Wrocław – Akropol na Solnym | grecka uczta
Więcej mnie ostatnio we Wrocławiu niż w Warszawie, stąd kolejny post ze stolicy Dolnego Śląska. Tym razem naszła mnie ochota na greckie smaki, a że w samym Rynku i na sąsiadującym z nim Placu Solnym naliczyłam trzy greckie lokale postanowiłam zjeść kolację z jednym z nich. Od kilku miesięcy wielokrotnie mijałam restaurację Akropol na Solnym – nigdy wcześniej nie zachęciła mnie ona do wejścia, jednak zasłyszane dobre opinie na temat jej kuchni przekonały mnie do odwiedzin. Wybrałam się tam z kolegą z biura, który Wrocław i restauracje ulokowane na Rynku i w jego okolicach zna dużo lepiej ode mnie
Wnętrze restauracji Akropol to dominacja ciepłych lecz ciężkich w odbiorze kolorów – brązu, żółci, beżów. Przy takim oświetleniu wszystko na talerzu wygląda na pomarańczowe lub wręcz zielonkawe. Do mnie ta kolorystyka i aranżacja z końca lat 90’tych minionego wieku kompletnie nie przemawiają. Jestem zwolennikiem jasnych pomieszczeń ale przede wszystkim jasnego, białego (najchętniej oczywiście dziennego) światła, które pozwala na odbiór rzeczywistego wyglądu potraw.
Będąc w takim miejscu nie mogłam nie spróbować win – szczególnie, kiedy w karcie Akropol posiada wina chorwackie, czarnogórskie i greckie. Chorwackie Pinot Sivi Krauthaker (16,00 za kieliszek) było lekko cytrusowe, bez nadmiaru owocowej słodyczy, przez co bardzo orzeźwiające. Za to greckie Retsina z Halkidiki, Vineyards Tsantali (15,00) miało bardzo dominującą żywiczną nutę, która nadaje temu winu charakterystyczną gorycz – ja jej w winie nie znoszę.
informacje dodatkowe o Akropol na Solnym
dojazd i parkowanie – na sam Plac Solny nie wjedziecie samochodem, tak jak i na Rynek. Porzućcie samochód w oddali i udajcie się na spacer uroczymi uliczkami centrum Wrocławia.
płatność – gotówka, karty VISA, Mastercard
rezerwacja miejsc – możliwa
godziny otwarcia:
pon – 12:00 – 22:00
wt – sob – 12:00 – 23:00
nd – 12:00 – 22:00
Restauracja Akropol – Plac Solny 18/19, Wrocław
tel: +48 511 421 440
mapa dojazdu: