Restauracja Winosfera mieści się na Chłodnej 31 w Warszawie. Budynek nie zapowiada tego co prezentuje sobą wnętrze – a wnętrze to olbrzymia przestrzeń o industrialnym charakterze – surowe ceglane ściany, betonowe belki, szkło, drewno. Pomimo przestrzeni w Winosferze udało się stworzyć przyjemną atmosferę. Tak nas ona zauroczyła, że nie tylko zostaliśmy na drugą kawę i kieliszek wina ale pomimo śniadaniowego przejedzenia zostaliśmy na lekki sobotni lunch.
Winosfera to trzy pomieszczenia, w jednym na podwyższeniu mieści się otwarta kuchnia, drugie dzieli ze sobą część restauracyjna i sklep z winami oraz akcesoriami do win (szkłem, otwieraczami do wina a nawet książkami o winiarstwie)
Winosfera – stoły i miękkie sofy w industrialnej części restauracyjnej
Winosfera – sklep z winami i akcesoriami do wina
Do Winosfery przyjechaliśmy na kawę i wino. Z karty win wybrałam portugalskie białe Gloria Alvarinho DOC Douro z 2008 (15,00 zł za kieliszek) – z wyczuwalną nutą owocową, ale lekkie, niezobowiązujące, dobre do jedzenia ale i samodzielnego picia. Spróbowałam również Chablis z Chateau de Maligny La Vigne de la Reine 2012 (19,00 zł za kieliszek), które bardziej wpasowało się w moje ostatnie gusta winiarskie – było mało owocowe, proste ale zarazem wyraziste.
W Winosferze spodobało nam się tak bardzo, że zasiedzieliśmy się trochę i nawet lekko zgłodnieliśmy ale ponieważ w planach mieliśmy jeszcze późną kolację w kolejnym miejscu zamówiliśmy jedynie przystawki w ramach lekkiego lunchu. W menu Winosfera ma również zupy (19,00 – 28,00), sałaty i pasty (22,00 – 54,00), dania główne (59,00 – 94,00) oraz desery. Ciekawą ofertą są również zestawy lunchowe serwowane od poniedziałku do piątku w godzinach 12,00 – 15,00 – za 39,00 można dostać 2 dania, za 49,00 – trzy.
truflowy królik z selerem i pistacjami (32,00) – ta porcja była całkiem duża jak na przystawkę – mięso delikatne i wyraziste, intensywny smak selera w piance, chrupiące pistacje dopełniały delikatności smaków
ceviche z tuńczyka z burakami, avocado (38,00) – w oryginale podawane z creme fraiche ale zrezygnowaliśmy z tego dodatku. Tuńczyk został lekko opieczony, podany na chrupiącej fasolce i plasterkach buraka. Danie było idealnie zrównoważone – smaki dobrze zaznaczone.
Winosfera urzekła nas aranżacją wnętrza, perfekcyjną obsługą, pięknie podanymi smacznymi daniami. Wrócimy tu szybko – na dania główne na stek z miecznika czy tagliatelle z karczochami, rydzami i parmezanem.
Winostefa jest dobrym miejscem na romantyczny obiad czy kolację, na spotkanie biznesowe czy elegancji bankiet.
informacje dodatkowe o Winosfera:
dojazd i parkowanie – w weekend nie powinno być problemów z zaparkowanie przed Winosferą – warto uważać na wysokie krawężniki:)
rezerwacja miejsc – możliwa
płatność – gotówka, karty VISA, Mastercard, American Express
godziny otwarcia:
pon – son od 12:00 do 23:00
nd – nieczynne
Winosfera – ul. Chłodna 31, Warszawa Wola
tel: 22 526 25 00
mapa dojazdu:
Wyświetl większą mapę