Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Malinowa lemoniada z różanym syropem

Ta malinowa lemoniada ochłodzi Was w upalne dni. Jest prosta w przygotowaniu i obłędnie smaczna.

Do przygotowania tej lemoniady polecam użyć słodkich, dojrzałych malin. Bo chociaż syrop różany jest bardzo słodki to nie poradzi sobie z osłodzeniem kwaśnych malin.

Możecie wykorzystać również mrożone maliny. W takiej sytuacji nie będziecie musieli dorzucać do lemoniady lodu.

A skąd wziąć różany syrop?

W Internecie pełno jest syropów różanych. Ja swój mam z kompletu do przygotowania Różanego Cappuccino w Organic Coffee. Przy okazji zakupu spróbujecie przepysznej kawy, przygarniecie płatki różane i wesprzecie Fundację Ra’n’Roll.

Różanego syropu możecie też użyć do przygotowania m.in. tej różanej owsianki.

.

Malinowa lemoniada – składniki na 2 porcje

  • 250 g świeżych lub mrożonych malin
  • 250 ml zimnej wody
  • 2-3 łyżki różanego syropu
  • pół limonki
  • lód – gdy używacie świeżych malin
  • suszone różane płatki – opcjonalnie

.

Malinowa lemoniada – przygotowanie

Do przygotowania lemoniady przydaje się blender kielichowy. Najlepszy będzie z funkcją kruszenia lodu. Taki poradzi sobie z miksowaniem owoców na gładki płyn – świeżych i mrożonych.

  1. W blenderze kielichowym zmiksujcie świeże lub mrożone maliny z wodą
  2. Płyn przelejcie do szklanek
  3. Jeżeli używacie świeżych owoców to do szklanek wrzućcie kostki lodu
  4. Wlejcie do nich syrop różany i wrzućcie plasterki limonki
  5. Dokładnie wszystko wymieszajcie przy okazji wyciskając łyżeczką lub słomką sok z plasterków limonki
  6. Na koniec posypcie lemoniadę suszonymi płatkami róży – dodadzą jej zapachu

Delektujcie się tą lemoniadą w upalne dni i wieczory.

malinowa lemoniada
lemoniada

.

.