Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Wrocław – KRVN | tym razem kolacja

Podczas ostatnich czterech miesięcy w nowej pracy i częstych wyjazdów do Wrocławia zdążyłam polubić to miasto i odkryć w nim kilka kulinarnych perełek oraz kilka miejsc, które wpisałam na listę „ulubione”. Do jednych z nich należy niewielki lokal KRVN na ul. Świętego Antoniego – pisałam już o nim tutaj. Pretekstem do kolejnej wizyty była chęć pokazania koleżance z pracy (Warszawiance) Wrocławia i zjedzenie kolacji. Do KRVN poszłyśmy na bardzo późną kolację i wino:)



 
W środku tygodnia po godzinie 19:00 lokal powoli zaczynał zapełniać się kolejnymi gośćmi. Nam udało się trafić na jeden wolny stolik (może kiedyś nauczę się regularnie robić rezerwację – aktualnie wolę spontaniczne wyjścia). Przytulne, ciemne (może trochę za ciemne) wnętrze zostało już świątecznie udekorowane.
  
Z krótkiego menu, w którym znajdziecie przystawki mięsne i wege, sałatki, burgery wybrałam sałatkę vege (25,00), którą jadłam już podczas poprzedniej wizyty. To prawdziwe sałatkowe mistrzostwo świata – jarmuż, rukola, sałata lodowa (ale w minimalnej ilości co się chwali), buraczane kulki, grillowana papryka, kalarepa, czerwona cebula, siemię lniane i pestki dyni a do tego wszystkiego domowy winegret z pomarańczy.
 
lokal KRVN
kolejne wybrane danie to bliny z kozim serem (15,00) – podane z kaparami, kiełkami słonecznika, duszonymi na pietruszkowym maśle boczniakami oraz niestety z kawałkami bekonu, których nie zauważyłam w menu (wylądowały na boku talerza). Bliny były puszyste i lekko chrupiące, słone dodatki idealnie przełamywały słodycz ciasta.
lokal KRVN
koleżanka wybrała orientalnego kurczakburgera (27,00) z piersią kurczaka marynowaną w limonkowo-kokosowej marynacie, podanego z nektarynkami, kiełkami, grillowaną papryką, kolendrą, sosem z czarnego sezamu.

 

lokal KRVN
oto moja wersja burgera – dziki burger (25,00) w wersji vege:) buraczany kotlet z kaszą podano na sałacie z gorgonzolą, pieczonym burakiem, rukolą, kiełkami słonecznika oraz domowym sosem z karmelizowanych śliwek. Wielka porcja warzyw – pycha

 

lokal KRVN
Lokal KRVN jest miejscem na szybki lunch, kolację, lampkę wina, ale najczęściej, patrząc na sąsiadów z otaczających nas stolików, miejscem wybieranym na szklankę piwa i burgery – takie czasy, taka moda.
Na szczęście KRVN w menu ma również dania wegańskie i wegetariańskie a w karcie alkoholi wina – to się chwali
 

informacje dodatkowe o lokal KRVN:

płatność – gotówka, karta
godziny otwarcia:
pon – czw – 12:00 – 24:00
pt – sob – 12:00 – 02:00
nd – 12:00 – 24:00
Karavan  – ul. św. Antoniego 40/1, Wrocław
tel: +48 881 630 495
 
mapa dojazdu: