Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Trzy przepisy na wytrawne owsianki

Ten wpis ucieszy Tych, którzy nie przepadają za słodkimi śniadaniami. Dzisiaj mam dla Was trzy przepisy na wytrawne owsianki – zdrowe i pożywne śniadanie. Koniecznie sprawdźcie je wszystkie.

Trzy przepisy na wytrawne owsianki

W każdym z nich podałam składniki na 1 porcję owsianki.

.1. Owsianka z kurkumą

Składniki na 1 porcję

  • 4-5 łyżki płatków owsianych – górskie lub zwykłe będą OK. Błyskawiczne się nie sprawdzą
  • około 50 ml wrzątku do zalania płatków
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżka małych kaparów
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 czubate łyżki czarnej lub czerwonej fasolki – ugotowanej
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • kiełki słonecznika – ilość dowolna

Przygotowanie

  1. Zalejcie wrzącą wodą płatki wymieszane z kurkumą. Pozwólcie im zmięknąć i ostygnąć. Ja zwykle czekam około 7-10 minut
  2. Po tym czasie możecie dodać do nich pozostałe składniki
Trzy przepisy na wytrawne owsianki

.

.2. Prosta owsianka z tofu

Składniki na 1 porcję

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • niewielka ilość wrzącej wody do zalania płatków
  • 2 małe lub 1 duży kiszony ogórek
  • 3-4 rzodkiewki
  • ¼ czerwonej papryki
  • 50g białego tofu
  • dowolne kiełki – ja dodałam kiełki jarmużu
  • łyżka pestek dyni
  • 1 łyżeczka oleju lnianego

Przygotowanie

Płatki owsiane zalejcie wrzącą wodą i odstawcie na 7-10 minut. W tym czasie ostygną i zmiękną. Warzywa i tofu pokrójcie w małe kawałki. Wymieszajcie wszystkie składniki i delektujcie się tą smaczną wersją wytrawnej owsianki.

wytrawna owsianka z tofu

.

.3. Owsianka z pieczarkami

Tu też podaję składniki na 1 porcję:

  • pół małej, białej cebuli
  • 1 ząbek czosnku – opcjonalnie
  • 4-5 pieczarek. Ilość zależy od wielkości
  • łyżeczka oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
  • 4 łyżki górskich płatków owsianych
  • wrząca woda do zalania płatków
  • 2-3 ogórki kiszone
  • zielone liście lub kiełki. Ja dodałam mikro liście zielonego groszku
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie

Na oleju rzepakowym podsmażcie cebulkę z czosnkiem. Jak się zarumienią dodajcie do nich pokrojone w plasterki pieczarki. Będą gotowe jak puszczą wodę i zbrązowieją. W międzyczasie zalejcie wrzątkiem płatki owsiane – niech zmiękną. Płatki podajcie z pieczarkami. Dla przełamania smaku jedzcie je z kiszonymi ogórkami. Nie zapomnijcie o zielonych liściach lub kiełkach. Dla zdrowia.

3x wytrawna owsianka z pieczarkami

.

Jak Wam się spodobały te trzy przepisy na wytrawne owsianki? Dajcie znać w komentarzu na FB.

Inne przepisy na owsianki, również te na słodko, znajdziecie pod linkiem.

.