Konopne złote mleko z książki „Konopie i marihuana w kuchni”
Mleko, mąka, olej konopny mają charakterystycznie intensywny aromat, przez co nie każdemu pasują. Zapewniam jednak, że to konopne złote mleko posmakuje przeciwnikom zapachu i smaku konopi w kuchni. A to tylko jeden z wielu smacznych przepisów z książki „Konopie i marihuana w kuchni”.
Spis treści
Znajomi książki piszą
Tydzień temu polecałam Wam Tofu bhufji na zdrowe śniadanie z książki Edyty Kusińskiej „80 śniadań dookoła świata”. To jedna z dwóch papierowych książek, które mam aktualnie w mieszkaniu. Reszta wgrana jest na Kindle w wersji ebook.
Dzisiaj mam kolejne polecenie. Gosię Szakułę poznałam wieki temu w poprzedniej pracy. W 2013 roku była moją mentorką i wsparciem przy zakładaniu bloga. Sama od wielu lat prowadzi bloga Smiling Spoon. Z przyjemnością przeczytałam pierwszą książkę Gosi „Konopie w kuchni”. W tym roku, przed wakacjami, zakupiłam nowość czyli książkę „Konopie i marihuana w kuchni”, która zawiera w sumie 60 przepisów z użyciem konopi siewnych oraz konopi indyjskich.
Sama od kilku miesięcy eksperymentuję z olejkami CBD jako remedium na moje problemy ze spaniem. Próbowałam dodawać olej z konopi siewnych do sałatek (jak dotąd bez większych sukcesów). Olejkiem konopnym masowałam twarz (zapach był nie do zniesienia). Najszybciej przekonałam się do konopnego mleka. Od niego też polecam rozpocząć eksperymentowanie w kuchni z produktami z konopi siewnych.
To konopne złote mleko posmakuje osobom, które jak ja, zraziły się do intensywnego zapachu i smaku produktów konopnych.
.
Konopne złote mleko – składniki na 1 porcję
To są moje, nieco zmodyfikowane, proporcje oraz lista składników. Gosia w swojej książce podaje składniki dla 2 szklanek roślinnego mleka.
- 1 szklanka mleka konopnego – w Internecie kupicie takie bez problemu
- pół szklanki wody
- 2 płaskie łyżeczki mielonej kurkumy
- 3 plasterki korzenia imbiru lub pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki startego cynamonu
- szczypta czarnego pieprzu. Ja zamiennie używam pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- olejek CBD – opcjonalnie. Kilka kropli na szklankę złotego mleka. A jak się na niego zdecydujecie to polecam dodać do złotego mleka pitego wieczorem
- pół łyżeczki syropu klonowego – opcjonalnie. Mój osobisty dodatek, który doskonale łagodzi charakterny smak mleka konopnego.
.
Złote mleko – przygotowanie
Składniki należy zagotować a następnie przelać przez sitko. Na samym końcu, jak już złote mleko trochę ostygnie, możecie dodać do niego syrop klonowy oraz olejek CBD.
Twarda okładka, piękne, klimatyczne zdjęcia, smaczne i zdrowe przepisy oraz porządna porcja merytorycznej wiedzy o konopiach w kuchni to moja zachęta do uzupełnienia domowej biblioteczki o tę książkę. „Konopie i marihuana w kuchni” zakupicie w Gosi sklepie. Polecam na prezent dla bliskiej osoby lub/oraz siebie.
.
PS. Wpis powstał z sympatii do Gosi. Nie jest współpracą.