Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Konopne złote mleko z książki „Konopie i marihuana w kuchni”

Mleko, mąka, olej konopny mają charakterystycznie intensywny aromat, przez co nie każdemu pasują. Zapewniam jednak, że to konopne złote mleko posmakuje przeciwnikom zapachu i smaku konopi w kuchni. A to tylko jeden z wielu smacznych przepisów z książki „Konopie i marihuana w kuchni”.

Znajomi książki piszą

Tydzień temu polecałam Wam Tofu bhufji na zdrowe śniadanie z książki Edyty Kusińskiej „80 śniadań dookoła świata”. To jedna z dwóch papierowych książek, które mam aktualnie w mieszkaniu. Reszta wgrana jest na Kindle w wersji ebook.

Dzisiaj mam kolejne polecenie. Gosię Szakułę poznałam wieki temu w poprzedniej pracy. W 2013 roku była moją mentorką i wsparciem przy zakładaniu bloga. Sama od wielu lat prowadzi bloga Smiling Spoon. Z przyjemnością przeczytałam pierwszą książkę Gosi „Konopie w kuchni”. W tym roku, przed wakacjami, zakupiłam nowość czyli książkę „Konopie i marihuana w kuchni”, która zawiera w sumie 60 przepisów z użyciem konopi siewnych oraz konopi indyjskich.

Sama od kilku miesięcy eksperymentuję z olejkami CBD jako remedium na moje problemy ze spaniem. Próbowałam dodawać olej z konopi siewnych do sałatek (jak dotąd bez większych sukcesów). Olejkiem konopnym masowałam twarz (zapach był nie do zniesienia). Najszybciej przekonałam się do konopnego mleka. Od niego też polecam rozpocząć eksperymentowanie w kuchni z produktami z konopi siewnych.

To konopne złote mleko posmakuje osobom, które jak ja, zraziły się do intensywnego zapachu i smaku produktów konopnych.

.

Konopne złote mleko – składniki na 1 porcję

To są moje, nieco zmodyfikowane, proporcje oraz lista składników. Gosia w swojej książce podaje składniki dla 2 szklanek roślinnego mleka.

  • 1 szklanka mleka konopnego – w Internecie kupicie takie bez problemu
  • pół szklanki wody
  • 2 płaskie łyżeczki mielonej kurkumy
  • 3 plasterki korzenia imbiru lub pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki startego cynamonu
  • szczypta czarnego pieprzu. Ja zamiennie używam pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • olejek CBD – opcjonalnie. Kilka kropli na szklankę złotego mleka. A jak się na niego zdecydujecie to polecam dodać do złotego mleka pitego wieczorem
  • pół łyżeczki syropu klonowego – opcjonalnie. Mój osobisty dodatek, który doskonale łagodzi charakterny smak mleka konopnego.

.

Złote mleko – przygotowanie

Składniki należy zagotować a następnie przelać przez sitko. Na samym końcu, jak już złote mleko trochę ostygnie, możecie dodać do niego syrop klonowy oraz olejek CBD.

konopne złote mleko

Twarda okładka, piękne, klimatyczne zdjęcia, smaczne i zdrowe przepisy oraz porządna porcja merytorycznej wiedzy o konopiach w kuchni to moja zachęta do uzupełnienia domowej biblioteczki o tę książkę. „Konopie i marihuana w kuchni” zakupicie w Gosi sklepie. Polecam na prezent dla bliskiej osoby lub/oraz siebie.

.

PS. Wpis powstał z sympatii do Gosi. Nie jest współpracą.