karcie dań znajdziecie przystawki (spring rolls, satay), sałatki (z mango, tempeh, tofu), curry (żółte, zielone, czerwone), makaron pad thai oraz zupy.
Na start zamówiłam spring rolls (18,00) z sosem z mango oraz drugim orzechowym. Olbrzymie rollsy zawinięto w papier ryżowy z dodatkiem tapioki, dzięki temu wystarczyła jedna jego warstwa – jest sprężysty i bardziej wytrzymały od papieru ryżowego. W środku zmieszczono równie olbrzymią porcję ryżu (zdecydowanie za dużą przez co zdominował całe danie), świeżą paprykę, szczypior, kolendrę, ogórki. Przystawka w takim wykonaniu może być równie dobrze daniem głównym – jest wielka.
W Baszcie zamówić można piwa polskie i czeskie, kilka rodzajów cydru oraz francuskie wino Randez Vous z Gaskonii (11,00 za karafkę 250ml) – przyjemny dodatek do tajskich dań.
Po tej pierwszej wizycie Baszta wskoczyła na szczyt mojej listy ulubionych kulinarnych miejsc we Wrocławiu. Czuję, że jeszcze nie jeden raz będę tu zachodzić
informacje dodatkowe o Wrocławska Baszta
dojazd i parkowanie – zaparkujcie w Galerii Dominikańskiej lub na parkingu podziemnym pod Placem Nowy Targ.
płatność – gotówka, karty VISA, Mastercard
rezerwacja miejsc – jak potrzebujecie rezerwować spróbujcie zadzwonić – może się uda
godziny otwarcia:
pon – nieczynne
wt – czw – 11:00 – 23:00
son – nd – 13:00 – 23:00
Wrocławska Baszta – ul. Kraińskiego 14, Wrocław
tel: +48 603 510 835
mapa dojazdu: