Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Makaron z warzywami i pastą miso

Dzisiaj mam dla Was kolejne błyskawiczne w przygotowaniu danie. Do tego ten makaron z warzywami i pastą miso jest bardzo smaczny i zdrowy. Koniecznie go wypróbujcie.

Kilka słów o paście miso

Japońska pasta miso przygotowywana jest ze sfermentowanej soi z dodatkiem sporej ilości soli. Warto czytać skład kupowanej pasty miso. Czasami znajdziecie w nim drożdże, pszenicę, ryż.

Ja przeważnie kupuję jasną pastę miso bez pszenicy. W polskich sklepach internetowych trafić można również na ciemną pastę miso.

Pasta ze sfermentowanej soi zawiera w sobie potas, wapń, żelazo, witaminę A a także tłuszcze i ale co ważne – cenne dla nas kwasy tłuszczowe wielonienasycone.

Pasta miso ma właściwości smakowe i dobrze działa na jelita. Jednak ze względu na dużą zawartość soli nie warto z nią przesadzać.

.

Makaron z warzywami i pastą miso – składniki na 2 porcje

  • 150 g makaronu (waga dla suchego produktu) – ja użyłam gryczanego makaronu soba
  • 1 świeża papryka – u mnie zielona
  • około 16 pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 2-3 ząbki czosnku – ilość zależna od wielkości
  • szczypiorek – ilość według uznania

Składniki na sos

Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w miseczce

  • 1 płaska łyżka jasnej pasty miso
  • płaska łyżka sosu Sriracha. Jeżeli nie lubicie ostrych potraw po pomińcie ten sos lub dodajcie mniejszą ilość
  • około 100 ml zimnej wody

.

Makaron z warzywami i pastą miso – przygotowanie

  1. Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedźcie go i zlejcie zimną wodą. To zapobiegnie sklejeniu się makaronu
  2. Na patelnię wlejcie olej rzepakowy i wrzućcie na nią pokrojony w plasterki czosnek oraz paprykę pokrojoną w paski
  3. Smażcie je tak na wyższej temperaturze przez 3-4 minuty – aż zmięknie papryka
  4. W kolejnym kroku wrzućcie na patelnię połówki pomidorków koktajlowych
  5. Dopiero jak puszczą wodę wlejcie na patelnię sos
  6. Smażcie wszystko przez 1 minutę
  7. Po tym czasie wrzućcie na patelnię ugotowany makaron i pokrojony szczypiorek

Prawda, że przygotowanie tego makaronu z warzywami i pastą miso jest szybkie i proste?

Makaron z warzywami i pastą miso

Inne potrawy z pastą miso znajdziecie pod tym linkiem.

Czy używacie w kuchni pastę miso? Dajcie znaka na FB.

.

.