Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Chrupiące gofry – sekret pysznych przysmaków na każdą okazję

Wakacje nad Bałtykiem kojarzą nam się zwykle ze smażoną rybą, cytrynadą roznoszoną przez chłopców na plaży, lodami na gałki czy goframi z bitą śmietaną i owocami. Zapach i smak gofrów próbują naśladować sklepy spożywcze, gdzie można kupić gotowe wafle, ale w niczym poza nazwą nie przypominają one rarytasu znad morza. Teraz naprawdę nie trzeba wyjeżdżać do Kołobrzegu czy Jastarni, aby skosztować genialnych gofrów. Wystarczy, że skorzystasz z naszych rad i przepisów, a upieczesz sobie gofry lekkie i chrupiące.

Gofry są jednym z najlepszych i najtrwalszych wspomnień z wakacji. Jednak teraz naprawdę nie musisz czekać na urlop nad morzem, aby delektować się wyjątkowym smakiem chrupiących wafli. Dzięki naszym przepisom w każdej chwili możesz mieć rarytas na swoim stole. Kto wie, czy ów domowy delikates nie będzie nawet smaczniejszy niż zapamiętany z nadmorskiej budki.

Gofry chrupiące – przepisy

Aby to sprawdzić, potrzebujemy 300 g mąki pszennej tortowej (ok. dwie szklanki), 16 g cukru waniliowego lub wanilinowego, dwa średnie jajka, dwie szklanki mleka, łyżeczkę proszku do pieczenia, olej rzepakowy oraz sól do smaku. Szklankę mleka możemy zastąpić szklanką wody gazowanej, jeśli przestrzegamy diety i zależy nam na lżejszym posiłku.

Na wstępie białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Po ok. 2-3 minutach piana powinna być sztywna na tyle, aby po odwróceniu miski do góry dnem nie wypaść z niej. Ubite na sztywno białka odstawiamy na bok do wykorzystania z ciastem, które otrzymamy po wymieszaniu wszystkich suchych składników z listy powyżej.

Tak więc mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia łączymy ze sobą dokładnie, zwracając szczególną uwagę, by proszek do pieczenia był równomiernie rozprowadzony w cieście. Następnie dodajemy mleko (lub mleko i wodę), olej oraz żółtka, dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej lub miksera. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką, starając się, by nie pozbawić ciasta puszystości.

Gofry lekkie i chrupiące

Teraz rozgrzewamy gofrownicę, natłuszczamy ją olejem, po czym chochlą nalewamy porcję ciasta. Wlewamy na płytę mniej więcej po pół szklanki ciasta na jednego gofra. Gofry smażymy na złoty kolor przez kilka minut, starając się nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia. Otwarta na dłużej gofrownica traci temperaturę, a wtedy ciasto nie będzie dobrze wypieczone. Gofrownica musi być dobrze rozgrzana, jeśli chcemy otrzymać gofry chrupiące, a nie gumowe. Wystarczy piec ok. 3-4 minuty, by gofry wyszły idealne rumiane, ale wszystko zależy od parametrów konkretnego urządzenia.

Jeśli nie zjadasz wafla wprost po wyjęciu z gofrownicy, ostudź go na kratce do wypieków. Dzięki temu z upieczonego ciasta odparuje nadmiar wilgoci i ciepła. Jeśli położysz go na talerzu i od razu zrobisz stos gofrów, nie będą ci smakować. Zmiękną i stracą swoją kruchość. Znawcy radzą, żeby gofry piec zaraz po przygotowaniu ciasta. Im dłużej ciasto będzie stało, tym więcej pęcherzyków powietrza utraci, a w konsekwencji gofry wyjdą mniej puszyste. Chrupiące gofry można podawać z bitą śmietaną lub sezonowymi owocami, trzeba też skosztować polanych czekoladą.

Co zrobić żeby gofry były chrupiące?

Jak zrobić chrupiące gofry? Internetowi kucharze przekonują, aby nie rezygnować z cukru w cieście, gdyż dzięki niemu uzyskujemy idealną konsystencję gofrów. Cukier krystalizuje się pod wpływem ciepła, dlatego ciasto staje się bardziej chrupiące. Ważna jest również temperatura pozostałych składników ciasta. Jajka i mleko użyte do ciasta nie powinny być przechowywane w lodówce (muszą mieć temperaturę pokojową).

Przepis na chrupiące gofry powinien zawierać proszek do pieczenia. Tworzy pęcherzyki powietrza, dzięki którym ciasto unosi się, a gofry stają się chrupiące. Chrupiące gofry otrzymamy dzięki wodzie gazowanej, która świetnie wpływa na chrupkość i złocistą barwę ciasta. Ciasto na chrupiące gofry nie powinno być mieszane zbyt długo, gdyż wytwarza się wtedy gluten, który negatywnie wpływa na strukturę ciasta. Gofry będą wtedy ciężkie i mało chrupiące.

Chrupiące keto gofry

Dieta keto z roku na rok zyskuje na popularności głównie dlatego, że dzięki niej można bardzo szybko stracić na wadzę. Dieta tego rodzaju polega na spożywaniu w większości tłuszczów (ale unikaniu tłuszczów trans), w mniejszym stopniu białek i praktycznie wyeliminowaniu z jadłospisu węglowodanów. Główną jej zaletą jest mała podaż cukrów, które w większej ilości mogą powodować przybieranie na wadze.

Elementem diety keto mogą być gofry, które podawane są na śniadanie, obiad czy kolację, a nie tylko jako deser. Aby przyrządzić pyszne śniadanie dla siebie i żony, potrzebujesz 100 g śmietany 12 proc., sześć jajek, 10 g proszku do pieczenia, 100 g kiełbasy domowej, a także olej rzepakowy oraz sól i pieprz do smaku.

Zaczynasz od wbicia do miski czterech jajek, które ubijasz do powstania białej puszystej masy. Doprawiasz wszystko solą i pieprzem oraz dodajesz do masy proszek do pieczenia. Miksujesz krótko do połączenia składników. Nagrzewasz gofrownicę i smażysz partiami gofry. Kiełbasę kroisz w plastry i podsmażasz na rozgrzanej patelni, a następnie smażysz dwa jajka. Gofry podajesz z jajkiem sadzonym, kwaśną śmietaną i smażoną kiełbasą.