Malinowa lemoniada z różanym syropem
Ta malinowa lemoniada ochłodzi Was w upalne dni. Jest prosta w przygotowaniu i obłędnie smaczna.
Spis treści
Do przygotowania tej lemoniady polecam użyć słodkich, dojrzałych malin. Bo chociaż syrop różany jest bardzo słodki to nie poradzi sobie z osłodzeniem kwaśnych malin.
Możecie wykorzystać również mrożone maliny. W takiej sytuacji nie będziecie musieli dorzucać do lemoniady lodu.
A skąd wziąć różany syrop?
W Internecie pełno jest syropów różanych. Ja swój mam z kompletu do przygotowania Różanego Cappuccino w Organic Coffee. Przy okazji zakupu spróbujecie przepysznej kawy, przygarniecie płatki różane i wesprzecie Fundację Ra’n’Roll.
Różanego syropu możecie też użyć do przygotowania m.in. tej różanej owsianki.
.
Malinowa lemoniada – składniki na 2 porcje
- 250 g świeżych lub mrożonych malin
- 250 ml zimnej wody
- 2-3 łyżki różanego syropu
- pół limonki
- lód – gdy używacie świeżych malin
- suszone różane płatki – opcjonalnie
.
Malinowa lemoniada – przygotowanie
Do przygotowania lemoniady przydaje się blender kielichowy. Najlepszy będzie z funkcją kruszenia lodu. Taki poradzi sobie z miksowaniem owoców na gładki płyn – świeżych i mrożonych.
- W blenderze kielichowym zmiksujcie świeże lub mrożone maliny z wodą
- Płyn przelejcie do szklanek
- Jeżeli używacie świeżych owoców to do szklanek wrzućcie kostki lodu
- Wlejcie do nich syrop różany i wrzućcie plasterki limonki
- Dokładnie wszystko wymieszajcie przy okazji wyciskając łyżeczką lub słomką sok z plasterków limonki
- Na koniec posypcie lemoniadę suszonymi płatkami róży – dodadzą jej zapachu
Delektujcie się tą lemoniadą w upalne dni i wieczory.
.
.