Trzy przepisy na wytrawne owsianki
Ten wpis ucieszy Tych, którzy nie przepadają za słodkimi śniadaniami. Dzisiaj mam dla Was trzy przepisy na wytrawne owsianki – zdrowe i pożywne śniadanie. Koniecznie sprawdźcie je wszystkie.
Spis treści
Trzy przepisy na wytrawne owsianki
W każdym z nich podałam składniki na 1 porcję owsianki.
.1. Owsianka z kurkumą
Składniki na 1 porcję
- 4-5 łyżki płatków owsianych – górskie lub zwykłe będą OK. Błyskawiczne się nie sprawdzą
- około 50 ml wrzątku do zalania płatków
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżka małych kaparów
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 czubate łyżki czarnej lub czerwonej fasolki – ugotowanej
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- kiełki słonecznika – ilość dowolna
Przygotowanie
- Zalejcie wrzącą wodą płatki wymieszane z kurkumą. Pozwólcie im zmięknąć i ostygnąć. Ja zwykle czekam około 7-10 minut
- Po tym czasie możecie dodać do nich pozostałe składniki
.
.2. Prosta owsianka z tofu
Składniki na 1 porcję
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- niewielka ilość wrzącej wody do zalania płatków
- 2 małe lub 1 duży kiszony ogórek
- 3-4 rzodkiewki
- ¼ czerwonej papryki
- 50g białego tofu
- dowolne kiełki – ja dodałam kiełki jarmużu
- łyżka pestek dyni
- 1 łyżeczka oleju lnianego
Przygotowanie
Płatki owsiane zalejcie wrzącą wodą i odstawcie na 7-10 minut. W tym czasie ostygną i zmiękną. Warzywa i tofu pokrójcie w małe kawałki. Wymieszajcie wszystkie składniki i delektujcie się tą smaczną wersją wytrawnej owsianki.
.
.3. Owsianka z pieczarkami
Tu też podaję składniki na 1 porcję:
- pół małej, białej cebuli
- 1 ząbek czosnku – opcjonalnie
- 4-5 pieczarek. Ilość zależy od wielkości
- łyżeczka oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
- 4 łyżki górskich płatków owsianych
- wrząca woda do zalania płatków
- 2-3 ogórki kiszone
- zielone liście lub kiełki. Ja dodałam mikro liście zielonego groszku
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
Na oleju rzepakowym podsmażcie cebulkę z czosnkiem. Jak się zarumienią dodajcie do nich pokrojone w plasterki pieczarki. Będą gotowe jak puszczą wodę i zbrązowieją. W międzyczasie zalejcie wrzątkiem płatki owsiane – niech zmiękną. Płatki podajcie z pieczarkami. Dla przełamania smaku jedzcie je z kiszonymi ogórkami. Nie zapomnijcie o zielonych liściach lub kiełkach. Dla zdrowia.
.
Jak Wam się spodobały te trzy przepisy na wytrawne owsianki? Dajcie znać w komentarzu na FB.
Inne przepisy na owsianki, również te na słodko, znajdziecie pod linkiem.
.