Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Wrocław – Akropol na Solnym | grecka uczta

Więcej mnie ostatnio we Wrocławiu niż w Warszawie, stąd kolejny post ze stolicy Dolnego Śląska. Tym razem naszła mnie ochota na greckie smaki, a że w samym Rynku i na sąsiadującym z nim Placu Solnym naliczyłam trzy greckie lokale postanowiłam zjeść kolację z jednym z nich. Od kilku miesięcy wielokrotnie mijałam restaurację Akropol na Solnym – nigdy wcześniej nie zachęciła mnie ona do wejścia, jednak zasłyszane dobre opinie na temat jej kuchni przekonały mnie do odwiedzin. Wybrałam się tam z kolegą z biura, który Wrocław i restauracje ulokowane na Rynku i w jego okolicach zna dużo lepiej ode mnie

Wnętrze restauracji Akropol to dominacja ciepłych lecz ciężkich w odbiorze kolorów – brązu, żółci, beżów. Przy takim oświetleniu wszystko na talerzu wygląda na pomarańczowe lub wręcz zielonkawe. Do mnie ta kolorystyka i aranżacja z końca lat 90’tych minionego wieku kompletnie nie przemawiają. Jestem zwolennikiem jasnych pomieszczeń ale przede wszystkim jasnego, białego (najchętniej oczywiście dziennego) światła, które pozwala na odbiór rzeczywistego wyglądu potraw.

Akropol na Solnym
Za to kuchnia w tym miejscu mówi do mnie bardzo miło
Menu restauracji Akropol na Solnym podzielone zostało na dania kuchni greckiej oraz bałkańskiej, w których odnaleźć można sporą ilość warzyw, ryb, serów, składników wręcz idealnych dla mnie – osoby, która mięsa nie jada. Niedługa (co się chwali) karta proponuje przystawki (m.in. ryż w liściach winogron, faszerowane papryczki, smażone kalmary, bakłażana z grilla, ser halloumi z grilla), zupy (gulaszową, zupę rybną), sałaty (tradycyjną grecką, sałaty z kurczakiem, krewetkami), dania mięsne (tu znajdziecie gyros, musaka, policzki wołowe, udziec czy żeberka jagnięce) oraz ryby i owoce morza (m.in. łosoś, dorsz, dorada, tuńczyk, kalmary, ośmiornice, przegrzebki). Wydaje się, że każdy znajdzie tu coś smacznego dla siebie.
Tego wieczoru zdecydowaliśmy się na zamówienie większej ilości przystawek i dodatków do dań – tak aby spróbować różnych smaków. I tak na talerzu znalazły się greckie rożki nadziewane szpinakiem i serem (17,00) – wypełnione pysznym farszem, jeszcze ciepłe i chrupiące ciasto filo, szpinak zapiekany z greckim serem (13,00) – słonawy grecki ser nadawał tej pozycji wyrazistości, tzatziki (5,00) – moje ulubione połączenie jogurty, świeżych ogórków i mięty, soczewica (5,00) – całkiem sporej wielkości dodatek – mieszanka soczewicy, pomidorów i papryki (pycha) oraz bałkański umebes (5,00) – krem z koziego sera i ajwaru – delikatny i orzeźwiający. Dodatkiem do talerza były frytki (5,00) – to zdrowszy wybór niż pszenne placki pita.
Akropol na Solnym
 Po tym wydawałoby się niewielkim początku podano zupę rybną (19,00) – świetnie doprawiony bulion z owocami morza, pomidorami i warzywami o lekkim, nie narzucającym się aromacie ryb. Taką wersję rybnej zupy lubię bardzo:)

 

Akropol na Solnym

Będąc w takim miejscu nie mogłam nie spróbować win – szczególnie, kiedy w karcie Akropol posiada wina chorwackie, czarnogórskie i greckie. Chorwackie Pinot Sivi Krauthaker (16,00 za kieliszek) było lekko cytrusowe, bez nadmiaru owocowej słodyczy, przez co bardzo orzeźwiające. Za to greckie Retsina z Halkidiki, Vineyards Tsantali (15,00) miało bardzo dominującą żywiczną nutę, która nadaje temu winu charakterystyczną gorycz – ja jej w winie nie znoszę.

Akropol na Solnym

 

Akropol na Solnym jest miejscem z ciekawym wyborem dań kuchni śródziemnomorskiej, która należy do jednej z najzdrowszych na świecie. Nie ograniczajcie się tu do dań głównych – smakujcie przystawki i dodatki a jeżeli będzie Was więcej zamówcie całe talerze tych mini przekąsek i cieszcie się smakami Grecji i Bałkanów we Wrocławiu. Polecam i smacznego



informacje dodatkowe o Akropol na Solnym

dojazd i parkowanie – na sam Plac Solny nie wjedziecie samochodem, tak jak i na Rynek. Porzućcie samochód w oddali i udajcie się na spacer uroczymi uliczkami centrum Wrocławia.

płatność – gotówka, karty VISA, Mastercard

rezerwacja miejsc – możliwa

godziny otwarcia:
pon – 12:00 – 22:00
wt – sob – 12:00 – 23:00
nd – 12:00 – 22:00



Restauracja Akropol  – Plac Solny 18/19, Wrocław
tel: +48 511 421 440

mapa dojazdu: